Sosyal Medya

Dünya

Hollande'dan 'Fransa İslamı' açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, 'Teröre karşı demokrasi' isimli sempozyumda konuştu. Hollande IŞİD'in tehditlerinden birçok Müslümanın etkilendiğini söyledi.



Paris'te düzenlenen "Teröre karşı demokrasi" sempozyumunda konuÅŸan Fransa CumhurbaÅŸkanı Hollande, cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerinin halka hitap etme fırsatı olduÄŸunu söyledi. Hollande, "Gelecek aylarda ve yıllarda Fransa'nın imajının, ışıltısının, etki alanının bozulmasına müsaade etmeyeceÄŸim." dedi.

Hollande'nin bu sözleri, kendisinin gelecek yıl nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde yeniden aday olacağı şeklinde yorumlandı.

"HER TARAFTA MÃœSLÃœMANLAR BU TERÖRÄ°STLERÄ°N KURBANI OLDU'' 

Terörizmin demokrasi karşısında mutlaka yenileceğini kaydeden Hollande, IŞİD'in tehditlerinin devam ettiğini, bu tehditlerden ve saldırılardan en başta Müslümanların zarar gördüğünü belirtti.

Hollande, "Bize gelmeden önce kendi dinlerini hedef aldılar, her tarafta Müslümanlar bu teröristlerin kurbanı oldu." diye konuÅŸtu.

"BAŞARAMAMIZ İÇİN GEREKEN ŞEY, FRANSA İSLAMI'NIN İNŞASIDIR''

Son zamanlarda yaÅŸanan tesettür mayosu yasağına ve Ä°slam tartışmalarına deÄŸinen Hollande, özellikle aşırı sağın yasağın kanunlaÅŸtırılması çaÄŸrıları hakkında, "Aşırıcıların provokasyonları ile yapılan baskılar sonucu cumhuriyetin sınırlarının test edilmesine izin vermeyeceÄŸim. BaÅŸarmamız için gereken ÅŸey, Fransa Ä°slamı'nın inÅŸasıdır." dedi.

İslam'ın laiklik anlayışı ile uygun olup olmadığı tartışmalarını da hatırlatan Hollande, "Benim yanıtım evet, açıkça evet. Müslüman yurttaşlarımızın çok büyük bir çoğunluğu, kamu düzenine zarar vermeden dinlerini uygulayarak her gün bize bunun kanıtlarını sunuyorlar." ifadesini kullandı.

Hollande, laiklik ilkesinin dine karşı devlet anlayışı olmadığına iÅŸaret ederek, "Sorun ÅŸu, yüzyıl önce kabul edilen laiklik prensibinin Ä°slam ile uygun olup olmadığını bilmek. Åžu an Fransa'nın ikinci dini haline gelen Ä°slam'ın inanç ve kanun ayrılığını kabul etmesi mümkün müdür? Benim yanıtım evet." yorumunu yaptı.

Fransa'nın bir kimlikten öte bir fikir ve gelecek olduğuna değinen Hollande, son zamanlarda yaşanan tartışmalar üzerine ülkenin kendinden kuşkuya kapılma ve ayrışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

"FRANSA Ä°SLAMI''

Fransa'da İslam Vakfı adı altında müslümanları kontrol etmeyi amaçlayan hükümet "Fransa İslamı" adı altındaki açıklamaları Müslümanları rahatsız ediyor.

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş, Fransa'da devlet eliyle "İslam reformu" girişimi ve yeni "İslam Vakfı" projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ãœlkenin kuzeyindeki Saint Etienne de Rouvray kentinde düzenlenen kilise saldırısı sonrasında camilere dışarıdan yardım yapılmasının yasaklanması tartışmalarının gündeme gelmesinin "anlamsız" olduÄŸunu söyleyen OÄŸraÅŸ, “Fransa hukuk devletidir. Hukuk devletinde böyle bir yasaklama gerçekçi olamaz. Ä°slam'a yönelik devlet eliyle reform giriÅŸimi seçim arifesinde yapılan siyasi bir hamle. Sadece Fransa'daki kamuoyunu rahatlatmak için 'devlet olaya el koyuyor' gibi bir algı var." dedi.
Fransa'da camilere dışarıdan gelen yardımların sınırlı olduÄŸuna iÅŸaret eden OÄŸraÅŸ, "Zaten Fransa'daki camilerin finansmanının yüzde 99'u ülke içinden yapılıyor. Bir iki devletin verdiÄŸi sembolik destek dışında finansman ihtiyacını Fransa'daki Müslümanlar karşılıyor." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.