Sosyal Medya

Güncel

Okul servislerine haksız zam

İstanbul'da yeni eğitim yılı için okul servis ücretleri henüz belli değil. Kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) verecek. Ama bazı servis şirketleri velilerden zamlı ücret istemeye başladı bile. Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, velileri zamlı fiyatları ödememeleri için uyardı, şikâyette bulunmalarını istedi.



2016-2017 eğitim öğretim yılı okul servis ücretleri Ankara ve İzmir için belli oldu. İstanbul'da ise Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası yüzde 12 zam talebinde bulundu. Kararı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) verecek. UKOME zam oranını henüz açıklamadı ama bazı servis firmaları ücretlerini belirlemeye başladı. İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası velileri uyarıyor. Zam oranı belli olmadan tarife belirlemenin doğru olmadığını söyleyen oda başkanı Hamza Öztürk, konuyla ilgili çok şikayet aldıklarını yüzde 30-40'lara varan zam oranlarının uygulandığını söylüyor.

Åžikâyetler arttı 

Geçtiğimiz sene İstanbul'da servis ücreti 0-1 kilometre arası 160, 1-3 kilometre arası 165, 3-5 kilometre 170 TL idi. En uzak mesafe olan 23-25 kilometre içinse 390 TL ücret alınıyordu. Bu ücretin üzerine anaokulu, ilkokul, ortaokullar için yüzde 35 oranında da rehber ücreti ekleniyor. Kimi firmalar geçen seneki ücretlerin üzerinden yüzde 5, yüzde 10 gibi zam oranları belirleyip, kayıt için velilerle iletişime geçti. Ancak çok yüksek zam oranları ile ücret belirleyen firmalar da var. Öztürk, konuyla ilgili son günlerde esnaf odasına da gelen şikâyetlerin artmaya başladığını söylüyor.

Ä°stanbul Umumi Servis Aracı Ä°ÅŸletmeleri Esnaf Odası BaÅŸkanı Hamza Öztürk, ödeme yapacak velilerin  geçen sene üzerinden ödeme yapmasını söylüyor. Zam oranları belli olmadan ücret açıklanmasının doÄŸru olmadığını vurgulayan Öztürk, bu konuda yaÅŸanan sorunları şöyle anlatıyor:

"Kilometre dilimlerine uyulmuyor. Yüzde 30-40 oranında zam yapanlar olduğu yönünde şikâyetler bile geliyor. Haksız kazanç sağlanıyor. Herkes bu işten para kazanıyor; okul, şirket, aracı... Velinin ödediği bu paranın ancak üçte birini servisçi kazanıyor. Devlet okulları açıklanan tarifelere yüzde 99 oranında uyar. Özel okullarda ise uyulmuyor çoğunlukla. Buralarda firmalar özel hizmet verdiğini söylüyor. Okuldan eve, evden okula götürülüyor çocuklar. Benim taşıdığım hostesin fuları yoktur, onun taşıdığı hosteste fular vardır. Nasıl bir özel hizmet olabilir ki?"

Cezası var ama...

Bu sorunla ilgili Ä°stanbul Umumi Servis Aracı Ä°ÅŸletmeleri Esnaf Odası'na ÅŸikâyette bulunabiliyor. Oda, uyarı veriyor, sorunu çözmeye çalışıyor ama yaptırım uygulayamıyor. Konunun muhatabı Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü. UKOME kararlarına göre belirlenen tarifeye uymayan firmalar hakkında cezai yaptırım uygulanıyor. Taşımacıya bu kuralın ihlali durumunda yazılı ihtar ve 10 güzergâh kullanım izin belgesi bedeli ceza veriliyor. Buna raÄŸmen taşımacı firma kurala uymuyorsa, ceza 50 güzergâh kullanım izin belgesi bedeline kadar çıkıyor. Güzergâh kullanım izin belgesi bedeli güzergâh başına 100 lira. 4'üncü ihlâlde para cezası, 5'inci ihlâlde ise servis taşımacılığı hakkı feshediliyor. 

Ancak Öztürk'e göre, denetimlerde bu sorunla ilgili yeteri kadar bilgi alınamıyor. Öztürk, vatandaÅŸların  ödedikleri parayı sorgulaması ve Alo 153’e ÅŸikâyette bulunması gerektiÄŸini söylüyor. Ä°stanbul Toplum Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne dilekçe ile de ÅŸikâyette bulunulabileceÄŸini söyleyen Öztürk, "Ne ÅŸoför, ne de veli ücretlerle ilgili cevap bile vermez. Bize gelen ÅŸikâyetlerde bile çocuÄŸun adını, hangi okulda sorunun yaÅŸandığını, aracın plakasını vermiyorlar. ÇocuÄŸumun başına bir ÅŸey gelir mi endiÅŸesi var. Åžikâyetlerin sonuca ulaÅŸması için isim soyisim yazmak, okul adı yazmak gerekli. 'Benden fahiÅŸ ücret alınıyor' deyip ne okul, ne firma, ne de plaka verilmezse bir iÅŸe yaramıyor" diye konuÅŸuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.