Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran ile Suudi liderlerin polemiği 'tekfir'e vardı

Hamaney "Müslümanlar Suudi yönetiminin kafir ve inançsız mahiyetini anlamalı" derken Suudi Arabistan Müftüsü İranlıların Müslüman olmadığını iddia etti



İran ve Suudi Arabistan arasında hac konusunda başlayan polemik karşılıklı tekfire vardı. İki ülkeden de yetkililer karşı tarafı tekfir etti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'Müslüman dünyasının bir araya gelip Suudi Arabistan hükümetini cezalandırması gerektiğini' savundu.

Ruhani yaptığı açıklamada "Eğer sorun sadece hac krizi olsaydı, belki bu sorunu çözme ve uzlaşma imkanı olabilirdi. Ancak malesef, Suudi yönetimi terörü destekleyip Irak, Suriye ve Yemen'deki Müslümanların kanını akıtarak bölgesel bir suç işliyor" ifadelerini kullandı.

HAMANEY: SUUDİ YÖNETİMİNİN KAFİR MAHİYETİ ANLAŞILMALI

İran Dini Lideri Ali Hamaney de yayınladığı mesajında, "Tüm Müslümanlar Suudi yönetiminin kafir ve inançsız mahiyetini anlamalı" demişti.

Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif de Twitter’dan, “Ä°ran’daki Ä°slam ile Vehhabilerin dini liderleri ve Suudi teröristlerin yobaz aşırılığı arasında hiçbir benzerlik yoktur” diye yazdı.

SUUDİ MÜFTÜ: İRANLILAR MÜSLÜMAN DEĞİL

Reuters'te yer alan habere göre Suudi Arabistan Büyük Müftüsü Åžeyh Abdulaziz al-Åžeyh, “Ä°ranlıların Müslüman olmadığını ve Sünnilere düşmanlık yaptığını” savundu. Suudi Arabistan Müftüsü Ä°ranlıları Zerdüştlükle suçladı.

Şeyh açıklamasında İranlıları İslam öncesi İran'daki Zerdüşt toplumunun rahipler sınıfı 'Magi'nin çocukları olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın liderliÄŸindeki Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı ise Ä°ran’ı, “mesnetsiz iddialar ile haccı siyasileÅŸtirmeye çalışmakla” suçladı.

İki ülke arasındaki ilişkiler, özellikle bu haftanın başında Ruhani'nin 'İranlılar'a karşı ayrımcılık yapıldığını savunması ve bunun üzerine bu sene İranlı Müslümanların hacca katılmayacağı' açıklaması ile iyice gerginleşmişti. Bu suçlamanın karşısında Suudi Arabistan'ın içişleri bakanı Prens Muhammed Bin Nayif 'böyle bir ayrımcılığın söz konusu olmadığını' savunmuş ve İran'ı haccı siyasete alet etmekle suçlamıştı.

İran'ın İslami İrşad ve Kültür Bakanlığı, Suudi Arabistan'la yaşanan vize sorunu ve hacıların kutsal topraklara gidişi ve güvenliği gibi konularda anlaşma sağlanamadığı için İran vatandaşlarının bu yıl hacca gitmeyeceklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan yönetimi ise İranlı hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirmesi için İran Hac ve Ziyaret Kurumu heyetinin öne sürdüğü taleplerin karşılandığını ancak İranlı heyetin hac mevsimi düzenlemeleri için hazırlanan anlaşmaya imza atmadığını belirtmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.