Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bağdat Büyükelçiliği satın alındı

Türkiye Bağdat Büyükelçilik binasını satın aldı.



Türkiye'nin BaÄŸdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, Büyükelçilik rezidansında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi'nin devletin mülkü haline geldiÄŸi belirterek, "Irak'ta aşırı bir bürokrasi var. Benden önceki Büyükelçiler buranın satın alma iÅŸlemlerini baÅŸlatmışlardı. Bu süreç uzun sürdü."dedi.

"BİNA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE SATILSIN VASİYETİ"

Büyükelçilik binasının 1939'da dönemin Irak BaÅŸbakanlık müşaviri tarafından inÅŸa edildiÄŸini belirten Kaymakcı, "BaÅŸbakanlık müşaviri, o dönem burayı kendisine mülk olarak yaptırıyor. Daha sonra kendisi diplomat oluyor ve aldığı görevlerle yurtdışına gidiyor. O dönemde de BüyükelçiliÄŸimiz bu binayı uygun ÅŸartlarda kiralıyor. Buranın sahibi de, 'bir gün eÄŸer burası satılırsa Türkiye BüyükelçiliÄŸi'ne satılsın' diye vasiyette bulunuyor."

"Burayı satın almak zorunluluk haline gelmiÅŸti." diyen Kaymakcı, "1939'dan beri birçok Büyükelçi ve memurumuz BaÄŸdat'ta görev yaptı ve burası Türkiye Cumhuriyeti devletinin evi olmuÅŸtu. Buranın bizde önemli hatıraları var. Buraya ayrıca ciddi yatırımlar yaptık. YerleÅŸkemizdeki 5 betonarme binanın 3'ünü ev sahibinden izin aldıktan sonra devlet olarak inÅŸa ettik. Burayı satın almasaydık yaptığımız deÄŸerli yatırımlarımız heba olacaktı." deÄŸerlendirmesi yaptı.

"YEŞİL BÖLGE'DE İNŞAAT SÜRÜYOR"

BaÄŸdat'ta hükümet binaları ve bazı yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduÄŸu korunaklı YeÅŸil Bölge'de Büyükelçilik için yeni rezidans yaptıklarını ve bunun inÅŸaatının sürdüğünü aktaran Büyükelçi Kaymakcı, "Türkiye Cumhuriyeti'nin BaÄŸdat'ta en az iki misyon binasına ihtiyacı var, zira vatandaÅŸlarımızın YeÅŸil Bölge'ye girmesinin imkanı yok. Irak vatandaÅŸlarının da vize alabilmesi için oraya gelebilme imkanı olmayacak. Bu yüzden iki bina olarak faaliyetimizi sürdüreceÄŸiz.

"GAZİ BÜYÜKELÇİLİK"

Kaymakcı, Türkiye'nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi'nin bulunduÄŸu Veziriyye (bakanlıklar) semtinin odak noktası haline geldiÄŸini sözlerine ekleyerek, "BüyükelçiliÄŸimiz aynı zamanda havan ve bomba yüklü araç saldırısına uÄŸramış Gazi bir Büyükelçiliktir."

"KUT'ÃœL AMARE SALONU"

Büyükelçilik rezidansındaki salonlardan birisine 100.yılı dolayısıyla Kut'ül Amare adını verdiklerini söyleyen Kaymakcı, "Bu salonda Kut'ül Amare'ye ait tablolar da yer alıyor. BüyükelçiliÄŸimiz Türkiye-Irak iliÅŸkilerine katkıda bulunacaktır diye ümit ediyoruz. Ãœlkemize, milletimize ve Iraklı kardeÅŸlerimize hayırlı olsun."ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.