Sosyal Medya

Dünya

ABD donanmasından İran'a uyarı ateşi

Hürmüz Boğazı'nda bulunan ABD donanma gemileri, İran'a uyarı atışı gerçekleştirdi.



ABD donanma gemilerinin, İran'a uyarı atışı gerçekleştirdiğini duyuruldu.

ABD Savunma Bakanlığı, Ä°ran'a ait dört güvenlik botunun Basra Körfezi'nde ABD savaÅŸ gemisi USS Nitze'yi "taciz ettiÄŸini" bildirmiÅŸti. 

Ä°RAN GEMÄ°LERÄ° TACÄ°Z ETMÄ°ÅžTÄ°

ABD Savunma Bakanlığından bir yetkili, İran Devrim Muhafızlarına ait dört güvenlik botunun güdümlü roket yok edici USS Nitze savaş gemisine yüksek hızla ve tehlikeli şekilde yaklaştığını söylemişti.

Savaş gemisinden botlara uyarı için 10 kez havaya ateş açıldığını ve uyarı alarmı çalındığını belirten yetkili, Nitze'nin İran botlarıyla telsiz üzerinden iletişime geçmeye çalıştığını kaydetmişti. Botlardan ikisinin uyarıları gözardı ettiğini ve gemiye 274 metre yaklaşana kadar hızlandığını vurgulayan yetkili, Nitze'nin rotasını değiştirdiğini aktardı.

Deniz Harekat Başkanı Amiral John Richardson, olayın ABD'nin denizlerde karşı karşıya olduğu rekabeti ortaya koyduğunu ve Tahran ile denizdeki gerilimi yansıttığını savundu.

Olay sırasında USS Nitze'nin, USS Mason savaş gemisi ile Hürmüz Boğazı'nda uluslararası sularda olduğu bildirildi.

HÃœRMÃœZ BOÄžAZI NERESÄ°DÄ°R?

Hürmüz BoÄŸazı OrtadoÄŸu petrollerinin yüzde 40'ını (ABD, Batı Avrupa ve Çin'e gönderilen petrolün yaklaşık yarısı) bu boÄŸazdan transit geçen gemiler taşıyor. Uzmanalr Hürmüz BoÄŸazı'nı enerji taşımacılığı açısından alternatifsiz olarak görüyor. Kuveyt, Irak, Ä°ran, Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE ve Katar ihraç ettikleri petrolü Hürmüz'den uluslararası pazarlara ulaşıyor. Dünya sıvılaÅŸtırılmış gazın ihracatının ise yüzde 66'sı Hürmüz BoÄŸazı'ndan gidiyor.

Dünyanın en önemli petrol geçiÅŸ noktalarından biri kabul edilen boÄŸaz, bugün Hicaz yarımadasındaki gerginliklerinden dolayı güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya. BoÄŸazın kontrolü bölgedeki adaların kendi topraklarına dahil olmasından dolayı Ä°ran’a ait, fakat BirleÅŸik Arap Emirlikleri ile Ä°ran arasında hakimiyete iliÅŸkin çeÅŸitli tartışmalar da yaÅŸanıyor.

Sıcak suları Hürmüz BoÄŸazı kanalıyla Umman Denizi ve Hint Okyanusu'na karışıyor. KuzeydoÄŸuda Åžattülarab (Ervend) ırmağı aÄŸzından baÅŸlayan ve GüneydoÄŸuda Hürmüz BoÄŸazı'na kadar uzanan Basra Körfezi'nin uzunluÄŸu yaklaşık olarak 805 kilometre’dir. GeniÅŸliÄŸi yaklaşık 280 kilometre. derinliÄŸi ise ortalama 40-50 m arasında deÄŸiÅŸmektedir. DerinliÄŸin en fazla olduÄŸu ve 100 metreye ulaÅŸtığı yer Hürmüz BoÄŸazı'dır.1980 ile 1988 arasında süren Ä°ran-Irak Savaşı'nın odak noktasıdır. 1991 yılında Körfez Savaşı'nda temel olmuÅŸtur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.