Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Uzay madenciliğine ilk adım bugün!

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kayaç örnekleri toplamak için Bennu adlı gök taşına uzay aracı OSIRIS-REx'i gönderdi.



Milyarlarca hatta trilyonlarca dolar deÄŸerindeki madenlere sahip olduÄŸu düşünülen asteroide ilk ABD misyonu gönderildi. 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kayaç örnekleri toplamak için Bennu adlı gök taşına uzay aracı OSIRIS-REx'i gönderdi. NASA'dan yapılan açıklamaya göre, OSIRIS-REx, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Ãœssü'nden Atlas roketiyle 8 Eylül PerÅŸembe günü yerel saatle 19.05'te fırlatıldı.

2017'DE ALÇAK UÇUŞ YAPACAK

NASA, uzay madenciliÄŸine adım atıyor. Milyarlarca dolar deÄŸerindeki  madenlere sahip olduÄŸu tahmin edilen asteroide ilk ABD misyonu bugün yapılacak. "Atlas V" roketiyle Cape Canaveral üssünden fırlatılacak "Optik Spektropkopik ve Kızılötesi Görüntüleme Sistemi Regolit KaÅŸif" (OSIRIS-REx) uzay aracı, güneÅŸin etrafında bir tur attıktan sonra 22 Eylül 2017 tarihinde dünyaya yaklaşıp alçak uçuÅŸ yaparak, dünyanın yer çekimi kuvvetini kullanarak kendi hızını artıracak.

60 GRAM MADDEYÄ° BÄ°R KAPSÃœLE KOYUP ATMOSFERE FIRLATACAK

Ağustos 2018'de asteroit göktaşı Bennu'ya inecek uzay aracı, robot kol ile 3 saniyede Bennu'dan 60-2 bin gram yüzey malzemesini toplayacak. Bennu'da yaklaşık 3 yıl kalacak uzay aracı OSIRIS-REx, Mart 2021'de asteroitten ayrılıp dünyaya doğru yola çıkacak. Uzay aracı dünyaya yaklaştığında Bennu'dan aldığı 60 gram maddeyi bir kapsüle koyup atmosfere fırlatacak.

2023 YILINDA Ä°NMESÄ° PLANLANIYOR

Saatteki hızı yaklaşık 45 bin kilometre olacak kapsülün atmosferde yanmaması için hızının azaltılması 7 gün sürecek. OSIRIS-REx uzay aracı kapsülünün, dünyaya gönderdikten sonra güneÅŸin etrafında park edileceÄŸi ve gelecekteki uzay çalışmaları için hazır tutulacağı bildirildi. Uzay aracının 24 Eylül 2023'te UTAH test bölgesine inmesi planlandı.


Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.