Sosyal Medya

Güncel

Emekli pilotlar: 'Hiç düşünmeden döneceğiz'

Kimi yüksek maaşını göz ardı etti, kimi ailesinden uzak kalmayı göze aldı; darbe girişimi sonrasından ihraçlar nedeniyle pilot ihtiyacı duyan Hava Kuvvetleri'ne dönmek için başvurdular. Hava Kuvvetleri'ne dönüş yolu açılmasının ardından başvuran ilk pilotlardan Ertan Uzun, Doğan Mart ve Haris Toğar ile konuştuk



15 Temmuz darbe girişimi sonrası, yaklaşık 260 pilot Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilmişti. Pilot sayısı önemli miktarda azalınca Kanun Hükmünde Kararname ile emekli olmuş veya Gülen örgütü üyelerinin baskıları nedeniyle Hava Kuvvetleri'nden ayrılmak zorunda kalmış pilotlara dönüş yolu açıldı. Hava Kuvvetleri'ne dönmek için ilk başvurular bu hafta geldi. 6 emekli pilot dönmek istediklerini söyledi. Onlarla bizzat Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal konuştu. Bu pilotlardan Ertan Uzun, Doğan Mart ve Haris Toğar ile konuştuk.

Üçü de emekli binbaşı. Åžimdi EskiÅŸehir’de yaşıyorlar. Anadolu Ãœniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj bölümünde öğretmen pilot olarak görev yapıyorlar. Sivil sektörün ihtiyaç duyduÄŸu ticari pilotları eÄŸitiyorlar. Uzun, ToÄŸar ve Mart, darbe giriÅŸimi sonrası oluÅŸan pilot açığını azaltmak için, "baba ocağı" dedikleri, Türk Hava Kuvvetleri’ne tekrar dönmek için baÅŸvurdu. Onlarla birlikte baÅŸvuran diÄŸer pilotlar da Mehmet Akif Öz, Ersoy Çil ve Tolga Çınar. 

“Görevini iyi yapan bir öğretmendim”

 

Binbaşı rütbesinde emekli olan Haris Tuğar, 6 yıldır Eskişehir'de yaşıyor.
 
[[Fotoğraf:Güray Ervin/Al Jazeera Türk] ]

Haris ToÄŸar, evli ve üç çocuÄŸu var. Ordudayken eÄŸitmen pilottu. Mecburi hizmet süresini tamamladıktan sonra 7 yıl önce emekli olduÄŸunu anlatıyor. Emeklilik kararında son 5 yılında karargâha çekilmesinin de etkisi var. "Åžimdi anlıyorum ki baÅŸkalarının önünü açmak için uçuÅŸtan aldılar" diyor. Åžimdi EskiÅŸehir’de yeni bir hayatı var. ToÄŸar, Türk Hava Kuvvetleri’nin pilot ihtiyacı olduÄŸunu öğrenince, hiç düşünmeden dilekçe verdiÄŸini anlatıyor:

“2004'e kadar eÄŸitmen pilot olarak ÇiÄŸli’de pilotaj eÄŸitimi verdim. Görevini iyi yapan bir öğretmendim. Ä°ÅŸimi severek yapıyordum. Åžimdi anlıyorum ki baÅŸkalarının önünü açmak için beni uçuÅŸtan alıp, karargâha verdiler. En verimli zamanımda beni karargâha verdiler. Bunu o zaman anlamadık. Her pilot uçmak ister. Karargâhta beÅŸ yıl çalıştım ve 2009’da mecburi hizmetim bitince emekli oldum. Ailemle birlikte burada bir düzen kurduk. Çocuklarım okula gidiyor. Bir çevremiz var. Ama Türk Hava Kuvvetleri’nin pilot ihtiyacı olduÄŸunu duyduÄŸumda, hiç düşünmeden mesleÄŸime geri dönmeye karar verdim. EÅŸim ve çocuklarım da bu konuda beni desteklediler. Dilekçemizi verdik ve süreç baÅŸladı. EÄŸer kabul edilirsem, Ä°zmir ÇiÄŸli’ye gideceÄŸim. Ailem ve çocuklarım burada kalacak. Ben orada belki bir yıl belki daha uzun süre misafirhane de kalacağım. Bunlar hiç önemli deÄŸil. Beni meslek sahibi yapan TSK’ya borcum var.”

 

Doğan Mart (solda) ve Ertan Uzun, birlikte görev yaptılar.
 
[[Fotoğraf: Al Jazeera Türk] ]

"Biz, gönül borcunu ödeyemedik"

Dilekçe veren isimlerden biri de DoÄŸan Mart. Evli ve iki kızı var. Mart, 7 yıl önce Hava Kuvvetleri’nden ayrıldı. Kendisini yetiÅŸtiren Hava Kuvvetleri’ne gönül borcu olduÄŸunu söylüyor: 

“SavaÅŸ pilotu yetiÅŸtirmek kolay deÄŸil. 2,5 yıl pilotaj eÄŸitimi alıyorsunuz, 6 ay harbe hazırlık eÄŸitimi alıyorsunuz. Etti 3 yıl. 3 yıl sonra savaÅŸ pilotu oluyorsunuz. Uçtukça tecrübe kazanıyorsunuz. Ben eÅŸime ‘Hava kuvvetleri bizi çağırabilir’ dedim. Hiç düşünmeden ‘Kabul et’ dedi. ‘Kolay olmayacak zorluklarını düşün’ dedim. ‘Hayır’ dedi. ‘Derhal kabul et’ EÅŸimden de aldığım bu cesaretle dilekçemizi verdik. EÅŸim öğretmen. Kızlarım okuyor. Onlar da desteklediler. Biz fiili hizmet borcumuzu 15 yıl 6 ay çalışarak ödedik. Ama bize bu altın bileziÄŸi Hava Kuvvetleri taktı. Biz Hava Kuvvetleri’nde büyüdük. Biz gönül borcumuzu ödeyemedik. Onun yeri çok farklı. Gönül borcu ödenmez zaten. Ä°nÅŸallah olursa Kasım’ın ilk haftası Ä°zmir’e katılış yapacağız. Ãœlke savunması bir numaralı önceliktir benim için, sonra da ailemdir.”

 

Binbaşı Ertan Uzun, 15 Temmuz akşamı televizyonda gördükleri karşısında çok şaşırdığını söyledi.
 
[[Fotoğraf:Güray Ervin/Al Jazeera Türk] ]

"Bu insanlar nasıl canavara dönüştüler?"

Ertan Uzun, 1993'te Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. 2011'e kadar Türk Hava Kuvvetleri’nde eÄŸitmen pilot olarak görev yaptı. Uzun, 15 Temmuz darbe giriÅŸimini televizyon takip ettiÄŸini, gördükleri karşısında çok ÅŸaşırdığını söylüyor:

"Ankara üzerinde uçan jetlerin oradaki insanlara yaptıklarını izlediğimde bu insanların bizim yetiştirdiğimiz, bizim öğretilerimizle çalışan, bizim gösterdiklerimizle... Çünkü bunların öğretmeniydim ben çoğunun. Ben kıtalarda uzun yıllar savaş pilotları yetiştirdim. Biz insanlara böyle birşey göstermedik. Hangi şalter açıldı ve kapandı da bu insanlar bir canavara dönüştüler anlamak mümkün değil. Onlar amaçlı bir şekilde, verilen hedefleri bombaladılar. Rütbeleri ya da üstlerindeki kıyafet ne olursa olsun, onlar bir Türk subayı değil. Meclis'in bombalanması, Cumhurbaşkalığı'na bomba atılması, Özel Harekât'a ve Emniyet Müdürlüğü'ne yapılan operasyonların hepsinin sistematik olduğunu duydum. Hatta telsiz konuşmalarını dinlediğimde, Ankara üzerindeki belli hedefleri kodlamışlar ve o hedeflere yönleniyorlar. Akıncı kuleden de hedefleri belirliyorlar."

 

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, geri dönmek isteyen pilotları makamında ağırladı.
 
[[Fotoğraf: Hava Kuvvetleri Komutanlığı] ]

“Babamızı görmüş gibi olduk”

Uzun, Hava Kuvvetleri’ne dönmek için hiçbir tereddüt yaÅŸamadığını ve arkadaÅŸlarıyla birlikte dilekçesini vermeye gittiÄŸini söyledi:

“Komutanlığa gitmeden önce etrafımızdan merak edilen soruları toparladık. Biz üç kiÅŸiydik. DiÄŸer üç arkadaşımızla da Ankara’da buluÅŸtuk. Dilekçelerimizi verdikten sonra Hava Kuvvetleri Komutanımız Sayın Abidin Ãœnal’ın bizi davet ettiÄŸi söylendi. Makama çıktık. Babamızı görmüş gibi olduk. İçimizde böyle güzel bir duygu oluÅŸtu. Gururumuz okÅŸandı. Ä°nsan baba ocağına bir ÅŸeyler öğrenir. Biz orada öğrendiklerimizle çocuklarımızın rızkını karşılıyoruz. Ben Zonguldak’ta madenci bir ailenin çocuÄŸuyum. Hava Kuvvetleri’ne girmeseydim pilot deÄŸil muhtemelen madenci olurdum. Bana bu imkânı TSK saÄŸladı. Bizim bir gönül borcumuz var.”

Son tarih: 23 Eylül

Hiçbiri maaÅŸ konusunu açmak istemiyor. Bunun kendileri için önemli olmadığını söylüyorlar. Ãœstelik baÅŸvuranlar arasında özel hava yolu ÅŸirketlerinde çalışıp çok yüksek maaÅŸ alanlar da var. 

Hava Kuvvetleri'ne geri dönmek isteyen pilotlar için 23 Eylül son gün. Adaylar, bir hafta sürecek saÄŸlık muayehanesi ve fizyolojik eÄŸitime girecekler. Hava Kuvvetleri’nin istediÄŸi standartları yerine getiren adayların isimleri Milli Savunma Bakanlığı’na önerilecek. Bakanlık, uygun gördüğü adayların atamalarını yapacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.