Sosyal Medya

Dünya

Alman gazetesi: Türkiye Münbiç'i alırsa...

Türkiye'nin Suriye'de operasyona başlamasıyla birlikte Alman medyası dezenformasyona başladı.



Şimdiye kadar Suriye'de PYD Arap bölgelerini işgal edereken DAEŞ'le savaşıldığını iddia eden yabancı basın, Türkiye operasyona başlayınca propaganda faaliyetlerine hız verdi. Özellikle savaşın iç yüzüne dair Alman medyasında çıkan ve kara propaganda olduğu açıkça görülen bir analiz dikkat çekti.
 
TÜRKİYE SINIRINDAKİ TERÖR OLAYLARINI GÖRMEZDEN GELDİLER
 
Alman gazetelerinden Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Türkiye'nin Suriye'ye girme sebebinin petrol olduğunu iddia etti. Ancak Kilis'e düşen roket mermilerinden, terör saldırılarından ve milyonlarca Suriyelinin Türkiye'de barındığından hiç söz etmedi.
 
TÃœRKÄ°YE SURÄ°YE'YE GÄ°RÄ°NCE SAVAÅžIN PERDE ARKASI(!) AKILLARINA GELDÄ°
 
Suriye’deki en ÅŸiddetli çatışmaların ana boru hatları ya da gelecekte enerji hattı için kullanılması planlanan bölgelerde yaÅŸandığına dikkat çeken Alman dijital gazetesi Deutsche Wirtschafts Nachrichten, ülkede yaÅŸananın DAEÅž'le mücadeleden çok ‘enerji savaşı’ olduÄŸunu savundu.
 
Suriye’de bulunan en önemli petrol pazarlarından iki tanesinin Menbiç ve El Bab’ta bulunduÄŸunu hatırlatan gazete, bu iki kentin Irak’tan Suriye’ye gelen ve Ä°dlip bölgesine devam eden ana boru hatlarına ev sahipliÄŸi yaptığını kaydetti.
 
'MENBİÇ'İ ALAN PETROL TAŞIMACILIĞINI DA KONTROL ALTINA ALIR'
 
“Kim Menbiç’i alırsa, Suriye’deki petrol taşımacılığını da kontrol altına alır” ifadelerine yer verilen analizde, bu durumun batıda Halep, Ä°dlip ve El Bab; doÄŸuda ise Rakka ve Deyr Ez-Zor için de geçerli olduÄŸu ifade edildi.
 
Türkiye’nin ÅŸimdiye kadar petrol hatlarına doÄŸrudan ulaşımının bulunmadığını ancak Menbiç’in alınmasıyla birlikte bunun deÄŸiÅŸeceÄŸini kaydeden Deutsche Wirtschafts Nachrichten haberi şöyle devam etti: “Halep’teki mevcut savaÅŸ, devam eden çatışmanın en belirleyici öğesi olarak görülüyor. Halep, ülkenin ana petrol hatlarının geçtiÄŸi son büyük ÅŸehir. Onu alan, boru hatlarının anahtarını da elinde tutacak.”
 
ŞİDDETLİ ÇATIŞMALARIN OLDUĞU YERLER, TÜRKİYE-KATAR HATTI ÜZERİNDE
 
En ÅŸiddetli çatışmaların Rakka, Deyr Ez-Zor, Halep, Ä°dlib, Haseke, El Bukemal ve El Bab’ta yaÅŸandığına dikkat çeken gazete, Hama ve Humus’ta da çatışmaların sürdürdüğünü, öncesinde ise Palmira’nın hedefte olduÄŸunu belirterek, tüm bu yerleÅŸimlerin Türkiye’den Katar’a uzanması planlanan boru hattının rotası üzerinde olduÄŸunu vurguladı.
 
'ABD DOÄžUYU, RUSYA BATIYI Ä°STÄ°YOR'
 
Rusya’nın da Ä°ran’dan Irak ve Suriye’den geçen bir boru hattı projesini desteklediÄŸini savunan gazete, Moskova’nın bu sebeple Humus’un cihatçıların eline geçmesini istemediÄŸini aktardı. Suriye’deki hava operasyonlarında ABD’nin çoÄŸunlukla doÄŸuya, Rusya’nın da batıya odaklandığını belirten Deutsche Wirtschafts Nachrichten, iki ülkenin de buralarda bir diÄŸeri tarafından petrol boru hattı inÅŸa edilmesini önlemeyi planladığı yorumunda bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.