Sosyal Medya

Güncel

İstiklal'deki bombalı saldırıdan istihbaratın haberi varmış

İstiklal Caddesi’nde patlatılan bombayı, DAEŞ’li kuryenin 20 gün önce Jandarmadaki istihbaratçılara bildirdiği belirtiliyor



Åžanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’nün 08.07. 2016’da DAEÅž hücresine düzenlediÄŸi operasyonda Atatürk Havalimanı saldırısıyla baÄŸlantılı silah ve mühimmatla yakalanan DAEÅž’li Ebu Haydar’ın ilk sorgusunda “Türk muhaberatına bilgi veriyorum. DAEÅž’in Suriye’deki sorumlularından Ebu Süleyman bana ‘Akçakale’den patlamaya hazır canlı bomba düzeneklerini alarak Ä°stanbul’a götürmemi’ talimatı verdi. Sevkiyattan önce jandarma istihbarata giderek haber verdim” dedi.

Star’dan Kemal Gümüş’ün haberine göre Haydar’ın verdiÄŸi bu bilgilere raÄŸmen bombacılara herhangi bir müdahale yapılmadığı belirlenince, soruÅŸturma geniÅŸletildi. Ebu Haydar, ifadesinde bunu son bir yıl içinde defalarca tekrarlandığını söyledi.

Bomba sevkiyatı ihbarının 27.02.2016’de jandarma istihbaratına yapıldığı ve 20 gün sonra 19.03.2016’de bu patlayıcılarla DAEÅž’in Ä°stiklal Caddesi’nde 3’ü Ä°srailli 5 kiÅŸinin ölümü 37 kiÅŸinin yaralanmasıyla sonuçlanan intihar saldırısını gerçekleÅŸtiÄŸi belirlendi. Polis, tutuklanan DAEÅž’li Ebu Haydar’ı muhbir olarak kullanan istihbaratçının peÅŸine düştü. Åžanlıurfa Jandarma Ä°stihbarat’tan 16 görevlinin fotoÄŸrafı Ebu Haydar’a gösterildi. Ä°stanbul’a yapılacak bomba sevkiyatına dair ihbarların Ä°.Ç, C.Y, R.K ve H.Ãœ’ye verildiÄŸi belirlendi.

TEK TEK TESPÄ°T EDÄ°LDÄ°

Ebu Haydar, Astsubay Ä°.Ç’nin kendisini ‘Elvan Yüzbaşı’ olarak tanıttığını söyleyerek, “Benimle doÄŸrudan ilgilenen bu kiÅŸi, DAEÅž’in bombaları ile ilgili birebir bilgi verdiÄŸim ÅŸahıstır. Bu ÅŸahsın öncülüğünde toplam beÅŸ kiÅŸi beni sorgulamıştı. Ben Türkiye’ye zarar vermek isteyen biri deÄŸilim, kendisini istihbaratçı olarak tanıtan bu kiÅŸilere DAEÅž’in canlı bomba düzeneklerini ve silahlarını önceden bildirerek, Türkiye devletinin bunu önlemesini istemiÅŸtim” dedi.

SoruÅŸturma sonucunda ihbara raÄŸmen Jandarma Ä°stihbarat görevlilerinin aldıkları bilgiyi “Haber kayıt ve bildirim formu” haline getirmedikleri, üstlerine ve olayın engellenmesi il birimlerine ve güzergâhtaki illere bildirmedikleri tespit edildi.

KAYIT TUTULMAMIÅž

15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra FETÖ üyeliÄŸinden sorgulanan bu jandarma istihbaratçılar ‘etkin piÅŸmanlıktan yararlanmak’ için FETÖ-DAEÅž iÅŸbirliÄŸini itiraf etti. 1986 yılında FETÖ ile tanıştığını itiraf eden Jandarma Ä°stihbarat Astsubayı Ä°.Ç ifadesinde, Vedat isimli bir sözde imamın verdiÄŸi özel bir hat ve telefon üzerinden örgütle iletiÅŸim kurduÄŸunu anlattı. Ä°.Ç, “Vedat ‘Sana verdiÄŸim özel telefon geri ver artık’ dedi. Cep telefonumu alarak Bylock isimli programı yükledi. Bana bir kullanıcı adı oluÅŸturdu ve ÅŸifre girdi. Nasıl kullanacağımı anlattı ve 2015’e kadar kullandım. Vedat, bu program üzerinden Urfa’da jandarmanın yaptığı önemli operasyonları, ele geçirilen önemli mühimmatların veya önemli terör olaylarını kendisine bildirmemi istiyordu. Vedat’a yaklaşık 8-10 ayrı sansasyonel nitelikte terör ve istihbarı konuları bildirdim” dedi.

EBU HAYDAR VE İ.Ç.'NİN İFADESİ

DAEÅž bombacısı ve muhbiri Ebu Haydar: “Åžanlıurfa Akçakale sınırından bomba ve silahları alarak istenilen kiÅŸi ve yere teslimatını yapmak için DAEÅž’ten görev almıştım. Ä°ki tane çanta alacaktım. DAEÅž sorumlu militanı Ebu Süleyman ‘Bu çantaları al, Ä°stanbul’a götür. Sana daha sonra söyleyeceÄŸim kiÅŸiye teslim edersin’ dedi. Malzemelerin dikkatli taşınması gerektiÄŸini, içerisinde canlı bomba yeleklerinin olduÄŸunu ve düzeneÄŸin kurulu olduÄŸunu, en ufak bir hatada patlayacağını söyledi. Bende o dönemde para olmadığı için samimi olduÄŸum Ebu Ahmet lakaplı Hüseyin’den arabasını istedim. Araba ile ne yapacağımı ısrarla sorunca, ‘DAEÅž’in canlı bomba yeleklerini Ä°stanbul’a götüreceÄŸim. Bunun karşılığında iyi bir para alacağım, birlikte paylaşırız’ dedim. O da bana ‘Bu iÅŸi daha güzel bir ÅŸekilde yapacağız’ diyerek telefonla biri kiÅŸiyi aradı. 5-10 dakika sonra beyaz bir araba geldi. Arabada bir kiÅŸi vardı, kendisini istihbaratçı olarak tanıttı. ‘Sizi, bizim binamıza götüreceÄŸiz’ diyerek bizi demir kapılı kapıda askeri kıyafetli görevlilerin beklediÄŸi binaya götürdü. Ebu Ahmet,’Bu arkadaÅŸlar istihbarattan, ben bu arkadaÅŸlara çalışıyorum. Senin canlı bomba malzemelerini de bu arkadaÅŸlar ile birlikte halledeceÄŸiz’ diyerek beni onlarla tanıştırdı. Ben DAEÅž’in Ä°stanbul’a götürmemi istediÄŸi bombaları bu istihbaratçılara söyledim. Onlar da beni yolladılar. Daha sonra araba bulamadım. Araba bulamadığımı Suriye’deki Ebu Süleyman’a bildirdim. Ebu Süleyman’da beni iki gün sonra aradı ‘O malzemeler yerine ulaÅŸtı Elhamdullilah, sana baÅŸka bir iÅŸ vereceÄŸim’ dedi.”

FETÖ’cü Jandarma Ä°stihbarat Astsubayı Ä°.Ç: “2015 baÅŸlarında Bylock ÅŸifresini unuttum, ÅŸifreyi yanlış girdikten sonra program kendini otomatik olarak sildi. ‘Vedat ile irtibatımız koptu, kurtuldum’ diye sevindim. Cemaatte olduÄŸumu hiçbir zaman eÅŸime söylemedim. Åžubat 2016’da NiÄŸde Ä°l Jandarma Komutanlığı’ndan bir duyum geldi ve Ä°l Jandarma Komutanı da bu konu hakkında araÅŸtırma yapmamızı istedi. NiÄŸde’ye bilgi veren H. Ä°’yi bizde ÅŸubeye davet ettik. Bilgi kaynağını sorduk. Suriyeli Ebu Haydar olduÄŸunu söyledi. Bende N.P’ye H. ile birlikte gidip Suriyeli ÅŸahsı ÅŸubeye getirmesini istedim. Benim odamda bu ÅŸahıs ile görüştük. Åžube Müdürü C. binbaşı, Kısım Amiri R. TeÄŸmen, H.Ãœ ve N.P’de vardı. Suriyeli Ebu Haydar ‘Åžanlıurfa’da DAEÅž’in bir deposu var. Buradan bir araçla bombaları alıp Ä°stanbul’a götürüleceÄŸim. Bana araba verin, gidip bombaları alayım sizde yakalarsınız’ dedi. Bende ‘DAEÅž zengin bir terör örgütü, senden araba istemez. Varsa öyle bir ÅŸey, arabayı ve bombayı hazırlar, sana götür der’ dedim. O dönem terör örgütlerini ihbar edene para ödülü verileceÄŸine dair kanun yeni çıkmıştı. Ben ve görüşmedeki arkadaÅŸlar, bunun sırf para kopartmak için geldiÄŸini düşündük. Åžahısları gönderdikten sonra görüşmeye dair Ä°l Jandarma komutanına bilgi verdik.”

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.