Güncel
İşte Yavuz Sultan Selim Köprüsü...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hükumet ve devlet adamları ve bir çok dünya ülkelerinden gelen liderlerin katılımıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı
2013 yılında İstanbul'un fethinin kutlandığı 29 Mayıs'ta temeli atılan 8,5 milyar dolara mal edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu hizmete açıldı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TEMELİ ATARKEN DALGA GEÇENLER OLDU
Temeli atarken dalga geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Yapacağız dedik, Halep oradaysa arşın burada.
Siz tankların topların, F16'ların önünde duran bir milletsiniz. Size de bu eserler yakışırdı.
AVRASYA TÜNELİNİ 20 ARALIK'TA AÇIYORUZ
İnşallah 20 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılışını yapıyoruz. Bu millet neye layıksa bunlar olacak.
ABDULLAH GÜL: SADECE İSTANBULLULARA DEĞİL, HERKESE HİZMET EDECEK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül sahneye çıktı. Gül, "Böyle bir mutlu günde hep beraber olmaktan tüm dostlarımızla birlikte çok sevinç duyuyoruz. Bundan üç yıl önce bu köprünün temel atma törenine katılmış ve bu köprünün adının Yavuz Sultan Selim olduğunu açıklamasını yapmıştım.
Sadece köprüyü değil, köprüyle birlikte muhteşem otobanları da açıyoruz. Bu köprü sadece İstanbullulara değil, herkese hizmet edecek" şeklinde konuştu.
TBMM BAÅžKANI: KARA GÃœNLER OLMAYACAK
TBMM Başkanı Kahraman: "Türkiyemiz geliştikçe ve böyle eserlerle (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ilerledikçe önü kesilmek isteniyor. Çok yakın bir zamanda çok kara bir gün yaşadık ve 20 saat gibi kısa zamanda o kara gün atlatıldı ve inşallah öyle bir kara günler olmayacak."dedi.
Yahya Kemal'in satırlarıyla konuşmasına başlayan Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
15 Temmuz şehitlerimizin ruhu şad olsun.. Bölücü terör örgütünün ülkemize yaptığı kalleş saldırılara göğsünü siper eden şehitlerimizin de ruhu şad olsun.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü bir dünya harikasıdır. Böyle bir başarı Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır.
O MANŞETİ ATANLAR BUGÜN GELSİNLER YAVUZ SULTAN SELİM'İN KÖPRÜSÜNÜ GÖRSÜNLER
Değerli İstanbullular 29 Mayıs 2013't bu köprünün temelini attık. O büyük günde dedik ki bu köprü 3 günde bitecek. 2 yıl sonra gazetenin birinde köprüden geriye iki tane kule kaldı diye manşet atanlar bugün gelsinler Yavuz Sultan Selim'in köprüsünü görsünler..
O büyük padişah ne diyor: Cesaret zafere korkaklık ölüme götürür. Eğer biz korksaydık bu millet korksaydı 15 Temmuz bir daha aydınlanmayacaktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlara inin dedi ve siz o günü aydınlattınız.
DAVUTOÄžLU: BUGÃœN TARÄ°H YAZIYORUZ
Eski Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu sahneye çıktı. Davutoğlu, "Bugün burada bir tarih yazıyoruz. İstanbullu her şeye layıktır. İstanbullular her şeyin en güzeline layıktır. Bugün bayram günüdür. Bu bayrak azizdir. Bu ülke ebediyen özgürdür ve özgür kalacak" diye konuştu.
ULAŞTIRMA BAKANI: PROJELERİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Arslan, "Herkes bilsin ki dünden daha çok çalışacağız ve hiçbir kamu kaynağı olmadan bu tür projeleri devam ettireceğiz" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞ ALANINDA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılışı için alana helikopterle gelmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve ardından Başbakan Binali Yıldırım da tören alanına giriş yaptı.
Açılış öncesi İstiklal Marşı okundu.
KUR'AN-I KERÄ°M OKUNDU
İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu.
DÃœNYA LÄ°DERLERÄ° KATILIYOR
İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla açılış töreni gerçekleştiriliyor.
DEV EKRANLAR KURULDU
Açılış töreni öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Tören alanı ve çevresine çok sayıda özel harekat, atlı jandarma ve polis konuşlandırıldı.
Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla hizmete açılıyor.
İstanbul'un iki yakası Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle üçüncü kez birleşiyor.
YILDIRIM: İSTANBUL TRAFİĞİ RAHATLAYACAK
Törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi: "Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferinin yıldönümü. İstanbul kapılarını açan Sultan Alpaslan'ın ruhu şad olsun. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için hayatını seve seve veren şehitlerin ruhu şadolsun. İstanbul bir köprüler şehridir. İstanbul doğuyla batının köprüsüdür. Yavuz Sultan Selim Köprüsü aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür. Üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. 29 Mayıs 2013'te temeli attık. O gün dedik ki bu köprü 3 yılda bitecek. İki yıl sonra gazetenin birinde köprüden geriye iki kule kaldı dendi. O manşetleri atanlar gelsinler İstanbul'un köprüsünü görsünler. Bu köprüyü yapmaya karar verirken cumhurbaşkanımızla çok düşündük. Güzergahları beraber inceledik. Dört tane güzergah inceledik, sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve tırlar yarından sonra şehir içine giremeyecek. İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak."
TÖRENE KİMLER KATILDI?
Törende Bahreyn Kralı Hamed bin Ä°sa Al Halife, Bosna Hersek BaÅŸkanlık Konseyi BaÅŸkanı Bakir Ä°zetbegoviç, Makedonya CumhurbaÅŸkanı Gjorge Ivanov, KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti BaÅŸbakanı Åžahbaz Åžerif, Sırbistan BaÅŸbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan BaÅŸbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili’nin yanısıra çok sayıda ülkenin ulaÅŸtırma ve ekonomi bakanları da yer aldı.
DÜNYANIN EN GENİŞ KÖPRÜSÜ
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında Ä°stanbul BoÄŸazı'na inÅŸa edilen köprü, dünyanın en geniÅŸ köprüsü unvanını alacak. Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan, 148 kilometre uzunluÄŸundaki Odayeri-PaÅŸaköy kesimi üzerindeki köprünün, gidiÅŸ ve geliÅŸ istikametlerinde 4’er karayolu ÅŸeridi ile ortada 2 demiryolu ÅŸeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım ÅŸeridi olacak.
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
135 BİN ARAÇLIK GARANTİ
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.İstanbul Boğazına inşa edilen "dünyanın en geniş köprüsü" Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda dünya liderinin katılımıyla bugün hizmete açılacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile otoyol ve bağlantı yollarının açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov.
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic ve Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı devlet adamının katılması bekleniyor.
DEV EKRANLAR KURULDU
Açılış töreni öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Tören alanı ve çevresine çok sayıda özel harekat, atlı jandarma ve polis konuşlandırıldı. Vatandaşların alana girişleri saat 14.30 itibarıyla başladı.
Kendileri için ayrılan güvenlik kapılarından geçerek tören alanına giren vatandaşlara Türk bayrakları dağıtıldı. Törenin yapılacağı Garipçe'ye çıkan yollarda trafik yoğunluğunun arttığı görüldü. Polis helikopteri de güvenlik amaçlı uçuşlar gerçekleştiriyor.
Konuşmaların yapılacağı kürsünün her iki yanına dev ekran kuruldu. Başta Yavuz Sultan Selim Köprüsü olmak üzere birçok yere Türk bayrakları asıldı.
Vatandaşların ihtiyaçları için tuvalet ve mescit gibi alanlar oluşturulurken, çok sayıda ambulans da hazır bekletiliyor.
Açılışı törenini, ulusal ve uluslararası medyadan da çok sayıda basın mensubu takip ediyor.
Törende mehteran takımının marşlar seslendirmesi bekleniyor.
ASYA VE AVRUPA ÜÇÜNCÜ KEZ BİRLEŞECEK
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inÅŸa edilen köprü, Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleÅŸtirecek. Dünyanın en geniÅŸ köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluÄŸundaki Odayeri-PaÅŸaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiÅŸ ve geliÅŸ istikametlerinde 4’er kara yolu ÅŸeridi ile ortada 2 demir yolu ÅŸeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım ÅŸeridi olacak.
DÃœNYADA Ä°LK OLACAK
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de "üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü" unvanını alacak.
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin "otomobil eşdeğer" trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.
Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Henüz yorum yapılmamış.