Sosyal Medya

Güncel

MHP'de muhalefet ateşi söndü mü?

15 Temmuz darbe girişimi öncesine kadar Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olan MHP’deki muhalif hareket bugün artık neredeyse hiç konuşulmuyor. Al Jazeera, adaylara darbe girişimin ardından gelinen noktayı sordu. Adaylardan Sinan Oğan'a göre, 15 Temmuz'da muhalif harekete de bir darbe yapıldı.



15 Temmuz darbe giriÅŸimine kadar Türkiye’nin en çok konuÅŸulan isimleriydi… Meral AkÅŸener, Sinan OÄŸan, Koray Aydın ve aralarına son katılan isim Ãœmit ÖzdaÄŸ. Ancak darbe giriÅŸimi ile birlikte Türkiye’nin deÄŸiÅŸen gündeminde artık Milliyetçi Hareket Partisi’nde Genel BaÅŸkan deÄŸiÅŸikliÄŸi, olaÄŸanüstü kongre, tüzük kurultayı tartışmaları tamamen gündemden düştü. Bunda, Milliyetçi Hareket Partisi Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’nin darbe giriÅŸimine karşı takındığı tavır da etkili oldu. Peki, muhalefet ne yapıyor, muhalif harekete ne oldu? Sorunun yanıtı önemli, çünkü yaklaşık bir ay sonra MHP’de il ve ilçe kongreleri baÅŸlayacak. Yapılacak yeni seçimlerle oluÅŸacak teÅŸkilatlar partiyi 2018 yılında yapılacak OlaÄŸan Kongre sürecine taşıyacak.

Meral AkÅŸener

Muhalif hareketin en popüler isimlerinden biriydi. Kapalı kapılar ardında yapılan deÄŸerlendirmelerde seçimli kongre yapılması durumunda Genel BaÅŸkan olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Hem MHP tabanında hem de diÄŸer partilerin seçmenlerinin gözünde popülaritesi en yüksek isimdi. MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli, adaylığını açıkladıktan sonra AkÅŸener’in Fethullah Gülen ile bir bağı olduÄŸuna iliÅŸkin iddiaları ayrıntı vermeden gündeme taşıdı. Darbe giriÅŸiminden sonra ise bu yönde deÄŸerlendirmeler ve iddialar arttı. Daha önce çıktığı televizyonlarda, “Ben BaÅŸbakan olacağım” diyen AkÅŸener, o günden bu yana âdeta “savunmaya” geçti. AkÅŸener, bu kez kendisine yönelik eleÅŸtirilere yanıt vermek amacıyla televizyonlara telefonla baÄŸlanmaya baÅŸladı.

Bugüne kadar Cemaat ile ilgisi olmadığını savunan Akşener hakkında bugün itibarıyla kesin olan tek şey, bir dönem kendisini potansiyel lider olarak gören isimlerin dahi akıllarında bu konuya dair soru işaretlerinin oluşmuş olması.

Al Jazeera, 15 Temmuz darbe giriÅŸimi sonrasında muhalefetin yeni pozisyonunu sormak üzere Meral AkÅŸener’i aradı, ancak ulaÅŸamadı. Basın danışmanı aracılığıyla bir mesaj ileten Meral AkÅŸener, “Asla geri adım atmak yok. Kararlı bir ÅŸekilde ilerliyorum” dedi.

Sinan OÄŸan

OÄŸan bu süreçte darbe giriÅŸimini ve yaÅŸananları en sert biçimde eleÅŸtiren isimlerden biri oldu. Ama 15 Temmuz öncesinde daha sık kullandığı televizyon ve gazeteler gibi iletiÅŸim araçları üzerinden deÄŸil, çoÄŸunlukla sosyal medya üzerinden. Hatta kendisine yöneltilen “Neden eleÅŸtirmiyorsunuz, neden susuyorsunuz?” tepkilerine de yine Twitter üzerinden yanıt vermek durumunda kaldı.

Sinan Oğan, darbe girişimi sonrasında kendisine yöneltilen eleştirilere Twitter'dan yanıt verdi.
 
[Twitter]

“Bir darbe de bize yapıldı”

Gelinen noktada muhalefetin durumuna iliÅŸkin olarak sorularımızı yanıtlayan Sinan OÄŸan, 15 Temmuz’da bir darbe de MHP’deki parti içi muhalefetin yediÄŸini söyledi.

“ FETÖ’cüler darbeyi birinci olarak devlete ve hükümete, ikinci olarak orduya yaptılar. Üçüncü darbe de bize yapıldı. Bizim parti içi muhalefet çabamız ciddi bir ivme kazanmışken, FETÖ’cülerin darbe ve terör giriÅŸimiyle bizim muhalefet hareketi de ülke gündemine paralel olarak bir miktar yara aldı. Ãœlkede bir darbe, terör eylemi yaÅŸandı, ciddi bir terör dalgası devam ediyor, Türkiye resmen savaÅŸa girdi. Dördüncü olarak da OHAL devam ediyor. Böyle bir ortamda bizim parti içi demokrasi arayışlarımız devam etmekle beraber Türkiye gündeminin biraz gerisine düştü.”

OÄŸan, ulaşılan noktanın MHP’de parti içi muhalefetin sona erdiÄŸi anlamına gelmeyeceÄŸi görüşünde. OÄŸan, “Gelinen nokta benim ekibimle bu süreci bırakacağımız anlamına gelmiyor” dedi ve ekledi:

“Bırakmayı hiç düşünmedim. Yola çıktığımda da zorlu olacağını biliyordum. Bu, parti içi muhalefet ve demokrasi arayışı son buldu anlamına gelmiyor kesinlikle. Bugün ülkede ciddi bir birliktelik var, bu son derece önemlidir. Ciddi bir demokrasiye sahip çıkma çabası var. Bunu da çok önemsiyorum. Ancak bunun partilerin içlerine de yansıması lâzım, yoksa yüzeysel kalır. Karşılıklı partilerin birbirlerine gösterdikleri hoÅŸgörünün parti içinde muhalefete de gösterilmesi lâzım. Siyaset arenasında birbirlerine demediklerini bırakmayan liderler bir araya geliyorsa aynı hoÅŸgörünün parti için muhalefete de gösterilmesi lâzım. Bizim parti içi demokrasi arayışımız sadece olaÄŸanüstü kongreyle sınırlı bir çaba deÄŸildi. Yapabiliyorsak olaÄŸanüstü kongreyle, ülkenin ÅŸartları izin vermiyorsa olaÄŸan kongreyle parti içi demokrasi hâkim olacak dedik. Biz demokratik yollarla Türkiye’de parti içi demokrasi, parti içi deÄŸiÅŸim ile Türkiye’de MHP iktidarını saÄŸlayabilirdik. Bu teröristler yürüyen sisteme darbe yaparak, bizim parti içi demokrasi mücadelemize de darbe vurdular.”

OÄŸan, Al Jazeera’nin, “Muhalefet hareketi darbe giriÅŸimi öncesinde de kendi içinde bir türlü toparlanamadığı, zayıf olduÄŸu için mi darbe yedi?” sorusunu da yanıtladı. “Zayıf” deÄŸerlendirmesine katılmadığını belirten OÄŸan, soruya tüm muhalefet adına deÄŸil kendi ekibi adına yanıt verdi.

“Ben yola çıkarken bunun kolay olacağı kanaatinde deÄŸildim. Biz dört ayrı ekibiz, birbirimizle rakibiz. Farklı farklı düşünce tarzları mücadele ediyordu. O esnada bunun olmaması, olmayacağı anlamına da gelmiyordu. Ä°kinci imza hamlesi baÅŸlatmıştık, darbe olunca gündem ile doÄŸru orantılı olarak sürece bırakıldı.”

Çaba devam edecek ama OÄŸan 15 Temmuz öncesinde olduÄŸu gibi bir takvim üzerinden konuÅŸmanın mümkün olmadığını ise ÅŸu sözlerle dile getirdi, “Türkiye’de OHAL devam ediyorsa, Türkiye savaÅŸtaysa, terörden her gün zarar görüyorsa nasıl bir takvim verebiliriz?”

Koray Aydın

Muhalefetin en önemli adaylarından biri de Koray Aydın. Aydın, tüm adaylar içinde MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli’yi en eskiden ve en yakından tanıyan isim olarak tanımlanıyor. Aydın sadece Bahçeli’yi deÄŸil, tabanı da iyi tanıyor. Bu yüzden O'nun duruÅŸu ayrıca önemli ve anlamlı bulunuyor. 

Koray Aydın, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden bu yana tüm mesajlarını sosyal medya üzerinden verdi. Bazı ihraçlar hariç, hemen hemen parti içi muhalefetle ilgili bir deÄŸerlendirme yapmadı. 15 Temmuz gecesi darbe giriÅŸimine iliÅŸkin tepkisini dile getirdiÄŸi Twitter üzerinden sonraki süreçte de PKK ve IŞİD’i eleÅŸtirdi, Cerablus harekâtına iliÅŸkin deÄŸerlendirmeler yaptı.

Al Jazeera, muhalefetin geldiÄŸi noktayı sormak üzere aradığı Koray Aydın’la görüşemedi. Yakın çevresi, Aydın’ın bu süreçte konuyla ilgili ayrıntılı deÄŸerlendirme yapmak istemediÄŸini belirtti.

Ümit Özdağ

Ä°ddialı adaylar arasına en son katılan isim MHP Gaziantep Milletvekili Ãœmit ÖzdaÄŸ olmuÅŸtu. Hem 15 Mayıs’ta yapılmak istenen ancak bariyerlere takılan kurultay sürecinde, hem de 19 Haziran’da toplanan ancak daha sonra mahkeme tarafından kararlarına tedbir konulan kurultay sürecinde ön sıralarda yer aldı.

Al Jazeera’nin ulaÅŸtığı Ãœmit ÖzdaÄŸ, MHP’deki muhalefetin durumu ile ilgili soruya ÅŸu sözlerle yanıt verdi.

“Türkiye’de yerde kan var, kan akmaya devam ediyor. Daha ne kadar kan akacak bilmiyoruz. Söz konusu olan Türkiye’nin toprak bütünlüğü ve milli birliÄŸi. Ãœlkemiz varlık sorunu yaÅŸayan bir ülke durumuna geldi. Hal böyleyken ben kiÅŸisel olarak yapmam gereken ÅŸeyin, Türkiye’nin birliÄŸine fayda saÄŸlayıcı her türlü fikir ve program katkısı vermek olduÄŸunu düşünüyorum. Bu çalışmaları yapıyorum.”

ÖzdaÄŸ, sözlerini “nokta” diyerek bitirdi. “Yani muhalefet hareketinden çekildiniz mi?” ya da “Muhalefet bitti mi?” sorularına yanıt vermeyeceÄŸini, sözlerinin bunlarla sınırlı olduÄŸunu belirtti.

Darbe girişimi öncesinde yeniden imza toplanıyordu

MHP’de 1 Kasım seçimleri sonrasında baÅŸlayan muhalefet hareketinde adaylığını açıklayan ilk isim IÄŸdır eski milletvekili Sinan OÄŸan olmuÅŸtu. Ardından Koray Aydın ve Meral AkÅŸener de genel baÅŸkanlık için aday oldular. Ancak öncelikle parti tüzüğünün olaÄŸanüstü kurultayda Genel BaÅŸkan seçimi yapılmasına engel olan 63’üncü maddesinin deÄŸiÅŸmesi gerekiyordu. Bunun için imzalar toplandı, ancak kurultay giriÅŸimleri baÅŸarısız kaldı.

Türkiye’de siyasi partiler tarihine geçen bir hukuk karmaÅŸasının yaÅŸandığı bu sürecin sonunda 19 Haziran’da Ankara’da kurultay toplandı, fakat burada yapılan tüzük deÄŸiÅŸikliklerine mahkeme tedbir koydu. Aralarına Ãœmit ÖzdaÄŸ ve Süleyman Sazak’ın da katıldığı adaylar son olarak yeni bir kurultay için delegelerden yeniden imza topluyordu.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.