Sosyal Medya

Güncel

'ÖSO, hem DAEŞ hem rejimle mücadele edebilir'

Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim kalının ÖSO'nun yeterli destek verildiği takdirde hem DAİŞ, hem de rejim güçleri ile mücadele edebileceğini söyledi



Türkiye'nin geçtiÄŸimiz ÇarÅŸamba günü Suriye'nin Cerablus ilçesine yönelik baÅŸlattığı askeri harekât yedinci gününde. CumhurbaÅŸkanlığı Sözcüsü Ä°brahim Kalın Daily Sabah gazetesindeki yazısında, Suriye'nin Cerablus ilçesini IŞİD'den temizleyen yapılardan Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) yeterli destek görmesi halinde, hem IŞİD hem de Esed rejimiyle mücadele edebileceÄŸini savundu.

Kalın, Türkiye'nin hava ve kara bombardımanıyla desteklediÄŸi ÖSO için, "ÖSO’nun Cerablus’a girmesiyle birlikte ‘YPG’nin DAEÅž'e karşı savaÅŸabilen tek unsur olduÄŸu’ efsanesi tamamen sona erdi" dedi ve Türkiye’nin 15 Temmuz darbe teÅŸebbüsünden altı hafta sonra Fırat Kalkanı Harekâtı’nı düzenleyerek gücünü ve dayanıklılığını ortaya koyduÄŸunu ifade etti.

PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG’ye destek veren ABD'ye de çaÄŸrı yapan Kalın, "Amerikalılar PYD/YPG’yi destekleme politikalarından vazgeçmeli ve YPG’ye verdikleri desteÄŸin Suriye’de toplumsal ve etnik uyuma zarar verdiÄŸini görmeli" dedi.

Yazıda ayrıca Türkiye’nin, PKK ve Batı’daki destekçilerine karşı Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacağını ve sınırlarında bir "terör devletçiÄŸi" kurulmasına asla izin vermeyeceÄŸi ifade edildi.

"ABD zarar verdiğini görmeli"

Yazının ilgili kısmı şöyle:

"Darbenin engellenmesinin üzerinden altı haftadan az bir zaman geçmesine raÄŸmen Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı'nı düzenleyerek Cerablus’u DAEÅž terör örgütünden aldı. Operasyon, DAEÅž ve YPG de dâhil olmak üzere tüm terör örgütlerini Türkiye’nin sınırlarından temizlemektir. Öte yandan daha önce yapılan anlaÅŸmaya göre Münbiç’i terk etmesi ve Fırat nehrinin doÄŸusuna çekilmesi gereken PYD ve silahlı kanadı YPG, DAEÅž tarafından bırakılan bölgeleri kontrol altına almak ve daha çok toprak kazanmak çabasındadır. Suriye’nin toprak bütünlüğünü PKK propagandası ve Batı’daki destekçilerine karşı koruyan Türkiye, hiçbir zaman PKK tarafından kontrol edilen bir devletçiÄŸin sınırlarında kurulmasına izin vermeyecektir. Türkiye’nin Suriye Kürtleri ile, tıpkı Türkiye ve Irak Kürtleri gibi, hiçbir sorunu olmadığı açıkça ifade edilmelidir. Ancak Kürtlere zulüm ve ölüm sunarken vatandaÅŸlarımıza ve güvenlik güçlerimize saldıran PKK ile bir sorunumuz var. PKK ve PYD, Suriye’deki savaşı de facto bir terör devleti kurmak için utanmazca istismar etmektedir. Türkiye buna izin vermeyecektir.

Özgür Suriye Ordusu’nun Cerablus’a girmesi ve bölgeyi DAEÅž teröristlerinden temizlemesi, YPG’nin DAEÅž’e karşı etkili tek güç olduÄŸu efsanesini tamamen yıktı. Fırat Kalkanı Harekâtı, ılımlı Suriye muhalefetinin yeterli desteÄŸi görmesi halinde hem DAEÅž hem de Esad rejimi ile savaÅŸabileceÄŸini ve Suriye’yi terörden temizleyebileceÄŸini gösteriyor. Bu çerçevede Amerikalılar PYD-YPG’ye destek politikasını terk ederek PYD’ye verdikleri desteÄŸin Suriye’nin toplumsal ve etnik uyumuna zarar verdiÄŸini görmelidir."

Kaynak: Daily Sabah

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.