Sosyal Medya

Güncel

Türkiye'nin tüm yeraltı kaynakları tespit edilecek

Türkiye'nin her kilometresinden toprak örneği alınarak yer altındaki maden zenginliğini tespit etmek amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önemli bir proje başlatacak.



Yerli kaynaklarının keÅŸfi ve ülke ekonomisine katkı saÄŸlamak amacıyla Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı çok önemli bir projeye imza atıyor. Türkiye’nin her 5 kilometresinden toprak örneÄŸi alıp yer altındaki maden zenginliÄŸini tespit edecek, Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı'nın hayata geçireceÄŸi bu önemli adım, Bakan Berat Albayrak tarafından baÅŸlatılıyor.

HER 5 KİLOMETREDEN ÖRNEK ALINACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın talimatı doÄŸrultusunda olan çalışmada, Türkiye’nin her 5 kilometresinden örnek alınacak, buraların hangi maden açısından zengin olduÄŸu belirlenecek. Ayrıca gökyüzünden görüntüleme ile topraklarımızın jeofizik röntgeni de çekilecek.

DERÄ° VE BÄ°TKÄ° TORTUSU ALINACAK

Bakanlık çalışmasına göre, Türkiye’nin her 5 km’sinden toprak, dere ve bitki tortusu alınacak. Hangi maden açısından zengin olduÄŸu belirlenecek.  Tüm maden ve yer altı zenginliÄŸi araÅŸtırmaları için baÅŸvurulacak veri deposu oluÅŸturulmuÅŸ olacak. Türkiye'nin ekonomisine büyük katkı saÄŸlayacak bu önemli projenin hedefleri, radyoaktif minerallerin, kömürün, petrol ve doÄŸalgazın, endüstriyel hammadde ve metalik madenin, jeotermal enerji aramaları ile çevre kirliliÄŸinin araÅŸtırılması ve tektonik hatların belirlenmesi.

2017 YILI SONUNDA YÃœZDE 80'Ä° TAMAMLANACAK

Albayrak’ın talimatı ile baÅŸlatılan çalışmayla hangi bölgede hangi madenlerin olma olasılığının daha yüksek olduÄŸu ortaya koyulacak. Çalışma yıl sonuna kadar 200 adet, 2017’de 87 adet dere sedimanı örnek alım iÅŸi gerçekleÅŸtirilecek, böylece 2017 sonu itibarıyla jeokimya haritalarının yüzde 80’i tamamlanarak, sektörün hizmetine sunulacak ve maden aramacılığındaki en büyük eksikliklerden biri giderilmiÅŸ olacak.

57 ELEMENT Ä°NCELENECEK

Türkiye’nin ilk defa baÅŸvuracağı yöntem ile kuzeyden güneye, doÄŸudan batıya her 5 km’sinde bir adet dere sedimanı, bitki ve sulardan numune alınıp; altın, bakır, kurÅŸun, demir, molibden, nikel, lityum, uranyum gibi 57 elementin analizi yapılacak. O bölgedeki toprak zenginliÄŸinin ne olduÄŸu, yer altında hangi madenlerin olabileceÄŸi ortaya koyulacak. 

HAVADAN RÖNTGEN ÇEKİLECEK

Türkiye’nin büyük bir kısmının daÄŸlık ve ormanlık oluÅŸu, jeolojik ve jeofizik araÅŸtırmalarını zorlaÅŸtırırken, bu alanda istenen veriler bugüne kadar saÄŸlanamadı. Daha önce tüm jelojik verileri karadan ölçümlerle toplamak büyük zaman ve ekonomik kayıplara yol açtığı için havadan jeofizik veri toplama kararı alındı. 2017-2018 yıllarında yapılacak çalışma ile Türkiye Jeofizik Anomali Haritası yenilenerek radyoaktif mineraller, kömür, petrol ve doÄŸalgaz, endüstriyel hammadde ve metalik maden, jeotermal enerji aramaları ile çevre kirliliÄŸinin araÅŸtırılması, tektonik hatların belirlenmesi, çevre jeofiziÄŸi ve iletken zonların araÅŸtırılması gibi tüm yerbilimleri konularında alt yapı bilgileri hazırlanacak.


Kaynak: Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.