Güncel
AP'nin Gülen cemaati için fikri değişmiş!
AP Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Gülen cemaatinin devlete ve orduya sızdığını fark ettiğini, ve bakışının değiştiğini söyledi
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından FETÖ ile ilgili bazı görüşlerinin değiştiğini belirterek, "10 yıllardır bir tür gizli ittifak geliştiren bir grup bu. Bu yolla devletin içine girdi, ordu ve bakanlıklarda bunlarla ilgili durumlar söz konusu. Bence bu konuda gözlerimizin açık olması gerekiyor." dedi.
AP Dış Ä°liÅŸkiler Komitesinde, Komite BaÅŸkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri'nin geçen hafta Türkiye’ye yaptıkları ziyaret ele alındı.
Brok, açılış konuÅŸmasında, Türkiye’nin 2013’ten beri büyük bir ÅŸoktan geçtiÄŸini ifade ederek, "Gülen hareketinin yapmayı istediÄŸi ÅŸeyler konusunda iÅŸaretler vardı. Kendi payıma söylemem gerekir ki (Türkiye'ye yapılan) ziyaretin ardından Gülen hareketiyle ilgili bazı konularda görüşlerim deÄŸiÅŸti." diye konuÅŸtu.
"ORDUDA SAYILAR ZANNETTİĞİMİZDEN ÇOK FAZLAYMIŞ"
FETÖ'yü "10 yıllardır bir tür gizli ittifak geliştiren bir grup" olarak tanımlayan Brok, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu yolla devletin içine girdi. Ordu ve bakanlıklarda bunlarla ilgili durumlar söz konusu. Ordudaki komuta kademesinde sayılar zannettiğimizden çok daha fazlaymış. Gülen hareketi, sistemli şekilde eğitimden başlayarak gençleri hedef alarak etkileşimli bir hareket kurdu."
Brok Gülen'in Devlet ve toplumda şeriatın uygulanmasını istediğini iddia ederek "Bence bu konuda gözlerimizin açık olması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
FETÖ'nün devlete sızdığını vurgulayan Brok, "Orduda Atatürk'ün etkisi artık yok. Ordu yapısı itibarıyla değişti. İnsan kaçakçılığıyla mücadele etmekle görevli sınır komutanının Gülen'le işbirliği içinde olduğu söylendi. 2013'teki benzer duruma farklı baktık." ifadelerini kullandı.
"DEVLET İÇİNDEKÄ° BÄ°R PARALEL DEVLET EYLEMÄ°YDÄ°”
Darbe girişimi gecesi TBMM'nin bombalandığını hatırlatan Brok, şöyle konuştu:
"Şunu aklımıza bulundurmamız gerekiyor ki bu roketlerden bazıları (TBMM'de) toplantıların yapıldığı yerin sadece birkaç metre ötesine düştü. Saldırılarda 125 milletvekili ölebilirdi. Bu saldırılar, milletvekillerini hedef alıyordu. AP'de böyle bir durum yaşansa siz ne hissederdiniz? Bunu düşünmeniz gerekiyor. Örneğin şu anda salonda olan 50 kişi bombayla öldürülse ne hissederdiniz? Fransız parlamentosunun veya İngiliz parlamentosunun kendi uçakları tarafından vurulması halinde ne hissederdiniz? Meseleyi bu açıdan ele almamız gerekiyor."
Darbeci askerlerin elindeki F16'ların CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın uçağını vurmaya çalıştığını kaydeden Brok, yaÅŸananları, "Devlet içindeki bir paralel devlet eylemiydi.” ÅŸeklinde ifade etti.
"HEM PKK HEM DE DAEÅž SÄ°VÄ°LLERÄ° HEDEF ALIYOR"
Brok, son haftalarda yaşanan terör saldırılarına da değindi.
"Bu saldırılar hem PKK hem de DAEŞ tarafından gerçekleştiriliyor. Sivilleri hedef alan terör eylemleri bunlar." diyen Brok, saldırıların Kürt sorunuyla ilgili çözüm sürecine dönülmesini zorlaştırdığını bildirdi.
Brok, "PKK, Avrupa Birliği'nin (AB) terör örgütleri listesinde. HDP ile yakın bir ilişkimiz var ancak PKK ile yok. PKK bir terör örgütü ama köprüler kurulmasında HDP önemli bir rol oynayabilir." değerlendirmesini yaptı.
PYD/PKK'YA FIRAT'IN DOÄžUSU UYARISI
Türkiye'nin Suriye'deki örgütlere karşı başlattığı harekata ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Brok, harekatın başladığı gün hem kendilerinin hem ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın hem de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye'de olduğunu hatırlattı.
Özellikle Barzani'nin Türkiye'de olduÄŸunun dikkatlerden kaçtığını söyleyen Brok, Türkiye'nin DAEÅž’e karşı ÅŸu anda daha etkin ÅŸekilde harekete geçtiÄŸini vurguladı.
PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD unsurlarının Suriye'de daha fazla ilerlemesine müsaade edilmemesi gerektiğini belirten Brok, şöyle devam etti:
"Türkiye-Suriye sınırındaki 400 kilometrelik bir alan şu anda Kürtlerin elinde. Kürtler Fırat'ın doğusunda kalmalı. Kürtler boşluktan yararlanarak DAEŞ'e karşı harekette kendi alanlarını genişletmeye çalışıyor. Bu da Türkiye ve Suriye sınırındaki tüm alanın Kürtlerin eline düşmesi anlamına geliyor. Bölgelerde yaşayan Araplar, Kürtler tarafından yönetilmek istemiyor. Türkler bu eylemlerinde yalnız değiller. Bu bölgelerde yaşayan insanlarla hareket ediyorlar."
"SÖYLEMLERİMİZDE GERİ ADIM ATMALIYIZ"
Sığınmacı krizine de değinen Brok, "Ben kesinlikle Türkiye'nin, Avrupa'ya şantaj yapmak istediğine dair bir izlenim edinmedim. Bence söylemlerimizde geri adım atmalıyız. Eğer daha yumuşak bir söylem benimser ve çıkarlarımızı göz önünde bulundurursak daha makul bir durum oluşur." değerlendirmesini yaptı.
Brok, Türkiye ile olumlu ilişki üretmeleri gerektiğini kaydederek, "Jeostratejik açıdan Türkiye'nin bizim yanımızda olması, başkalarının kampında olmasından çok önemli. Bunun üyelikle bir ilgisi yok. Kimse bize 'Şunu yapmazsanız sığınmacı anlaşmasını iptal ederiz.' demedi. Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasına uyduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.
"VÄ°ZE SERBESTÄ°SÄ°NDE YAPICI TUTUM SERGÄ°LEMELÄ°YÄ°Z"
Türkiye’nin vize serbestisi anlaÅŸmanın bir parçası olduÄŸunu ifade eden Brok, şöyle konuÅŸtu:
"Bu konu önümüzdeki haftalarda ya da ekimin başında ele alınmalı. Vize serbestisi ile ilgili konular kurallar çerçevesinde ilerliyor. Geriye kalan 5 konudan 4'ü çok fazla sorun oluşturmuyor. Terörle Mücadele Kanunundaki değişiklikle ilgili darbe girişimi sonrasında bir sorun var. Buna ilişkin yol haritası konusunda müzakereler yürütmeliyiz. Sorunu çözmek adına yapıcı bir tutum sergilemeliyiz. Sürecin işlemesi gerekiyor."
"BAZI ÃœLKELERE 100 SIÄžINMACI FAZLA GELDÄ°"
Türkiye’nin 4 yıldır, 2,5-3 milyon sığınmacıya ev sahipliÄŸi yaptığının altını çizen Brok, "Hangi ülke böyle bir ÅŸey yaptı? Bu sığınmacı sorununda önemli bir husus. Bazı ülkelere 100 sığınmacı fazla geldi. Türkiye'nin güneyinde nüfusun yüzde 20-30'u sığınmacı olan kentler var. Bratislava ya da Berlin bununla nasıl baÅŸa çıkabilirdi? Bu konuda kendimize karşı dürüst olmamız gerekiyor. EÄŸer sığınmacıların iyi ÅŸartlar içinde Türkiye'de kalmasını istiyorsak bu yükün paylaşılmasında makul hareket etmeliyiz." dedi.
PÄ°RÄ°: DARBECÄ°LER GÃœLEN SEMPATÄ°ZANI
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri de konuşmasında ziyarette sadece iktidar partisi yetkilileri ile değil aynı zamanda muhalefet, sivil toplum kuruluşları ve gazetecilerle de görüştüklerini belirterek, "Kendi adıma şunu söyleyebilirim ki, darbe girişiminin Türk toplumu üzerindeki travmatik etkisini hafife aldık. Darbe girişimi planlandığı gibi gece 03.00'te başlamış olsaydı tamamen bambaşka bir sonuç görecektik" diye konuştu.
FETÖ üyelerinin orduya ve devlet durumlarına sızmasına değinen Piri, şunları kaydetti:
"Orduda çok sayıda Gülen taraftarı olduğunu zannetmiyordum. Ancak yargı ve poliste oldukları hem Türkiye'de hem de Türkiye dışında gayet iyi biliniyordu. Darbeci olduğu söylenen kişilerin Gülen sempatizanı olduğu görülüyor. Buradaki soru şu: Bu tepeden mi planlandı, yoksa bireysel bir giriş miydi? Orduda bin 200 Gülen taraftarının tasfiye edilmesi söz konusuydu. Bu karar, ağustos ayında işleme konulacaktı. Bu da darbe girişimine yol açmış olabilir."
Darbe girişiminin ardından ağırlıklı olarak FETÖ taraftarlarının gözaltına alındığını ya da görevlerinden uzaklaştırıldığını kaydeden Piri, bununla beraber darbe ile hiçbir ilişkisi olmayanların da görevden alındığını söyledi.
Darbe girişimine ilişkin verdikleri tepkilerinin geç olmadığını savunan Piri, "Hollanda basınında, 247 sivilin öldürülmesinden ziyade bunun bunun sahte bir darbe olduğu yönünde haberler yer aldı. Bence hata olan buydu. Elbette ki darbeyi hemen kınadık ancak darbenin toplum üzerindeki etkisini göremedik" dedi.
Bazı AB ülkelerinde yaÅŸayan Türk vatandaÅŸlarının FETÖ taraflarına gösterdiÄŸi tepkilere iliÅŸkin de konuÅŸan Piri, "Türkiye, AB'nin üyesi olmaya çalışıyor, AB, Türkiye'nin deÄŸil. Dolayısıyla bizim bir aday ülke olarak Türkiye'nin iÅŸlerine karışmamız mantıklı. Türkiye kendi isteÄŸiyle müzakerelerde yer alıyor. Dolayısıyla içiÅŸlerine müdahale etmek doÄŸru. Ne yazık ki birçok ülkede baskı giderek artıyor. Bu ülkelerdeki Türk azınlıklar sakinleÅŸmeli. Türkiye'de olanlar bizim ülkemize yansıtmamalı” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Henüz yorum yapılmamış.