Sosyal Medya

Dünya

ABD'nin DAEÅž tiyatrosu 12 saatte bitti

Cerablus’un kısa bir sürede DAEŞ’ten geri alınması,bölgenin 3 yıldır neden örgütten temizlenemediği sorusunu akla getirdi. Uzmanlara göre bu küresel bir oyundu ve Fırat Kalkanı ile sona erdi.



Suriye’de yıllardır küresel güçlerinin en geliÅŸmiÅŸ savaÅŸ uçaklarıyla havadan bombaladığı, bölgedeki piyonları PYD ve rejim güçlerinin karadan savaÅŸtıkları terör örgütü DAEÅž’in, sadece 20 tankla desteklenen bin 500 kiÅŸilik Özgür Suriye Ordusu tarafından 12 saatte Cerablus’tan temizlenmesi, Türkiye’ye karşı oynanan küresel terör oyununu da gözler önüne serdi.

ÜÇ YILLIK BALON PATLADI

OrtadoÄŸu’da dört yıl önce birden bire DAEÅž diye bir terör örgütü çıktı ve sözde Ä°slam devleti adı altında Müslümanları katlederek Irak ve Suriye’nin büyük bir bölümünü ele geçirdi. Bu sırada Suriye’de yüz binlerce insan hayatını kaybederken, Türkiye’de 3 milyon mülteciye ev sahipliÄŸi yaparak büyük bir ekonomik yük ve sayısız terör eylemiyle karşı karşıya kaldı. 24 Temmuz’daki TSK destekli ÖSO’nun ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu ise Irak ve Suriye’de son 3 yıldır kan kusturan DAEÅž balonunu patlattı. 350 Mehmetçik ve bin 500 kiÅŸilik ÖSO gücü, sadece 12 saatte, Türkiye’den 25 kilometre uzaktaki Cerablus’a indi ve bölgeyi DAEÅž’ten temizledi.

DANIÅžIKLI BÄ°R OYUNDU

Ortaya çıkan bu tabloda asıl yanıtlanması gereken soru, DAEÅž’in yıllardır neden bitirilemediÄŸi. Cerablus 2 yıl sonra yeniden özgürlüğüne kavuÅŸurken HDP ve PYD’den gelen tepkilerin de danışıklı oyunu özetlediÄŸine dikkati çeken Sakarya Ãœniversitesi Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Ebubekir SofuoÄŸlu, “ABD baÅŸta olmak üzere küresel güçlerin gizli projesi açığa çıktı” dedi.

HEDEF TÃœRKÄ°YE’YDÄ°

Türkiye’nin hareket kabiliyetinin artmasıyla oyunun bozulduÄŸunu vurgulayan Prof. SofuoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: “Batı, Türkiye’yi Suriye’de güvenli bölge oluÅŸturulması konusunda yıllarca oyaladı. Bu bir komedi. ABD, Suriye’de PYD’yi de DAEÅž’i de kullanıyordu. Münbiç tiyatrosunda olduÄŸu gibi önce DAEÅž iÅŸgal ediyor, sonra PKK’nın Suriye kolu PYD’ye terk ediyordu. Küresel güçlerin DAEÅž tiyatrosu artık bitti. ABD ve Batı, DAEÅž, PYD ve PKK’nın saldırılarıyla enerjisini tüketecekleri Türkiye’nin yeni OrtadoÄŸu haritalarına karşı çıkmasını engellemek istediler. Amaç, Akdeniz’e açılan bir PKK koridoruydu.”

AB’NÄ°N SESSÄ°ZLİĞİ

Eski AB Bakanı Prof. Dr. Beril DedeoÄŸlu, Suriye’nin geleceÄŸi konusunda,”Türkiye için, silaha sarılmadığı sürece Suriye sınırında Kürtlerin olması sorun deÄŸil. Irak sınırına bakın, bir sorun var mı? Åžimdi PYD, ABD tarafından terk edilmiÅŸ görünüyor. PKK, ya ABD yerine Türkiye düşmanlığı yapan baÅŸka bir ülke bulacak ya da yeniden çözüm süreci baÅŸlatmaya çalışacaktır. Ama artık böyle bir ÅŸey mümkün deÄŸil. Avrupa’daki sessizlik de bu açıdan dikkat çekici. ABD ve Rusya, PYD’yi terk etti ama Avrupa gibi baÅŸka oyuncular tarafından kullanılmasından çekiniyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.