Sosyal Medya

Güncel

Çocuk yemek istemiyorsa ne yapmalı?

Uzmanlar yemek yemek istemeyen çocuğun peşinden koşulmaması gerektiğini ifade ederek, “Annelere tavsiyemiz, bırakın çocuklar aç kalsın. Elinizde tabakla etrafında dolaşmayın” dedi.



Anne ve babanın yeme davranışında etkin rol aldığını belirten Psikolojik Danışman Levent Erdem, “ÇocuÄŸunun peÅŸinden, elinde tabak ile koÅŸturan ve kaşığın ucundaki yemeÄŸi çocuÄŸun aÄŸzına tıkıştırmaya çalışan anneleri görmeyeniniz var mı? Bunu da anne için ye, bu lokmayı da baba için... Anne ve babalar bununla da yetinmiyor ‘Yemezsen üzülürüm, aÄŸlarım’ gibi duygusal ÅŸantajlara baÅŸvuruyor” derken, bu duygusal baskılar çocuÄŸun ilerideki yaÅŸamında anne babayı üzmemek için istemediÄŸi, inanmadığı bir davranış yapısını sergilemesi gibi olumsuz izler bırakabilir. Bu çocuklar beklentilerini doÄŸrudan söylemeyen, kendini ifade ederken ilgisiz ve dolaylı yolları kullanan, iletiÅŸim sorunları yaÅŸayan yetiÅŸkinlere dönüşebilir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"YEMEME DAVRANIÅžININ SEBEBÄ° ANNE VE BABA"

ÇocuÄŸun yemek yememe davranışının nedeni, eÄŸer tıbbi bir rahatsızlık yoksa, çoÄŸu zaman anne babadır diyen Psikolog Levent Erdem “Bir baÅŸka deyiÅŸle anne babalar ‘yemeyen’ çocuk davranışına neden oluyor. Bunda bizim kültürünün aşırı sevecen ve korumacı olmasının etkisi de var elbette. GittiÄŸiniz tatil yerlerinde hangi anne ve babaların çocuÄŸun peÅŸinden koÅŸarak ‘hadi çocuÄŸum ÅŸunu da ye’ diye dört döndüklerine bakın. ÇoÄŸu zaman bizim insanımızdır. Yabancılarda bu durumu daha az görüyoruz. Dolayısıyla anne baba davranışı deÄŸiÅŸmedikçe çocuÄŸun sorununda da deÄŸiÅŸiklik olmuyor” dedi

"BIRAKIN AÇ KALSIN"

Psikolog Levent Erdem, elinde tabakla saatlerce çocukların peÅŸinde koÅŸan anne ve babaların tabağın yarısındaki yemeÄŸi yedirince kendimi mutlu hissettiÄŸini, çoÄŸunlukla da bu davranışla kendi anneliÄŸini onaylayarak baÅŸarılı hissettiÄŸinin altını çizerek, “Zaman içinde yapılan bu hatalı anne baba tutumu, güçlenerek devam edecek. Ayrılan zaman, dökülen dil artacak. Tüm bu çabalara paralel, çocuktaki yememe davranışı daha da güçlenecek. Annelere tavsiyemiz, bırakın çocuklar aç kalsın. Elinizde tabakla etrafında dolaÅŸmayın. Sofra düzeninizi kurun ve bu düzen içinde çocuÄŸunuzun mama sandalyesinde bile olsa sofraya gelmesini saÄŸlayın. Masada yemek için aileye bir süre tanıyın. Çocuk yarım saat içinde yemeÄŸini bitirip kalkmıyorsa sofrayı kaldırın. Bir sonraki öğün ya da ara öğüne kadar bir ÅŸey vermeyin. Abur cubur yedirmeyin. Gün içinde sabırla bu rutini tekrar edin. Bir süre sonra o size uymak zorunda kalacak. Bedeni güçsüz kalmaz, acıkınca kendisi yemek yemek isteyecektir merak etmeyin” diye konuÅŸtu.

"ANNE VE BABA KENDÄ°NÄ° DÃœZELTMELÄ°"

Anne ve baba tarafından, farkında olmadan ortaya çıkarılan çocuktaki yememe davranışı, yine anne baba tarafından, doÄŸru yöntem ve davranışlar kullanılarak ortadan kaldırılabilir. Psikolog Erdem bunun için gerekirse anne babanın doÄŸru davranış için eÄŸitim almasının doÄŸru olacağını, anne babanın tutarlı ve doÄŸru davranışları ile çocuÄŸun sorununun da azalacağını ifade etti. Erdem “Bu davranışların çocuk tarafından kullanılmaya baÅŸlaması yani ‘yemek yerim ama istediÄŸimi yaparsanız’ ÅŸekline dönmesi çocuk açısından bir uzmana baÅŸvurulması zamanının geldiÄŸini gösterir. Bu davranışın düzeltilmemesi yaÅŸam kalitesini ve iliÅŸkilerini zaman içinde bozacak çocuÄŸu ben merkezci ve rüşvetçi bir davranış kalıbına sokacaktır” dedi.

"AÄžZINDAKÄ° LOKMAYI SAATLERCE YUTMUYORSA Ä°NTÄ°KAM ALMAK Ä°STÄ°YOR"

Ağzına verilen lokmayı yutmayan, saatlerce tutan çocukların ailelerinin dikkatini çekmeye çalıştığını, intikam almak için lokmaları yutmadığını söyleyen Psikolog Levent Erdem, ailenin bir karşı strateji geliştirip sevgi bağını zedelemeden prensip oluşturması gerektiğini söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.