Sosyal Medya

Güncel

'Uymazlarsa, mühimmat alamazlar'

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) içinde yer alan Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu YPG gruplarının Fırat Nehri'nin doğusuna çekilme taahhüdünü yerine getirdiğini söyledi.



Cook, ABD’nin Suriyeli muhalif gruplar içinde yer alan Kürt gruplara saÄŸladıkları silah ve mühimmatın, PKK’nın eline geçtiÄŸine iliÅŸkin haberlerle ilgili soruyu yanıtlamakla zorlandı. Cook, “Bu haberleri görmedim. Böyle bir ÅŸey olduÄŸuna iliÅŸkin herhangi bir belirti yok. Bu gruplara mühimmat saÄŸladığımızı biliyorsunuz. Bu mühimmatın nereye gittiÄŸini çok dikkatlice izliyoruz. Bizle anlaÅŸmaya varan taraflar buna uymazsa, bizden bir daha mühimmat alamazlar. Bunu başından beri açıkça söyledik” dedi.

Peter Cook, Pentagon’da düzenlediÄŸi basın toplantısında, “Türkiye, PYD/YPG unsurlarının dönmediklerini söylüyor. Bu gerçekler sizin söylediklerinizle çeliÅŸiyor. Yorumunuz nedir?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Sahada gördüğümüz Suriyeli muhalif güçleri çatısı altında toplayan SDG’nin Fırat’ın doÄŸusuna çekilme taahhütlerini yerine getirdiÄŸidir. Menbiç’te bazı direniÅŸ birimleri var, temizlik operasyonları var. Ortadan kaldırılması gereken el yapımı patlayıcılar var. O bölgenin yerlisi olan ve orada bulunan bazı SDG güçleri bu operasyonları yürütüyor. Ancak asıl SDG güçleri Fırat’ın doÄŸusuna gitti ve sözlerini tuttu. YPG de bu güçler arasında.”

YENİDEN SÖYLEYEYİM, BİZE VERDİKLERİ SÖZÜ TUTTUKLARINA İNANIYORUZ

Cook, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından ele geçirilen ve YPG’nin denetiminde bulunan bölgelerde, YPG’nin PKK ile baÄŸlantısını kanıtlayan belgeler bulunduÄŸuna iliÅŸkin haberlerle ilgili soruya “Bu haberleri görmedim’ ÅŸeklinde karşılık verdi.

Cook, “Yeniden söyleyeyim. SDG’nin bize verdiÄŸi sözleri tuttuÄŸuna inanıyoruz. Sahadaki yerel güçlere verdiÄŸimiz desteÄŸi geçmiÅŸte de uzun uzun konuÅŸtuk. Bu karmaşık bir durum. Türkiye ile de doÄŸrudan neler olup bittiÄŸini konuÅŸtuk. Sahadaki yerel ortaklarımızla durumu konuÅŸtuk. GiriÅŸimleri ile ilgili kendi görüşlerimizi ve kaygılarımızı aktardık ve asıl hedefin IŞİD olduÄŸunu söyledik. Tüm koalisyon ortakları ve üyelerinin odak noktasının bu olmasına çalışacağız” dedi.

HERHANGÄ° BÄ°R BELÄ°RTÄ° YOK, EÄžER UYMAZLARSA…

ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki ortaklarına saÄŸladığı silah ve cephane desteÄŸi hatırlatılan ve “Bunların YPG/PYD ya da PKK’nın eline geçmediÄŸinden nasıl emin olabiliyorsunuz?” sorusu karşısında zorlandığı görülen Cook, “Böyle bir ÅŸey olduÄŸuna iliÅŸkin herhangi bir belirti yok. Bu gruplara mühimmat saÄŸladığımızı biliyorsunuz. Bu mühimmatın nereye gittiÄŸini çok dikkatlice izliyoruz. Bizle mutabakata varan taraflar buna uymazsa, bizden bir daha mühimmat alamazlar. Bunu başından beri açıkça söyledik” dedi.

Cook, ABD özel kuvvetlerinin çatışmaların önlenmesi amacıyla PYD ile Türk güçleri arasına gönderildiÄŸi iddiaları ile ilgili soruya da, “Özel kuvvetlerimizin yerlerini söyleyemem” karşılığını verdi. Cook, son 24 saatte Suriye’nin kuzeyinde çatışma çıkmadığını, bu durumu olumlu karşıladıklarını ve memnunluk duyduklarını belirtti.

Türkiye ve ABD arasındaki askeri iliÅŸkilerle ilgili soruya karşılık, Türkiye’nin endiÅŸelerini çok iyi bildiklerini ve bu endiÅŸeler konusunda Türkiye ile yakından çalıştıklarını dile getiren Cook, Suriye’deki ortaklarıyla da çalışmayı sürdürdükleri, operasyonun odak noktasının IŞİD ile mücadele olması gerektiÄŸi görüşünü yineledi.

Cook şöyle dedi: “Türkiye koalisyon ortağı ve güçlü bir NATO müttefiki. Uzun yıllardır iÅŸbirliÄŸimiz sürüyor, iyi bir tarihi geçmiÅŸimiz var. Bu baÄŸların geçmiÅŸte olduÄŸu gibi güçlü sürmesini saÄŸlamaya çalışıyoruz. Bazı konularla ilgili güçlükler bulunuyor ve bunu anlıyoruz. Bu kaygıları gidermek için Türkiye ile çalışıyoruz.” (DHA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.