Sosyal Medya

Dünya

Özbekistan müslüman halkıyla barışmalı

Özbekistan’da Müslümanlara nefes aldırmayan İslam Kerimov’un ölümünün ardından uzmanlara göre; Özbekistan’ın değişmesi için rejimin ve liderin değişmesi gerekiyor.



Ãœlkesinde cemaatle namaza izin vermeyen, başörtülü kadınların örtülerini zorla açtıran, mescitleri kapatan ve Müslümanlara çeÅŸitli zulümler uygulayan Özbekistan diktatörü Ä°slam Kerimov’un ölümü, yeni bir dönem olarak nitelendiriliyor. Tarihinde Ä°slam coÄŸrafyasının çok önemli isimlerini barındıran Özbekistan’da Müslümanların çok çileler çektiÄŸini, Kerimov rejiminin sona ermesinden sonra ise Orta Asya’da yeni dengelerin oluÅŸacağını dile getiren Sivil Toplum KuruluÅŸları (STK) ve akademisyenler, Özbekistan’ın deÄŸiÅŸmesi için rejimin ve liderin deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini söylediler. 

KURT: MÃœSLÃœMANLARA ÇOK Ã‡Ä°LELER ÇEKTÄ°RDÄ°

Ä°slam Dünyası STK’lar birliÄŸi Genel Sekreteri Ali Kurt, Özbekistan diktatörü Ä°slam Kerimov’un ölümüyle ilgili ÅŸu ifadeleri kullandı: “Adı Ä°slam ama kendisi Ä°slam düşmanı olan bir liderdi. Özbekistan’da Müslümanlara çok çileler çektirdi. Yaptıklarıyla, amelleriyle yüzleÅŸmek üzere Allah’ın huzuruna gitti. Bunda öncelikle ibret alınacak çok ciddi dersler var. Özellikle Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan gibi Orta Asya ülkelerinde halkının tamamına yakını kendi nüfusları itibariyle söylüyorum. Müslüman olan bu ülkelerde yeni bir dönemin baÅŸlangıcına vesile olur diye temenni ve dua ediyorum. Özbekistan duracağı konumu çok iyi belirlemelidir. Netice itibariyle bakıldığında bütün bu coÄŸrafyada tek çıkış noktamız birlik ve beraberlikten geçiyor. Tarihinde Ä°slam coÄŸrafyasının çok önemli kahramanlarını barındıran Özbekistan gibi bir coÄŸrafyanın kendi kültürel kodlarıyla barışık yeni bir döneme açılışına bunun vesile olmasını temenni ediyoruz.” 

Türkiye’nin, Özbekistan’ın geleceÄŸi adına daha sıkı temaslarda bulunmasında fayda gördüğünü dile getiren Ali Kurt, “Türkî cumhuriyetler bağımsızlıklarını kazandıktan itibaren Rusya’nın etkisinden maalesef kurtulamadılar. Ben bu konuda Ä°slam Kerimov’un ölümünü bu konuda fırsat olarak deÄŸerlendirileceÄŸini düşünüyorum. Özellikle halkının bu konuda dönüşümünün nitelikli iÅŸbirliÄŸi içinde olmalıdır. Özellikle uzun süredir dikta yönetiminde devam eden liderler bu Türkî ülkelerde kolay kolay yönetimi elden bırakmazlar. Yani dini özgürlüklerin yasaklanması konusundaki bu çok ağır uygulamaları bir ÅŸekilde artık sonlandırabiliriz” dedi. 

MÃœSLÃœMANLARA NEFRET KUSAN KERÄ°MOV KÄ°MDÄ°R?

Kerimov, SSCB’ye ait bir yurtta yetiÅŸip, daha sonra TaÅŸkent’te makine mühendisliÄŸi ve iktisat bölümlerini okudu. 1964 yılında Komünist Parti’ye katıldı. Devlet idaresine geçmeden önce mühendis olarak uçak sanayiinde çalışmıştır. 1983 ve 1986 yılları arasında Maliye Bakanı ve BaÅŸbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Adı yolsuzluk ve rüşvete karıştığı için 11 AÄŸustos 1984’de KGB tarafından Mayıs 1987’ye kadar gözaltı hapsinde tutuldu. 1989’da Özbekistan SSCB’de Komünist Parti’nin Birinci Sekreteri oldu. 24 Mart 1990’da Özbekistan SSCB’de En Ãœst Sovyetlerin BaÅŸkanı oldu. Bu zaman içinde bütün SSCB’nin bağımsızlığı için mücadelede bulundu ve 31 AÄŸustos 1991’de Özbekistan’ın bağımsızlığını ilan etti.

Kaynak: akit.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.