Bilim Teknoloji
Yumuşak dokulu ilk robot üretildi
Harvard Üniversitesi mühendisleri dünyanın ilk yumuşak dokulu robotunu ürettiklerini açıkladı. Küçük bir ahtopot şeklinde olan robot 7 santimetre uzunluğunda.
Değişik sertlikte silikonların birleşiminden oluşan yumuşak dolkulu ilk robot ABD'nin köklü okullarından Harvard Üniversitesi'nde üretildi. Tasarımı nedeniyle dışarıdan enerji alımına ihtiyaç duymayan robot bu nedenle bünyesinde hiçbir katı madde bulundurmuyor.
Küçük bir ahtapot boyutunda olan robot 7 santimetre uzunluğunda. Henüz geliştirilme aşamasında olan robota octobot adı verildi. Bu isim İngilizce'de ahtapot anlamına gelen octopus kelimesiyle robot kelimesinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş.
BÄ°LÄ°M DÃœNYASINDA HEYECAN YARATTI
Araştırma ekibindeki doktora öğrencilerinden Ryan Truby, "Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda geliştirilen robotlarda bağlantılara, harici kontrol mekanizmalarına ya da güç kaynaklarına ihtiyaç duyuluyordu. Biz ise katı parçaları bütünüyle kullanmayı bırakıp tamamıyla yumuşak dokuya sahip olan bir robot geliştirmeyi başardık" dedi.
Bu buluşun daha da geliştirilmeye ihtiyaç duyduğu belirtilirken, zor ameliyatlarda ya da kurtarma operasyonlarında kullanılabilme ihtimali bilim dünyasını heyecanlandırdı.
HARVARD EKÄ°BÄ° EÅžSÄ°Z BÄ°R ÅžEY BAÅžARDI
İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'ndeki yumuşak dokulu robot üretme tesislerinin yöneticisi Profesör Jonathan Rossiter buluşun önemine atıfta bulunarak, "Harvard ekibi eşsiz bir şey başardı" ifadelerini kullandı. Prof. Rossiter şimdiye kadar yapılan bütün araştırmalarda yumuşak parçaların üretilebildiğini ancak Harvard ekibi dışında hiçkimsenin bunları tek bir yapı altında birleştiremediğini belirtti.
Harvard Üniversitesi'nin Youtube hesabında yayınlanan Octobot tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.