Sosyal Medya

Güncel

Mısır'la ilişkileri düzeltmek zorundayız!

İsrail ve Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından Binali Yıldırım Mısır ilişkileri için de normalleşme sinyali verdi



BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Ä°srail ve Rusya’yla iliÅŸkilerin normalleÅŸtirilmesinin ardından bir kez daha Mısır’la da benzer bir sürecin sinyalini verdi: “Mısır’la iliÅŸkilerimizi düzeltmek zorundayız. Hem Mısır hem de bizim için böyle devam edemez.”

Yıldırım, darbe giriÅŸiminden birkaç gün önce ‘normalleÅŸme’ sırasının Mısır ve Suriye’de olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Son olarak geçtiÄŸimiz günlerde yabancı ve yabancı dilde yayın yapan medya temsilcileriyle bir araya gelen Yıldırım, “Mısır ile iliÅŸkileri geliÅŸtirmek istiyoruz” demiÅŸ, Mısır Devlet BaÅŸkanı Abdülfetteh el Sisi’den Yıldırım’a jet yanıt gelmiÅŸti: “Mısırlılar ile Türkler arasında düşmanlığı gerektirecek bir durum bulunmuyor.”

Dün akÅŸam Habertürk canlı yayınına katılan Yıldırım şöyle konuÅŸtu:“Mısır halkıyla, Türk halkı kardeÅŸtir. Ä°nanç, kültür, bölge yoluyla ortak deÄŸerlerimiz var. Dolayısıyla Mısır’la iliÅŸkilerimizi düzeltmek zorundayız. Böyle devam edemez. Mısır için de bizim için de böyle devam edemez. Siyasi bakımdan sıkıntımız var. Bütün dünya adeta darbeyi alkışlarken, ‘Bu bir darbedir, seçilmiÅŸ hükümetin alaÅŸağı edilmesidir’ diye tek başına duran Sayın CumhurbaÅŸkanımızdır. Bu durum iliÅŸkileri geliÅŸtirmeye mani deÄŸildir. Özellikle ekonomik, kültürel iliÅŸkiler baÅŸlayıp iÅŸin Mısır’da da normalleÅŸmesi lazım. Bu normalleÅŸmenin herkese faydası var.”

‘Terör örgütleri birbirleriyle paslaşıyor’

Suriye’nin toprak bütünlüğünün Türkiye’nin ‘olmazsa olmaz’ı olduÄŸunu kaydeden baÅŸbakan, “Topraklarında gözümüz yok. Bizim hassasiyetimiz, oldubittiye getirilerek PYD’liler tarafından iÅŸgal edilmemesi. Cerablus da dahil, bütün alanın YPG ve PYD’den temizlenmesi lazım. YPG ve PYD unsurlarının nehrin doÄŸusuna geçmeli. BaÅŸka çaresi yok” dedi.

Gaziantep’te en az 54 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi saldırıyı hatırlatan Yıldırım, terör örgütlerinin kutsalı olmadığını belirtti ve ekledi:“Bunlar birbirleriyle de paslaşıyorlar. ‘Åžu eylemi sen yap, bunu ben yapayım’ diye.”

‘Türkiye’nin dostluÄŸunun daha deÄŸerli olduÄŸunu biliyorlar’

ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden’in “Türkiye’nin en iyi dostu biziz”açıklamasının arka planı olduÄŸunu ve Biden’la ‘açıklamayacağı diyaloglar’ kurduklarını aktaran baÅŸbakan şöyle devam etti: “Gereken mesajı verdiÄŸimizi anlayabilirsiniz. Bu açıklama, FETÖ yüzünden ne kadar büyük sıkıntı içinde olduklarını gösteriyor. Ãœlkelerinde olmasından memnun deÄŸiller. Türkiye’nin dostluÄŸunun bu örgüt başından daha deÄŸerli olduÄŸunu biliyorlar.”

GeçtiÄŸimiz günlerde çözüm sürecine iliÅŸkin “Yeni bir barış süreci olmayacak. Terör örgütüyle diyaloga girmeyiz” diyen Yıldırım, 2016 yılının başında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “O iÅŸ bitmiÅŸtir”sözleriyle ‘buzdolabı’ndan çıkarıp ‘gömdüğü’ çözüm sürecine bir kez daha kapıları kapattı.

‘Çözüm süreci diye bir ÅŸey yok’

Yıldırım şöyle konuÅŸtu: “Çözüm süreci diye bir ÅŸey yok. Çözüm milletle. Terör örgütüyle çözüm olmaz. Kiminle çözeceksiniz? Terör örgütünün baskısından kurtulamayan partiyle mi çözeceksiniz? Onlar da bölgeyi temsil etmiyor. Onlara oy veren vatandaÅŸların büyük bir hayal kırıklığı var. Biz ülkemizi, sınırlarımızı korumak için Cerablus’a operasyon baÅŸlattık. Herkes destekliyor, HDP ‘Bu bir iÅŸgaldir’ diyor. Ne iÅŸgali kardeÅŸim? Bırakalım Türkiye’yi mi iÅŸgal etsinler? HDP safını belirlemiÅŸ gözüküyor. Terör örgütlerinin yanında duruyor. Varsın tercih etsin. Millet bize yeter.”

Türkiye ile Mısır arasındaki iliÅŸkiler, Müslüman KardeÅŸler destekli CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi’nin 2013 yılının temmuz ayında askeri darbeyle devrilmesinin ardından bozulmaya baÅŸlamıştı girmiÅŸti. AKP hükümetinin darbeci rejime tavır alması, iliÅŸkileri kopma noktasına getirmiÅŸti.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.