Sosyal Medya

Güncel

Milli tankın seri üretimine başlanıyor!

Milli tank Altay'ın seri üretimi için Otokar'ın son teklifleri bu gün Milli Savunma Müsteşarlığına sunulacak



Altay muharebe tankını geliÅŸtiren otomotiv ve savunma ÅŸirketi Otokar , tankın seri üretime alınması için nihai teklifi bugün Savunma Sanayi MüsteÅŸarlığı’na gönderecek.

Åžirketin KAP’a yaptığı açıklamada 250 adet muharebe tankının seri üretimi ve üretim sonrası lojistik desteÄŸi için “en iyi ve en son teklif” dosyasının bugün SSM’ye gönderileceÄŸini ve seri üretim kararının bu dosya üzerinden verileceÄŸini belirtti.

altay1
 

21. YÃœZYILIN TANKI

Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanan Altay’dan ÅŸu ana kadar 5 adet protorip üretildi. Bu prototipler her türlü testi baÅŸarıyla tamamladı. BoÅŸ ağırlığı 65 ton olan tank 120 mm 55 kalibre topa sahip. 4 kiÅŸilik mürettebat tarafından kullanılan tank, lazer uyarı sistemi, muharebe sahası tanıma ve tanıtma sistemi, nükleer ve kimyasal tehdit algılama sistemi… gibi 21. yüzyılın her türlü teknolojik donanımına sahip.

Tank1
 

ADINI Ä°ZMÄ°R’E Ä°LK GÄ°REN KOMUTANDAN ALIYOR

Altay tankı ismini, KurtuluÅŸ Savaşı’nda Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrası Yunan Ordusu’nun geri çekilmesini saÄŸlayarak Ä°zmir’e giren ilk Türk süvarilerini komuta eden Fahrettin Altay PaÅŸa’dan aldı. Fahrettin Altay’a ise soyismi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi. Altay isminin kökeni ise Türklerin ana yurdu olarak da bilinen Orta Asya’daki Altay sıra daÄŸlarından geliyor.

FAHRETTÄ°N ALTAY KÄ°MDÄ°R?

1880 yılında Arnavutluk’ta doÄŸan Fahrettin Altay, 1900 yılında Harp Okulu’nu, 1902 yılında ise Harp Akademilerini tamamladı. 2. Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı’nda çeÅŸitli cephelerde görev aldıktan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteÄŸi üzerine KurtuluÅŸ Savaşına da katıldı. 1922’de Dumlupınar muharebesi sonrası çekilen Yunan ordusunu kovalayan ve Ä°zmir’e ilk giren süvarileri komuta etti. KurtuluÅŸ Savaşı sırasında TBMM hükümetinde Mersin milletvekili olarak da yer alan Fahrettin Altay, Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk’ün isteÄŸi üzerine milletvekilliÄŸinden ayrılarak orduda kaldı. 1. Ordu komutanlığına kadar yükselen Altay, 1945 yılında yapılan Yüksek Askeri Şûra’da yaÅŸ haddinden emekliye ayrıldı. 1946-1950 yılları arasında CHP’den Burdur milletvekilliÄŸi yapan Altay, 1974 yılında hayata gözlerini yumdu.

Fahrettin_Altay
 

kaynak: Sözcü

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.