Sosyal Medya

Dünya

Kuzey Kore: Başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdik

Kuzey Kore, başarılı bir nükleer deneme gerçekleştirdiğini duyurdu. Deneme 5.3 büyüklüğünde depreme yol açtı.



Kuzey Kore, denemenin “yeni geliÅŸtirilmiÅŸ nükleer savaÅŸ baÅŸlığı” olduÄŸunu ve ülkenin nükleer füzelerin nükleer baÅŸlık taşıyacak kapasiteye ulaÅŸtığını kaydetti. Nükleer denemenin ardından, denemenin yapıldığı bölge yakınlarında sabahın erken saatlerinde bölgede 5.3 ÅŸiddetinde deprem meydana geldiÄŸi ifade edildi. Nükleer denemenin 10 kilotonluk enerjiyi ortaya çıkardığını ifade eden Güney Koreli yetkililer ise, denemenin Kuzey Kore’nin Ocak ayında gerçekleÅŸtirdiÄŸi denemenin iki katı olduÄŸunu ifade etti.

"BÃœYÃœK BÄ°R MEYDAN OKUMA"

Güney Kore, son denemenin Kuzey Kore’nin bugüne kadar gerçekleÅŸtirdiÄŸi en büyük deneme olduÄŸunu kaydederek, ülkenin nükleer ilerlemesinden endiÅŸe duyduÄŸunu belirtti. Güney Kore Devlet BaÅŸkanı Park Geun-hye, denemenin Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un “umursamazlığını” gözler önüne serdiÄŸini ve kendini yok etmeye yönelik bir eylem olduÄŸunu ifade ederek, ABD’yi ciddi sonuçlar konusunda uyardı. Yurt dışında bulunan ve geliÅŸmelerin ardından ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönme kararı alan Geun-hye, denemenin uluslararası topluma “büyük bir meydan okuma” olduÄŸunu ifade etti.

JAPONYA VE ABD’DEN TEPKÄ°

Çin DışiÅŸleri Bakanı ise nükleer denemeye karşı olduklarını belirterek, Kuzey Kore’yi durumu kötüleÅŸtirecek faaliyetlerden uzak durulması uyarısında bulundu. Japonya BaÅŸbakanı Shinzo Abe ise ülkesinin bu tür denemelere göz yummayacağını belirterek, protesto edilmesi gerektiÄŸini dile getirerek, “Kuzey Kore’nin nükleer geliÅŸmeleri Japonya’nın güvenliÄŸi için büyük tehdit oluÅŸturuyor.

OBAMA, PARK VE ABE İLE GÖRÜŞTÜ

YaÅŸanan geliÅŸmenin ardından ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Güney Kore Devlet BaÅŸkanı Park Geun-hye ve Japonya BaÅŸbakanı Shinzo Abe ile görüşme gerçekleÅŸtirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest açıklamasında Obama’nın, ABD’nin Asya’daki ve dünyanın farklı yerlerindeki müttefik güvenliÄŸine olan kararlılığın sarsılmaz olduÄŸunu dile getirdiÄŸini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.