Sosyal Medya

Güncel

5 soruda Rakka

ABD Başkanı Obama'nın, Türkiye'ye 'birlikte bir şeyler yapalım' diye önerdiği Rakka'nın önemi ne?



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Çin dönüşü sırasında bir soru üzerine, "Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir ÅŸeyler yapmak istiyor” dedi, Obama’nın bu isteÄŸine, "Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. ‘Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa bu yapılır’ dedik" diye cevap verdiÄŸini anlattı. Bu ifadeler üzerine IŞİD’in fiili baÅŸkenti Rakka'ya askeri müdahale seçenekleri yine gündeme geldi.
 
Rakka, IŞİD'le mücadelede çok önemli bir şehir. Önemini 5 soruda derledik.
 
Rakka, IŞİD’in eline ne zaman geçti?
 
Rakka, Suriye’de 2011’de iç savaşın baÅŸlamasından iki yıl sonra, 4 Mart 2013’te muhaliflerin eline geçen ilk ÅŸehir oldu. Muhalifler, Rakka’yı ellerinde tutmak için rejimle mücadele ederken, IŞİD güçleri bu mücadeleye katılmayıp, kentin yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Bir kaç kez el deÄŸiÅŸtiren ÅŸehir, 14 Ocak 2014’te tamamıyla IŞİD eline geçti.
 
Rakka, IŞİD için neden önemli?
 
IŞİD, Rakka’nın fiili olarak “baÅŸkenti”. IŞİD'in yönetici kadrosu ağırlıklı olarak bu kentte barınıyor. IŞİD, hilafeti ilân ettikten sonra, dünyanın dört bir tarafındaki sempatizanlarını kendi yönettiÄŸi bölgelerde yaÅŸamaya çağırmıştı. Bu çaÄŸrıya uyanlar, özellikle aileleriyle birlikte gelenler Rakka’ya yerleÅŸtirildi. Yani kentte sayısı bilinmemekle birlikte yabancı savaşçı da çok. IŞİD, Rakka’yı aldığından beri yabancı savaşçıları ve ailelerini buraya topladığı gibi, yerli halkın ÅŸehirden ayrılmasına da izin vermiyor. Hristiyanlardan cizye vergisi alıyor.
 
Rakka’nın stratejik önemi ne?
 
Rakka, Fırat nehri üzerine kurulu. Tarım açısından önemli bir alan. Rakka’daki Tabka Barajı, hem Rakka’nın hem de Halep’in elektrik ve su ihtiyacını karşılıyordu.
 
Bir çok yolun da kesiÅŸme noktası. Irak’a yakın olması nedeniyle IŞİD’in güçlerini Irak ve Suriye arasında hareket ettirmesini de kolaylaÅŸtırıyor.
 
'Devlet' olma iddiasındaki IŞİD, Rakka’da kamu yönetimi örneÄŸi de oluÅŸturmuÅŸ durumda. Kentte, ticaretten adalete, eÄŸitimden ulaÅŸtırmaya kadar bir çok alanda yönetimsel düzenlemeler yaptı.
 
Rakka’da kim yaşıyor?
 
Rakka, iç savaÅŸtan önce Suriye’nin altıncı büyük kentiydi. Nüfusu 2004 sayımına göre 220 bindi. Ancak, iç savaşın baÅŸlamasıyla birlikte, zorla yerinden edilmiÅŸ kiÅŸilerin geliÅŸiyle 800.000 bine çıktı. Ancak kent IŞİD’in eline geçtikten sonra nufüsta ne gibi deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸandığı bilinmiyor.Rakka nüfusu ağırlıklı olarak Sünni Arap. Åžehirde iç savaÅŸtan önce Hristiyan nüfus da vardı. Bazı köylerinde de Kürtler yaşıyordu. Åžehri iç savaÅŸtan önce, Esed’e sadık aÅŸiret reisleri yönetiyordu ancak bir süre sonra taraf deÄŸiÅŸtirdiler.
 
Rakka halkı IŞİD’i destekliyor mu?
 
IŞİD, Rakka’da güçlü olmakla birlikte, kentin ne ölçüde IŞİD’e destek verdiÄŸi bilinmiyor. Rakka’yı aldıktan sonra, kendisine muhalefet edecek özellikle aÅŸiretleri hedef alan ve liderleri öldüren IŞİD, kentte sokak ortasında infazlar gerçekleÅŸtirerek, halkı da kontrolüne aldı. Bununla birlikte, IŞİD’e karşı çıkan “Rakka sessizce katlediliyor” adlı bir grup, kentte geçen sene IŞİD yönetimine karşı çıkan broşürler dağıtmayı baÅŸarabildi.
 
Son zamanlarda Rakka’da vergileri arttırıp, maaÅŸları düşürdüğü haberleri geliyor.
 
Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.