Sosyal Medya

Güncel

Aleksis Çipras'tan AB'ye Türkiye dersi

Çipras:AB’de Türkiye’yle ilgili B planı hakkında konuşanlar, A planını uygulamayı sevmeyen ve bunu açıkça söylemekten çekinenlerdir



Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulması gerektiÄŸini savunan Avusturya Halk Partisi (ÖVP), Türkiye’ye AB üyeliÄŸi yerine çıkar ortaklığı önerdi. Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Çipras ise “B planı hakkında konuÅŸanlar, A planını uygulamayı sevmeyen ve bunu açıkça söylemekten çekinenlerdir” ifadesini kullandı.

Avusturya’nın Kurier gazetesine konuÅŸan BaÅŸbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Türkiye’nin yakın gelecekte AB üyeliÄŸine hazır olmadığını iddia etti. “Türkiye yakın gelecekte AB üyeliÄŸi için hazır deÄŸil” diyen ÖVP lideri Mitterlehner, “Ama önemli bir bölgesel ve ekonomik ortak olmaya devam etmelidir. Bu nedenle biz Türkiye’ye has bir ortaklıktan yanayız. Bu ütopik bir üyelik umudunu korumaktan daha mantıklı ve gerçekçi” diye konuÅŸtu. ÖVP’nin “AB-Türkiye Çıkar Ortaklığı” istediÄŸini belirten Reinhold Mitterlehner, hazırladıkları önerinin BaÅŸbakan Christian Kern’in partisi Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve AB yetkililerine de ulaÅŸtırılacağını söyledi. Avusturya BaÅŸbakanı Christian Kern ve DışiÅŸleri Bakanı Sebastian Kurz son dönemde Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması gerektiÄŸini dile getirmiÅŸti. BaÅŸbakan Kern, konuyu 16 Eylül’de yapılacak AB zirvesinde de gündeme getireceÄŸini duyurmuÅŸtu.

TÃœRKÄ°YE’DE NORMALLEÅžME HERKES İÇİN FAYDALI

YUNANÄ°STAN BaÅŸbakanı Aleksis Çipras, 15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra ilk kez Türkiye hakkında konuÅŸtu ve “Durumu dikkatle izliyoruz. Süratle normalleÅŸme herkes için yararlı” dedi. Haftalık Real News gazetesine konuÅŸan Çipras “Biz daha ilk andan darbe giriÅŸimini kınadık ve seçimle iÅŸbaşına gelmiÅŸ hükümeti destekledik. Türkiye ile iliÅŸkilerin bozulmamasını ve mülteciler ile ilgili Türkiye-AB anlaÅŸmasının yürürlükte olmasını olumlu sayıyoruz” diye konuÅŸtu. Çipras mülteci sorunu için de ÅŸunları söyledi: “B planı hakkında konuÅŸanlar, A planını uygulamayı sevmeyen ve bunu açıkça söylemekten çekinenlerdir. Biz her ÅŸeyden önce Türkiye-AB anlaÅŸmasının çökmemesi için mücadele veriyoruz. Bu anlaÅŸmanın uygulanmasının durdurulmasından çıkarı olabilecek birini göremiyorum”. Aynı gazete, CumhurbaÅŸkanı Prokopis Pavlopulos’un Atina’da görüştüğü BM Mülteci Örgütü Yüksek Komiseri Filippo Grandi’ye, Avrupalı bazı siyasetçileri kastederek “Özellikle bu dönemde, ülkesinin sorunlarla karşıya karşıya bulunduÄŸu bir sırada, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a gerektiÄŸinden daha sert ve faydasız eleÅŸtiriler yapmak yanlış olur. Çünkü, ErdoÄŸan bu ÅŸekilde Batı’ya ve özellikle AB’ye olan güvenini yitirebilir” dediÄŸini yazdı.

Dha

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.