YaÅŸam
'Bana engelli değil çalışan olarak bakıyorlar'
Gaziantep'te baba mesleği sedef kakmacılığı yapan iki bacağı ve tek kolu tutmayan fiziksel engelli Ramazan Kaya, çalışma azmiyle örnek oluyor.
Gaziantep'te Karşıkaya Mahallesi'ndeki bir atölyede çalışan sedef ustası Ramazan Kaya, henüz bir yaşındayken çocuk felci geçirmesi nedeniyle iki bacağını ve sağ kolunu kullanamadı.
Çocukluk yıllarında arkadaşları gibi koşamayan, oyun oynayamayan Kaya, 14 yaşında babasından sedef kakmacılığı öğrenmeye başladı. Kısa sürede öğrendiği mesleğiyle yaşama bağlanan Kaya, meslekte 26 yılı geride bıraktı.
Çalıştığı süre zarfında kendisini geliştiren ve işinin ustası olan Kaya, kılıç, hançer, satranç masası ve buna benzer birçok süs eşyasının üzerine yapılan sedefin taşlama kısmıyla ilgilendi.
Türkiye'nin patentli sedef kakmacılığı mesleğini sürdürmenin mutluluğunu yaşayan Kaya, çalışma azmiyle engellilere örnek oldu.
İki bacağı ve bir kolunu kullanamıyor
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelini çocukluk yıllarında kolay kabullenmediğini dile getirerek, "Benim için biraz zor oldu. Çocuklar dışarıda koşarken, oyunlar oynarken ben daima evdeydim. Sürekli tekerlekli sandalyedeydim." diye konuştu.
Meslek öğrenmeye başladıktan sonra yaşama azminin de arttığını anlatan Kaya, babasının desteğiyle başladığı meslekte kısa sürede ilerlediğini ifade etti. Kaya, şunları söyledi:
"Bu atölyeye geldiğimde bana engelli olarak değil, bir çalışan olarak bakıyorlar. Benim ustalığıma bakıyorlar, engelli oluşuma değil. 'Bu işin ustası sensin' diyorlar. Bence insan önce kendi beynindeki engeli kaldırmalı. 'Ben engelli değilim' diyecek. 'Beynimiz çalışıyorsa engelli değiliz' diyecek. 'Sadece güçlüklerimiz var' diyeceğiz. Bizler el sanatlarını çok güzel yapıyoruz. Bir engelli, 'Bunu yapamam' derse yalan söyler. Her engellinin yapabileceği bir sanat dalı vardır."
Henüz yorum yapılmamış.