Sosyal Medya

Güncel

DAEŞ ve İsrail arasındaki sessiz ittifak - Analiz-

İsrail mümkün olduğu kadar DAEŞ ile karşı karşıya gelmemeye çalışmakta. İsrail, DAEŞ ile arasında belirlediği görünmeyen ve dile gelmeyen kırmızı çizgiler iki taraf arasında bir çatışmamazlık halini ortaya çıkarıyor.



BilindiÄŸi üzere Ä°srail’in coÄŸrafi konumu göz önüne alındığında DAEÅž’e  ABD  ve Avrupa’dan daha yakın. DAEÅž adına yayın yapan bazı soyal medya hesapları incelendiÄŸi zaman yapılan propagandalarda DAEÅž, Yahudi devletini mutlaka iÅŸgal edeceÄŸini yüksek perdeden dile getirmekte. Reel politik göz önüne alındığında DAEÅž bugüne kadar Avrupa,  ABD, Türkiye, Suriye ve Afrika’da yaptığı eylemlerin bir benzerini Ä°srail’de gerçekleÅŸtirmiÅŸ deÄŸil.
 
Ä°lginç olarak Ä°srail Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada DAEÅž’e karşı doÄŸrudan bir operasyonun içinde bulunmayacaklarını kesin bir dille açıkladı. Öte yandan Ä°srail menÅŸeili düşünce kuruluÅŸları Türkiye vb. ülkelerin Suriye politikasını Sovyet Rusya’dan kalma yöntemlerle özdeÅŸleÅŸtirerek benzer koalisyonların içinde bulunmayacağını yüksek perdeden dillendirmekte.
 
Aslında Ä°srail’in DAEÅž politikasında mercek geniÅŸletildiÄŸinde oldukça basit bir denklem ortaya çıkmakta. Ä°srail mümkün olduÄŸu kadar DAEÅž ile karşı karşıya gelmemeye çalışmakta. Ä°srail, DAEÅž ile arasında belirlediÄŸi görünmeyen ve dile gelmeyen kırmızı çizgiler iki taraf arasında bir çatışmamazlık halini ortaya çıkarıyor. Şöyle ki DAEÅž Ä°srail’i kendisi için Türkiye ve Avrupa gibi güçlerden daha tehlikeli görürken Ä°srail’de DAEÅž’in OrtadoÄŸu’da kendisi için elini güçlendirin konumundan oldukça memnun bir politika takip etmekte.
 
Nüklüer uzamanı Thomas Scheiling ise belki de bu durumu meÅŸrulaÅŸtırmak için yaptığı yorumda DAEÅž, Ä°srail’in elinde bulundurduÄŸu nüklüer silahları korumak adına hiçbir hamleden çekinmeyeceÄŸini bilmesinden dolayı Ä°srail ile nötr bir politikayı tercih etmekte  ancak ortada duran siyasi algılayış bu durumdan daha farklı bir çıkarsamayı tetiklemekte. Bunun başında Ä°srail’in kabul etmiÅŸ olduÄŸu terör tanımı gelmekte.
 
Ä°srail, en büyük müttefiÄŸi olan ABD’nin aksine küresel bir tehdit olarak DAEÅž’ten öncelikli olarak kendi tanımlaması içerisinde Hamas ve Müslüman KardeÅŸler gibi yapılanmaları görmesi ve bu yapıların da DAEÅž ile arasında ciddi bir mesafe bulunması Ä°srail ve DAEÅž arasında bulunan görünmez ateÅŸkesi daha güçlü kılmakta. Hatta Ä°srail istihbarat ÅŸefi Amos Yadlin ABD’nin DAEÅž politikasını ÅŸu sözlerle tanımlıyor:
 
‘’Gün bittiÄŸinde DAEÅž politikasında elimizde kalacak tek sonuç daha fazla pickaplı terörist ve kalaÅŸnikof olacak.’’
 
Åžimdilik ABD cephesinde ise bu yoruma cevap yalnızca Dış iÅŸler sözcülüğünden geldi ve Ä°srail’in olayları kiÅŸilleÅŸtirdiÄŸini söylemekle yetindi.
 
Ä°srail-DAEÅž denklemi bir kenara bırakıldığında Ä°srail’in Suriye’de kendisi için tehdit olarak algıladığı en önemli güç Ä°ran olarak ortaya çıkıyor. BilindiÄŸi üzere geçen aylarda Suriye üzerinde Ä°srail’in gerçekleÅŸtirdiÄŸi hava operasyonunda bir Ä°ran generali öldürülmüştü. Ayrıca yine Ä°srailli kaynakların açıkladığı üzere Hizbullah operasyon ÅŸefi Samir Kuntar Golan Tepeleri civarında Ä°srail tarafından öldürüldüğü duyurulmuÅŸtu. 
 
Samir Kuntar’a operasyon yapılan bölgede iki defa yakın mesafede karşı karşıya gelen DAEÅž birlikleri ve Ä°srail arasında bir çatışma yaÅŸanmaması kafalarda soru iÅŸareti oluÅŸturdu. Ayrıca bilindiÄŸi üzere DAEÅž’in Mısır’a Sina Çölü üzerinden yaptığı saldırıların büyük çoÄŸunlu Ä°srail birliklerinin oldukça yakınında olması ve Mısır ile herhangi bir istihbarat paylaşımının yapılmaması Ä°srail’in DAEÅž politikasında bir çok soruyu beraberinde getirdi.
 
DAEÅž’li bir militan Alman bir gazeteci ile yaptığı söyleÅŸide ise Ä°srail’in askeri gücü kendileri için tehlike arz ettiÄŸini söylese de Ä°srailli kaynaklar DAEÅž ile mücadelede katkı sunmamasının gerekçesini Hamas ile olan mücadelesini gerekçe gösterip ellerindeki askeri gücün DAEÅž ile açılacak yeni bir cephe için yeterli olmadığı tezini savunuyor.
 
DÜŞÜNCE MEKTEBİ ANALİZ

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.