Kültür Sanat
Mûsıkinin Sorumluluğu Hakikatten Gelir
Günümüzde mûsıkî faaliyetleriyle beraber müziğimiz üzerine yeniden tanışma faaliyetleri gerçekleştirilirse daha faydalı olacaktır. Yağız Gönüler, Yalçın Çetinkaya'dan İsmet Özel'e, Sadettin Ökten'den Cem Behar'a bazı aydınlarımızın muski üzerine düşüncelerini kısa kısa derledi.
"Mûsıkî hikmete dâir fendir / bilene bilmeyene rûşendir / nice esrârı var idrâk idecek / yer gelür sîneleri çâk idecek" der Marifetnâme'sinde Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri. 18. yüzyılda yaşamış bu büyük Türk mutasavvıfı ve şairi gibi nice büyük zat, mûsıkî ilmine dair çokça kelam etmiş, çeşitli tanımlamalar yapmış ve fem-i muhsin yoluyla (meşk) intikal etmesine katkıda bulunmuştur. Bizim müziğimizin iki büyük intikal sistemi vardır ki biri hafıza, diğeri de meşk usulüdür. Bilhassa meşk usulündeki çözülmeyle birlikte müziğimiz büyük zarar görmeye başlamış, öyle ki bu zarar dilimize ve hatta dinimize dahi dokunmuştur.
Mehterhâne-i Hâkanî'nin yerine kurulan Muzıka-yı Hümâyûn'la birlikte Dede ve Hacı Ârifgibi zamanın çığır açan 'efendi' ve 'bey' mûsıkîşinaslarının yerine Donizetti ve Guatelli gibi ithal 'paşa' tercihi, ne acı ki müziğimizdeki çözülmeyi hızlandırmıştır. 1925'te müziğimizin asırlarca güzel sanatlar akademileri olan tekkelerin ve zaviyelerin kapatılması ise kelimenin tam anlamıyla 'veda busesi' oluvermiştir. Kimisi gizli saklı, kimisi açıktan bazı müzik faaliyetleri devam etse de Türk musikisinin Hammâmîzâde İsmâil Dede Efendi,Zekai Dede, Hacı Arif Bey, Hafız Burhan, Şevki Bey, Tanburi Cemil Bey, Refik Fersan, Lem'i Atlı, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Şerif İçli, Sadettin Kaynak gibi son büyüklerinin gayretleriyle ortaya çıkan 'çiçeklenme' dönemi de artık çok geride kaldı.
Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Günümüzde mûsıkî faaliyetleriyle beraber müziÄŸimiz üzerine yeniden tanışma faaliyetleri gerçekleÅŸtirilirse daha faydalı olacaktır. Çünkü bilhassa yeni nesil müziÄŸimizi tanımamakta, yetiÅŸen nesil ise müziÄŸi 'piyasada yer etme' aracı olarak kullanmakta, öyle ki yetiÅŸkin ve hatta usta olarak takdim edilen isimlerin dahi bu kutsal sanatı bir popülarite vesilesi yaptıkları görülmektedir. Mana kaybolmakta, mûsıkî muhabbeti yerini gazino geyiklerine bırakmaktadır. Hatta çoktan yitip gitmiÅŸ mûsıkî ve mûsıkîşinas iliÅŸkisi de biz yalnız 'dinleyici' olanları umutsuzluÄŸa sürüklemektedir. GeldiÄŸimiz yöreyi görmek bakımından; Türk mûsikîsine dair yazdığı yazıları dikkatle takip edilmesi gereken nadir isimlerden biri olan Yalçın Çetinkaya, ney “üfleyen” kimsenin âlametleri üzerine yazdığı yazısını şöyle bitirmiÅŸtir: "Bu kimseyi yıllardır aramaktayım. Bulursam her ÅŸeyi bırakıp kapısında paspas olmaya hazırım. Bu kimsenin izine rastlayan varsa, Allah rızâsı için haber versin."
Yolun sonundayız, tekrar başa dönerek çok şey kazanabiliriz. Bunu yaparken de 'playback' tekniğini kullanmak yerine samimi, ciddi ve paylaşımcı olmalıyız. Müziğimiz ve onun kaynakları arasında yeniden dolaşmak, bizleri birbirimizi daha iyi anlamaya ve dolayısıyla bir olmaya götürecektir. Müziğimiz hakkında hem kendi neslimde hem de benden genç olan arkadaşlarda yeni meraklar ve heyecanlar uyandırması düşüncesiyle, uzun yıllardır yaptığım müzik okumaları ve araştırmalarından sonra altını çizdiğim, sık sık tekrar okuduğum bazı cümleleri paylaşmak istedim. Bu cümleler yahut paragrafların aynı zamanda okuyucunun müziğin yanında sanatçıya da bakışının olgunlaşmasında bir takım filtrelemelere imkân vereceğini düşünüyorum. Her duyduğumuzu müzik, her gördüğümüzü müzisyen zannetmemek için bilhassa. Çünkü mûsıkinin sorumluluğu hakikatten gelir. Bu küçük gayretler bizden, büyük neticeleri yaratmak Allah'tan...
Büyüklerin mûsikiye dair yorumları
Alâeddin Yavaşça: HekimliÄŸimin yanında mûsikîyle kaynaÅŸtım ve her hastanın rahatsızlığı, sızısı bende müzik uyandırdı. Beste yaptımsa, yapılan bestelerde onların rolü var… YaÅŸadığın ahvalin senin ruh yapın üzerinde etkisi vardır. Müzik adamının maddi olmaması, mana âlemiyle bir irtibatının olması lâzımdır.
Niyazi Sayın: Mûsikî, iki perde arasındaki manevi münasebettir.
Necati Çelik: Allah rahmet eylesin kendisi çok iyi bir hocaydı. Kıyas etmek gibi olmasın ama belki de hocalığı müzisyenliÄŸinden daha üstündü. Bir konuyu nasıl öğreteceÄŸini çok iyi bilirdi. Mesela, böbrek ameliyatı için Amerika’ya gittiÄŸinde kızım ona bir mektup yazmıştı. Ne olduysa “rüzgâr” yazmış ama a harfinin ÅŸapkasını unutmuÅŸ. Cinuçen aÄŸabey “Bana yüz defa a harfi ÅŸapkalı rüzgâr yazacaksın ve göndereceksin” diye cevap göndermiÅŸti. Kızım da tekrar mektup gönderdi ona. Yani düşünebiliyor musunuz bu kadar eÄŸitimci bir insandı. (merhumCinuçen Tanrıkorur hakkında)
Sadreddin Özçimi: Taksim, bazı şartlara bağlı kalmak suretiyle irticali olarak sanatçının içinden geldiği gibi o anda yapılan bestelerdir. Taksim, bir sanatkârın bütün müktesebatını, birikimini ve estetik gücünü kullanmak suretiyle ortaya koyduğu, aynı zamanda size sanatkârı anlatan en büyük kıstastır. Şöyle ki; bir sanatkârın yapmış olduğu taksimle siz onun hangi seviyede olduğunu, tabii eğer mûsikîye derinlemesine vâkıfsanız, anlayabilirsiniz. Eğer mûsikîden anlamıyorsanız, günümüzde olduğu gibi her yapılanı güzel zannetmek durumuna düşersiniz. Bunun sebebi artık elimizde neyin ne kadar güzel olduğunu tartacak bir terazimizin kalmamış olmasıdır.
Sadettin Ökten: Şu anda yaşadığımız modernite Amerikan usûlü bir tüketim versiyonudur. Bu usûlün size sunduğu fikrî ve hissî çerçeveden, bu hapishaneden çıkabilirseniz modernitenin yüzeyselliğinden kurtulabilirsiniz. Bunun yolu ise İslâm medeniyetinin klasik dönemde ürettiklerine bakmak, onları anlamak ve onlardan zevk almaya çalışmaktır.
Mahmud Erol Kılıç: Bütün sanatçıların derdi, o mutlak cemal sahibi olanı tasvir etmek, onu kopyalayabilmektir. Eğer sanatçı o ilâhî sanatı biliyorsa, o yaptığı sanat, kişinin kendini tanıyıp oradan Rabbini tanıma sanatı olur. En büyük sanat budur. Bu büyük sanata hizmet ettiği sürece, bütün sanatlar bir perde olmaktan ziyade bir vesile olur, bir araç olur. Bizi o mutlak güzele, mutlak cemale doğru götürür. Türkülerimiz irfan geleneğinin bir neticesidir. İşkembe-i kûbradan atılmamıştır. Beyinden beyine yol yok, kalpten kalbe var. Bilen kalptir, algılayan kalptir. 'Onların kalpleri vardır. O kalpleriyle akl ederler' buyuruyor Cenab-ı Allah.
Emin Işık: Mûsikî sadece ruhun gıdası değil, milletin ruhunun dile gelmiş halidir. Mûsikî sanatların ilkidir. Medeniyet, yerleşik düzene geçmekle başlar, mûsikîyle biter; bir medeniyet mûsikî ile kemâle erer. Ve mûsikî ile yıpranmaya başlar. Eğer bir medeniyetin mûsikîsi bozuluyorsa her şeyi bozuluyor demektir.
BeÅŸir AyvazoÄŸlu: Tanpınar'a göre, Mevlânâ, Mesnevi’nin ilk on sekiz beytini yazıp dostlarına göstermek üzere sarığının arasına soktuÄŸu zaman 'zevkimizin en hâlis tarafı' olan Mevlevi musikisinin Itrî, Dede Efendi ve III. Selim gibi bütün büyük isimleriyle Åžeyh Galib'e kadar gelen ÅŸairler kafilesi de doÄŸmuÅŸ sayılabilirdi. Yahya Kemal, “Ä°smail Dede'nin Kâinatı” adlı gazelinde 'Lafz-ı biÅŸnevle doÄŸan debdebe-i ma'nâyız' derken aslında bir borcu ödüyordu.
İsmet Özel: Itrî dinlemekten sıkılan bir adamın Süleymaniye'nin mimarisinden tad alabileceğini mümkün sayamayız. Hâfız Post'a yaklaşamamış olan birisi Doğu medeniyetinin (daha da daraltalım: Osmanlı Medeniyetinin) övgüsünü yapıyorsa ne yaptığından habersiz bir kimsedir şüphesiz. Basit gözlemlerle anlaşılacaktır ki, insanın bağlı olduğu ahenk hangi seviyede ise o insanın düşünme seviyesi de aynı seviye çevresindedir. Bağlı olduğu ahenk dolmuş şarkıları, gazino müziği seviyesinde olan insan dünyayı aynı seviyeden kavrayabilir. Düşünüş ve kavrayış seviyesi bu müziği yaşatacak, bu müziği devam ettirebilecek kırattadır. Böyle birinin yüksek seviyeli düşünceleri ne anlaması ne de aktarması mümkündür.
Yalçın Çetinkaya: İslâm medeniyet mûsikîsi şiirden beslenir, şiirle akrabadır, şiirsiz yapamaz. İslâm medeniyetinde şiirle mûsikî arasında kopmaz bir bağ vardır. İslâm şiirinde mûsikî, mûsikîsinde de şiir vardır. Şiirde ve mûsikîde iki sanatın ortak ritm ve âheng unsuru mevcuddur.
Cem Behar: Geleneksel musıki meÅŸki ve doÄŸurduÄŸu iliÅŸkiler, birçoÄŸu bugün dahi geçerliliÄŸini koruyan bazı temel ahlâki ve estetik deÄŸer yargılarının taşıyıcısı olmuÅŸtur. MeÅŸk zincirlerinin devamlılığı sayesinde de bu yargılar Türk müziÄŸi dünyasına iyice yerleÅŸmiÅŸ, bu dünyanın yazılmamış fütüvvetnamesi, anayasası olmuÅŸtur. MeÅŸk aslında bütün bir müzik geleneÄŸinin ortak zemini haline gelmiÅŸ, kuÅŸakları, bestecileri, icracıları ve icra üslûplarını bir arada tutan ortak bir aidiyet duygusu oluÅŸturmuÅŸ, yani bu sanat alanının tümü için hem estetik hem toplumsal bir harç görevini yerine getirmiÅŸtir. Bu bakımdan da gereÄŸi gibi incelenmesi ve yerli yerine oturtulması Osmanlı’nın kültür tarihi açısından da büyük önem taşır.
Derleyen: Yağız Gönüler
Henüz yorum yapılmamış.