Ekonomi
Bütün imkansızlıklara rağmen Suriyeliler ayakta durdular
Follow @dusuncemektebi2
Ülkelerinde yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınmacı olarak gelen Suriyeliler, Türkiye’de açtıkları işyerleri ile ekonomide var olduklarını gösterdi. İşlerini büyütüp ihracat yapmak isteyen Suriyeliler işyeri açmak için en çok Gaziantep ve İstanbul illerini tercih ediyor.
Devletin sunduğu barınma merkezlerinde kalan Suriyeli sığınmacılar, yardımlarla yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Sığınmacıların bir kısmı ise kampın dışında kalarak, şehirlere alışma sürecine girdi. Tekstilden lojistiğe, ayakkabıdan plastiğe kadar hem hizmet hem de üretim dallarında adından söz ettiren Suriyelilerden bazı girişimciler, patronluğa yükseldi.
KÃœLTÃœRLERÄ°NE UYGUN
Ellerindeki sermayeleriyle kendi iÅŸyerlerini açan Suriyeliler, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarına hem de kendi soydaÅŸlarına istihdam saÄŸlıyor. Gaziantep’te sayıları yaklaşık 350 bini bulan Suriyelilerden kendi iÅŸyerini açarak patron olanların sayısı 800’e yaklaÅŸtı.
Suriyeli giriÅŸimcilerin önemli bir bölümünün yurt içine yaptığı satışların yanı sıra ihracata yönelerek ülkeye döviz girdisi saÄŸladıkları da belirtiliyor. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) BaÅŸkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’in Ä°stanbul, Åžanlıurfa ve Hatay’dan sonra Türkiye’de en çok Suriyeliyi ağırlayan kent olduÄŸunu söyledi. Buna karşın Gaziantep’in Türkiye’deki en çok Suriyeli giriÅŸimciye sahip ÅŸehir olduÄŸunu vurgulayan Bartık, ÅŸu an kentte Suriyelilerin açtığı odaya kayıtlı iÅŸ yeri sayısının 800’e yaklaÅŸtığını kaydetti.
Suriyeli giriÅŸimcilerin Gaziantep’i tercih etme nedenlerini araÅŸtırdıklarını anlatan Bartık, “Suriyelilerin bizi tercih etmesini araÅŸtırdığımızda ilk önce Gaziantep, onların kültürüne uygun. Ayrıca kentimizde önemli bir üretim altyapısı ve ticaret zemini var. Bu da 17 bin üyemizin 800’e yakının Suriyelilerden oluÅŸmasını saÄŸlıyor” dedi.
GTO’DA MASA KURULDU
Odaya kayıtlı üye sayısının hızla arttığını ve Suriyeliler için “Suriye Masası” kurduklarını bildiren Bartık, şöyle konuÅŸtu: “Bizim Suriyeliler için kurduÄŸumuz masa, onların iÅŸini kolaylaÅŸtırdı ve belki de sayının artmasında bu da etkili oldu. Baktık ki Suriyelilerin ilk önce dil sorunu var. ‘Bu konuda destek olmalıyız’ dedik ve Suriye Masası aracılığıyla dil eÄŸitimlerine baÅŸladık. Bugüne kadar hep iÅŸ Ä°ngilizcesi eÄŸitimleri
düzenlerken artık iÅŸ Türkçesi eÄŸitimleri de veriyoruz.’’ Öte yandan Ä°stanbul’daki yabancı ailelerin elektrik abonelikleri arasında Suriyelilerin aldığı pay da artıyor.
ABONELÄ°KLER ARTTI
2015’in ilk 6 ayında Ä°stanbul’un Avrupa Yakası’nda 860 Suriyeli aile elektrik aboneliÄŸi için baÅŸvuruda bulunurken bu rakam 2016 yılının aynı döneminde yüzde 727 artarak 7 bin 117’ye ulaÅŸtı. Oturumcu ve iÅŸletmeci olarak bakıldığında Ä°stanbul’un Avrupa Yakası’ndaki Suriyeli aile sayısı 10 bin 367’ye ulaÅŸtı.
Konutta oturum bakımından 2015’in ocak ayında 76 olan aylık baÅŸvurular ise artık binlerle ifade ediliyor. Öte yandan iÅŸ yeri abonelikleri bakımından da yine geçen yıl ocak ayında 5 olan abonelik sayısı mayıs ayında bir rekor kırarak 196’ya ulaÅŸtı. Rakamların sürekli olarak artması Suriyelilerin artık Ä°stanbul’daki ticari hayata da uyum saÄŸladığının göstergesi.
YENÄ° BÄ°R DÃœZEN
Suriyelilerin ayakkabı ve tekstil başta olmak üzere hemen her alanda faaliyet gösterdiğini belirten Eyüp Bartık, odaya kayıtlı iş yerleri arasında ihracat yapmaya başlayan Suriyelilerin de bulunduğunu söyledi.
Savaşın ardından bozulan düzenlerini Gaziantep’te yeniden kurmaya çalışan ve yerleÅŸtiÄŸi kentte tekstil atölyesi kuran Suriyeli iÅŸ adamı Mahmut Rüstem, 2 yıldır Gaziantep’te üretim yaptığını belirtti. Rüstem, “Orada düzenimizi bozdular ama çok şükür burada yeni bir düzen kurduk. Allah bize imkânları sunandan razı olsun” dedi.
21 YAÅžINDA Ä°Åž KADINI OLDU
Ãœniversite öğrenimini yarıda bırakarak 19 yaşında Türkiye’ye sığınan Duaa Alhussain, Ä°stanbul’da geçim derdiyle açtığı emlak ofisini kısa sürede büyüttü. 21 yaşında iÅŸ kadını olan Alhussain, “Åžam’da yaşıyorduk. Silahlar ve bombalar vardı. Ä°nsanlar sorgusuz alınıyor, hapse götürüyorlardı. Birçok akrabam öldürüldü. Can güvenliÄŸimiz tehlikede olduÄŸu için 2013’te Türkiye’ye kaçtık” dedi.
SAYILARLA SURÄ°YELÄ° SIÄžINMACILAR
Komşu ülkelere sığınan Suriyeli sayısı toplamda 4 milyon.
Yüzde 45 oranla en çok sığınmacı kabul eden ülke Türkiye.
İçiÅŸleri Bakanlığı Türkiye’deki Suriyeli sayısını 1 milyon 385 bin olarak açıkladı.
Ä°stanbul’da 330 bin, Gaziantep’te ise 220 bin Suriyeli var.
Kırklareli’de 30, Bartın’da 20, Karabük’te 10 sığınmacı var.
Tunceli, Bayburt, Ardahan, IÄŸdır, Sinop, Kastamonu, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane’de Suriyeli sığınmacı yok.
Henüz yorum yapılmamış.