Sosyal Medya

Güncel

İsrail'de kıtlık: Tek çareleri Türkiye

İsrail'de yaşanan tomates kıtlığı yüzleri Türkiye'ye çevirdi



Ynet’in haberine göre; Ä°srailde zirai hastalıklar yüzünden yakın zamanda domates kıtlığı ortaya çıkması bekleniyor. Ä°srail hükümetinin yakın coÄŸrafyasında domates eksiÄŸini giderebileceÄŸi ülkeler arasında Ãœrdün ve Filistin var fakat bu iki ülkede siyasal gerginlikten dolayı Ä°srail’e domates vermiyor.

Ãœlkedeki süpermarketler ise çareyi Türk domatesinde buldu. Supersal isimli zincir geçen hafta Türkiye’den 250 ton domates satın aldı. Rami Levy isimli zincir ise geçen hafta 160 ton Türk domatesi satın aldı. Türk domatesi Ä°srail piyasasında göre ucuz deÄŸil. Ä°srail’de toptan pazarda domatesin kilogramı 6 ÅŸekel (4.7 TL) civarında. Türk domatesinin kilogramına ise 7 ÅŸekel (5.4 TL) ödeniyor. Ä°srail’deki domates tarlalarına yayılan virüsler nedeniyle bu yaz ülkedeki üretim yarı yarıya düştü.

TÃœRK DOMATESÄ°NE TEPKÄ°

Ä°srail Sebze YetiÅŸtiricileri BirliÄŸi Genel Sekreteri Meir Yifrah Ä°srail Tarım Bakanlığı’nı eleÅŸtirdi.

Yifrah, “Ä°srailli çiftçilerin problemlerini çözmek yerine Türk çiftçilerini teÅŸvik ediyorlar” dedi.

Ä°srail Tarım Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “Bütün ithalatçılarımızı alarm durumuna geçirdik. Ä°thal domatesin üzerindeki kotaları esneteceÄŸiz” ifadeleri kullanıldı.

Ülkede peynir stoklarında da azalma olduğu belirtiliyor.

TÃœRKÄ°YE’DE DOMATES NE KADAR?

 

Sofralık domatesin kilosu tarlada 40 ila 70 kuruÅŸ arasında iken Ä°stanbul halinde ise 80 kuruÅŸ ila 1.30 lira arasında deÄŸiÅŸiyor. Marketlerde ise domatesin kilosu 1.90 – 2 TL arasında alıcı buluyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.