Sosyal Medya

Coğrafyamız

ÖSO, Suriye'de mazlumlara umut kapısı oldu

Fırat Kalkanı harekatından güç alan Suriyeli Peşmergeler muhalif güçlere katılmaya başladı. Bölgede PYD’nin baskısına maruz kalan bir başka Kürt hareketi ENKS’nin güçleri YPG ve IŞİD’e karşı savaşıyor.



Türkiye desteÄŸiyle Suriye’de 680 kilometrekarelik alanı terör unsurlarından temizleyen ve harekatı güneye doÄŸru derinleÅŸtiren ÖSO, ülkedeki Arap, Kürt ve Türkmenler’e bir çıkış yolu bulma açısından umut oldu. Bugüne kadar IŞİD, PYD ve rejim güçlerinin saldırıları arasında kalan Suriyeliler, ÅŸimdi ya ÖSO’ya katılmaya ya da bulundukları bölgeyi kendileri savunmaya baÅŸladı. Suriye’nin en büyük Kürt grubunu oluÅŸturan ancak PYD terörü altında kalan ENKS taraftarı PeÅŸmergeler de ÖSO’ya katılma ya da onunla koordineli hareket etmeye baÅŸladı.

SDG’DE Ä°SYAN

ENKS’nin tabanını oluÅŸturan PeÅŸmergeler, gruplar halinde ÖSO’ya katılmak istiyor, bulundukları mevzileri tutarak PYD’nin ilerlemesine set çekiyor ve IŞİD’le mücadele ediyor. PYD adına son açıklamalardan birini yapan Garib Hasso da Kurdpress’e “ENKS güçleri, Cerablus’ta ÖSO ile birlikte YPG’ye karşı savaşıyor” demiÅŸti. Türkiye, 24 AÄŸustos’ta Fırat Kalkanı harekâtına katılan ÖSO mensubunun 1500 olduÄŸunu söylerken, harekâtın ilk haftası bittiÄŸinde bu sayı 4 bini aÅŸmıştı.

GÜVENLİBÖLGEMÜMKÜN

ÖSO mensuplarının sayısındaki artışa, SDG içindeki Arap ve Kürt unsurların ayrılması etken olarak gösteriliyor. Öte yandan Reuters’a konuÅŸan ÖSO komutanlarından Ahmed Osman, muhaliflerin Suriye’nin kuzeyinde aldıkları bölgelerde bir güvenli bölge oluÅŸturmak istediklerini fakat bunun için ABD, Türkiye ve Rusya arasında anlaÅŸmaya ihtiyaç olduÄŸunu söyledi.

Osman ayrıca PYD’nin Münbiç’ten çekilmediÄŸini yineledi ve Türkiye destekli muhaliflerle yakın zamanda karşı karşıya gelebileceÄŸini söyledi.

Selim Efe Erdem / STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.