Sosyal Medya

Özel / Analiz Haber

Hüseyin Çelik'in 15 maddelik eylem planı

Darbe sonrası askeri liselerin kapatılması ve benzer uygulamalar Hüseyin Çelik'in 2011 yılında açıkladığı ve infial oluşturan 15 maddeyi yeniden gündeme getirdi.



Dönemin Ak Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü olarak  Hüseyin Çelik, 2011 yılında Radikal gazetesine verdiÄŸi röportaj kamuoyunda yoÄŸun bir ÅŸekilde tartışılmış, hatta kulislerde konuÅŸulduÄŸu üzere dönemin Genel Kurmay BaÅŸkanı Necdet Özel CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a bunun ordu içinde ciddi rahatsızlık oluÅŸturduÄŸunu belirterek bu maddelere karşı çıkmıştı.

15 Temmuz Darbe sonrası askeri liselerin kapatılması ve bazı kışlaların büyükşehirlerden taşınması gibi uygulamalar röportajı ve 15 maddeyi tekrar gündeme getirdi. İşte Çelik'in Radikal gazetesine verdiği röportaj:

TEPEDEN TIRNAĞA DEĞİŞİM

Hüseyin Çelik, asker-sivil iliÅŸkilerinde tepeden tırnaÄŸa deÄŸiÅŸim istedi. YAÅž ve MGK’da oturma düzenlerinin deÄŸiÅŸimi, 27 Nisan bildirisinin Genelkurmay sitesinden çıkarılması, 30 AÄŸustos törenlerindeki kabulleri CumhurbaÅŸkanı’nın yapması gibi ‘sivilleÅŸme’ görüntüleri tartışılırken, AK Parti’li Çelik’ten daha ileri adımlar geldi. Halka ileri demokrasi sözü vererek yüzde 50 oy aldıklarını hatırlatan Çelik, Genelkurmay’ın Milli Savunma Bakanlığı’na baÄŸlanması, darbelere dayanak olan 35’inci maddenin kaldırılmasının yanı sıra Yunanistan ile Balkanlar’dan gelen tehdit algısına karşı kurulan Ege Ordusu ve 1’inci Ordu’nun varlığı ile TSK’da verilen askeri eÄŸitimi de tartışmaya açtı. 

TSK KENDÄ°NÄ° TÃœKETÄ°R
 
Eski Genelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral Işık KoÅŸaner’in medyaya sızan ses kaydının ordudaki reorganizasyonun gerekliliÄŸini ortaya koyduÄŸunu savunan AK Parti’li Çelik, bugüne kadar fazla gündeme gelmeyen bazı konulara da el atılması gerektiÄŸi görüşünde. 
 
TSK’nın SoÄŸuk SavaÅŸ dönemine göre yapılandırıldığını, diÄŸer NATO ülkeleri iç deÄŸiÅŸimlerini yaparken Türkiye ’nin bunu yapamadığını söyleyen Çelik, “Gerekli düzenlemeler yapılamaz, hücre yenilenmesi saÄŸlanamazsa bünye kendi kendisini tüketir”diye konuÅŸtu. 
 
AK Parti’nin seçim beyannamesini hatırlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamuoyuna ileri demokrasi taahhüdünde bulunduk. Ä°ddianız bu ise sivil-asker iliÅŸkileri geri ülkelerde gibi olabilir mi? Bunlar yapılmak zorunda. Yapılırsa ordu ÅŸaibe dışına çıkar, daha güçlü olur. Reorganizasyonu Genelkurmay’ın kendisi yapacak. Bütün bunları bir parti yöneticisi olarak söylüyorum. Hükümetin, Milli Savunma Bakanı’nın yerine kendimi koyamam.” 
 
Bir ‘mantalite’ deÄŸiÅŸimine olan ihtiyaca dikkat çeken Çelik, askeri okullarda verilen eÄŸitimin bugünkü dünya ve Türkiye’ye uyumlu olmadığını söyledi. Çelik, “Mutlaka gözden geçirilmeli. Ä°leri demokrasi standartlarında yeni düzenleme gerekli” dedi. 
 
Türkiye’nin uluslararası raporlarda ‘kısmen özgür’ ülke kabul edildiÄŸine dikkat çeken Çelik, tam özgür ülke statüsüne eriÅŸmesinin de ileri demokratik adımlara baÄŸlı olduÄŸunu vurguladı. 
 
MÄ°LLÄ° GÃœVENLÄ°K DERSLERÄ°
 
Çelik, liselerde verilen Milli Güvenlik derslerinin içeriÄŸi ve askerler tarafından verilmesinin de yanlış olduÄŸu görüşünde. “Tepeden tırnaÄŸa rütbeler ezberletiliyor, ÅŸekli de formatı da faul” diyen Çelik, bunun yerine milli savunma konseptinin ders olarak verilebileceÄŸini söyledi. Çelik, “Askerlik bir kültür olarak verilebilir. Öğrencilere niye dikkat çektirilsin? Bu dersi askerler de vermek zorunda deÄŸil” diye ekledi. 
 
EGE ORDUSU NEDEN KURULDU
 
Ege Ordusu ya da 4. Ordu, Türk Kara Kuvvetleri’ne baÄŸlı 4 ordudan biri. Özellikle Yunanistan’da 21 Nisan 1967 yılında yapılan Albaylar Cuntası sonrası gerginliÄŸin arttığı bir dönemde, Kıbrıs Harekâtı ile durumun daha da gerginleÅŸmesi üzerine NATO’dan bağımsız olarak 20 Temmuz 1975 tarihinde kuruldu. Karargâhı Narlıdere’de bulunan, NATO kapsamında olmayan tek ordudur. 
 
Ä°ÅžTE 15 MADDELÄ°K EYLEM PLANI
 
Çelik, asker-sivil iliÅŸkilerinin yol haritası olabilecek 15 maddelik bir ‘eylem planı’nı Radikal’e açıkladı. Çelik’in 2023 yılına kadar tamamlanmasının önemine iÅŸaret ettiÄŸi baÅŸlıklar şöyle: 
 
1- Genelkurmayın Milli Savunma Bakanlığı’na baÄŸlanması. 
2- 35’inci maddenin kaldırılması. 
3- Jandarmanın yapısı, konumu ve görev tanımı. 
4- Profesyonel orduya geçiÅŸ. 
5- Askerlik süresinin kısaltılması. 
6- Zorunlu askerlik. 
7- TSK’da verilen askeri eÄŸitim. 
8- Okullardaki Milli Güvenlik dersleri. 
9- Kaç ordu komutanlığı olacağı, bunların nerelerde bulunacağı. 
10- Mustafa MuÄŸlalı gibi isimlerin kışlalardan silinmesi. 
11- Askere dayak, kötü muamale sıfırlanmalı. 
12- Milli günlerde tanklı, toplu görüntülere son verilmeli. 
13- Askeri harcamalar ÅŸeffaflaÅŸmalı. 
14- OYAK’ın varlığı ve iÅŸlevi gözden geçirilmeli. 
15- TSK’da VET (verimlilik, etkinlik ve tutumluluk) prensibi 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.