Sosyal Medya

Dünya

Türkler ne yapmaya çalışıyor?

Washington ve Avrupa başkentlerinin şu sıralar kafa patlattığı tek soru bu. Aslına bakarsanız, Tahran hatta Moskova gibi doğu başkentlerinde de bu sorudan akıllarını alamayanlar var...



Nedret Ersanel - Yeni Åžafak

Washington ve Avrupa başkentlerinin şu sıralar kafa patlattığı tek soru bu. Aslına bakarsanız, Tahran hatta Moskova gibi doğu başkentlerinde de bu sorudan akıllarını alamayanlar var...

Batı, 15 Temmuz'dan önce başlayıp günümüze kadar gelen Rusya-Türkiye yakınlaşmasının Suriye özelindeki sınırını kestiremiyor...

Rusya ve İran ise Ankara için birbirlerini sürekli ya ikaz ediyor ya teskin. Yine Suriye'de Türkiye'nin ABD ile güneye doğru beklenenden daha uzun bir adım atacağından kaygılanıyorlar.

Bilhassa Batı medyası kendi ürettiği analiz kriterlerine Türkiye'yi yerleştirip, sonra inanıyor.

Oysa Türkiye o formatlara uygun reaksiyon veren bir ülke olsaydı, 15 Temmuz'un sonu temennilerine uygun olurdu.

İKİ SÜPER GÜCÜ BİRBİRİNE KARŞI KULLANMAK?

İki süper güç ilişkisindeki açıkları, uygun zamanlarını en iyi teşhis eden ülke Türkiye'dir.

Avrupa-Rusya sınırında sembolleşen küresel rekabeti, Ortadoğu'daki pozisyonunu iyileştirmek için kullandı. Ancak istismar etmedi! Ankara aklı o kadar basit değil.

Örneklendirelim ki Batı ile Ankara'nın eş olayları algılama, bunları na-müsait şartlarda kıymetlendirme kabiliyeti anlaşılsın.

Çin'de gerçekleşen G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan-Başkan Obama görüşmesinin dostlar alış-verişte görsün kabilinden olduğunu yazmıştık.

Putin-Obama görüşmesi de aynı kıvamdaydı. Ã–yle ki, Obama Suriye'de anlaÅŸma olmadığını alenen söyledi.

Ä°ki, bu baÅŸarısızlığın üzerine bir de tehlikeli geliÅŸme oldu. “Pentagon, Karadeniz üzerinde bir Rus savaÅŸ uçağının ABD'ye ait askeri keÅŸif ve gözetleme uçağına 'yakın mesafede ve güvensiz ÅŸekilde' önleme yaptığını bildirdi”. ('Karadeniz'de korkutan it dalaşı', 08/09, Sabah.)

İşin aslı şu ki, Rus savaş uçağı ile Amerikan uçağı arasındaki mesafe bir ara 3 metreye kadar düştü! Yani iki pilottan biri tetiğe bassa, kimsenin ona 'niye böyle yaptın' diyemeyeceği noktadır.

Elbette Ankara bunları görüyor...

Baltık'tan Ukrayna'ya tüm coÄŸrafyalarda deniz ve havada yaÅŸanan tehlikeli yakınlaÅŸmaların Karadeniz'deki yansımasını görüyor, anlamını biliyor. Saint Petersburg ertesi Moskova-Ankara tokalaÅŸmasının ilk maddesi Karadeniz'di zaten.

Ä°ran ve Rusya'daki kimi odaklar da Putin ile ErdoÄŸan arasındaki Suriye prensiplerini kavrayamadıkları için çatlak sesler çıkarıyor...

Moskova'da resmi açıklamalar, “Türkiye Suriye'de çok aÅŸağı gitmesin, Åžam yönetimi ile diyalog kursun” derken, Ankara'da Bakan seviyesindeki açıklamalar, “Rusya harekâtta Türkiye'nin yanında duruyor” cümlesini kurabiliyor.

Ya da Rus basını ve Batı medyasındaki uzantıları, “Suriye'de bazı bölgeler Türkiye için riskli” haberleri kurarken, aynı sırada ErdoÄŸan ve Putin'in telefonda sohbet ettiÄŸini ancak 24 saat sonra fark ediyorlar...

Tahran'ın harekât konusunda Rusya'yı uyarmasına rağmen Kremlin'in Türkiye'nin yanında durması tam çözümlenemezse, konu eksik kalır.

Cevap şu sorularda olabilir; Hangzhou'daki Putin-Erdoğan zirvesinde Suriye ne kadar konuşuldu, ekonomik ilişkileri canlandırma ne kadar konuşuldu?..

TÃœRKÄ°YE RAKKA'DA KÄ°MÄ°NLE ORTAK OLACAK?

DAİŞ üssü Rakka'ya yönelik Türk tavrı ve Amerika'yla ortak saldırı da dahil bir seri ihtimal üzerinde uğultulu bir tartışma var.

Konu baÅŸlığı, “DAÄ°Åž'le mücadele olduÄŸu” için ne Kremlin ne Beyaz Saray itiraz edemiyor. EdemediÄŸi için de “içinde” olmaya çalışıyor.

Ankara ise bölgedeki varlığını mümkün olan en yüksek tepede, en yüksek direkte, en büyük bayrakla göstermek istiyor.

Bu da Suriye'de bir finale yaklaşıldığının, bölgedeki herkesin Türkiye ile birlikte yaşamak zorunda olduğunun işareti.. İkisi bir arada!

Rakka'ya saplanmayın. Bölgede daha bütünlüklü ve siyasi uzlaÅŸmazlıkları aÅŸan bir plan çiziliyor! 120 bin askerli 'Kafkasya 2016' tatbikatı biridir.

Ä°KÄ° SÃœPER, TÃœRKÄ°YE'YÄ° BÄ°RBÄ°RÄ°NÄ°N ÃœZERÄ°NE Ä°TÄ°YOR...

Yine bölgedeki aynı “herkes”, Ankara'nın ABD ve Rusya'yı kandırıp, kullandığı havasını yayıyor. Bu doÄŸru ise Türk kamuoyunda herkes hükümeti alkışlar.

Fakat Türkiye başından beri, “reel-politika”dan çok ilkeler üzerinden yürümeyi yeÄŸ tuttu. Åžimdi tarafları ilkesel adımlar noktasında mecbur bırakıyor.

Rusya ve ABD ancak Türkiye'nin önünü açık tutarak rakibinin üzerine gitmesini teşvik ediyor...

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 15 Temmuz'dan sonra ilk ziyaretinde ne diyor; 'Türkiye'nin DAEÅž'e yönelik harekatı haklıdır, kendini savunuyor.”

Almanya'nın nasıl geri adım attığını, 'düşene vurulmaz' mucibince tekrarlamayalım.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel el-Cübeyir Türkiye'ye geldi ve hem Cumhurbaşkanı hem Başbakan tarafından kabul edildi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Suriye ve Türk-Amerikan askeri bağları/tartışmaları noktasındaki ilginç açıklamaları... ('Media Availability with Secretary Carter enroute to London, England', 06/09, ABD Savunma Bak. resmi sitesi.)

Bu ve benzerlerini, Türkiye'nin Suriye'de batı ittifakı lehine adım attığı şeklinde pompalıyor Batı.

Satın alan olursa, Algı operasyonunun amacı; Moskova ve Tahran'ın Türk hamlelerinden duyduğu olası rahatsızlığın üzerinde yükselerek Ankara'nın Washington'a olumlu bakmasını teşvik etmek.

Tabii ABD'nin bir amacı da şu; Moskova ve Tahran'ın Halep'te bir an önce işlerini bitirmesini zorlamak, İran'ın Irak sınırından Suriye'ye gelmesini de engellemek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.