Sosyal Medya

Güncel

ABD ile sıkıntı yaşıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, FETÖ liderinin Amerika'da kalmasından dolayı Türkiye ile ABD arasında çok ciddi sıkıntıların yaşandığını söyledi.



DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, “Fetullahçı Törör Örgütü liderinin Amerika'da kalmasından dolayı, ABD ile çok ciddi bir sıkıntı yaÅŸadıklarını" kaydetti ve “PYD'liler Fırat'ın doÄŸusuna dönmezse, ABD'ye güven tamamen ortadan kalkar" uyarısı yaptı. “Menbic operasyonu ile ilgili biz başından beri PYD'lilerin katılmamalarını istedik" diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, “Amerikalılar lojistik destek amacıyla çoÄŸunluÄŸu Arap olmak üzere az sayıda YPG'linin de katılmasının önemli olduÄŸunu söylediler. Biz buna karşı çıktık. Ama Sayın (ABD BaÅŸkanı Barack) Obama bize söz verdi. Operasyon biter bitmez buradaki PYD'liler Fırat'ın doÄŸusuna geri döneceklerdi. Ama henüz dönmediler" diye konuÅŸtu.

'ABD'ye güven ortadan kalkar'

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, ABD'nin Türkiye'ye verdiÄŸi sözü hatırlatan ÇavuoÄŸlu, “'Tamam, sözümüzdeyiz' dediler. DışiÅŸleri Bakanı John Kerry aradı, 'Gidiyorlar' dedi. BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden da 'Gidiyorlar' dedi. Ama baktık ki, gitmiyorlar. Hatta tam tersi bize ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) yönelik negatif eylemler içerisine giriyorlar. Bizde dedik ki 'Çekilmezlerse vuracağız' Çünkü karşımıza çıkıyorlar. ABD bizden süre istedi. EÄŸer çekilmezlerse, ABD sözünde durmamış olur. Kusura bakmasınlar, sözünde durmuyorsa ABD, biz onlara nasıl güveneceÄŸiz bundan sonra? Hangi konuda güveneceÄŸiz? Zaten Fetullahçı Terör Örgütü'nün liderinin ABD'de kalmasından dolayı çok ciddi bir sıkıntı yaşıyoruz. ABD bir de bu konuda sözünde durmazsa, ABD'ye tamamen güven ortadan kalkar. Åžu anda, maalesef halkımızın ABD'ye güveni en düşük düzeyde."Cerablus'a baÅŸlatılan operasyon ile ilgili de bilgi veren ÇavuÅŸoÄŸlu, “Bu operasyonun amacı DEAÅž'i temizlemektir" dedi. ÇavuoÅŸÄŸlu, “Burada bir sıkıntı yok. Ama bu operasyondan rahatsız olan birisi var; o da PYD. PYD, DEAÅž ile mücadeleden niye rahatsız oluyor? Çünkü PYD'nin ajandası farklı. Suriye'nin birliÄŸi beraberliÄŸi için mücadele etmiyor. Kendine kanton oluÅŸturmak için hatta, mümkünse devlet oluÅŸturmak için mücadele ediyor" dedi.

Amacımız Menbiç cebini tamamen kapatmak

Cerablus operasyonunun ne zaman biteceÄŸ ile ilgili sorulara cevap veren ÇavuÅŸoÄŸlu, “Amacımız sınırımızda, Cerablus'tan Çobanbey, Rai dediÄŸimiz bölgeye kadar doÄŸudan batıya doÄŸru gelinip birleÅŸilmesi ve aÅŸağıya doÄŸru DEAÅž'in temizlenmesi, Menbic cebinin DEAÅž'a tamamen kapatılması. Bu operasyon tamamlanıncaya kadar destek vereceÄŸiz. Ama hızlı bir ÅŸekilde ilerliyorlar. Dolayısıyla yarın, bir gün dememiz söz konusu deÄŸil. Kapanıncaya kadar operasyon devam edecek."

'PYD etnik temizlik yapıyor'

Türkiye'nin uluslararası hukuktan doÄŸan hakkını kullandığına dikkat çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, “Bu konuda herkesle iÅŸbirliÄŸi yapmak istiyoruz. Biz meÅŸru hakkımızı kullanıyoruz. Meclis'ten aldığımız yetki var. DEAÅž'ın bize terör saldırısı var. BM Güvenlik Konseyi'nin kararları var. Rusya ile de, burayla ilgilenen ülkelerle de diyalog halindeyiz. Bilgilendirmeler yapıyoruz. Her ÅŸey ÅŸeffaf, gizli saklı yok. DEAÅž'a karşı yürüttüğümüz operasyondan herkes memnun, teÅŸekkür ediyor. PYD'yi sevenler, PYD'ye destek verenler maalesef bazı uyarılar yapmaya kalkıyor. Bunu da Kürtler diye genelleme yapıyorlar. Oysa bu konunun Kürtler ile ilgisi yok. PYD, kendisi gibi olmayan Kürtleri de burada göçe zorluyor. PYD etnik temizlik yapıyor. Terör örgütü ile Kürtleri bir tutmamak lazım. Bizim orada yaÅŸayan Kürt kardeÅŸlerimizle bir sorunumuz yok. Irak'takilerle de bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz PKK ile YPG ile" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.