Sosyal Medya

Güncel

İncirlik'i boşaltma kararı aldılar

Alman basını son dakika geçtiği haberlerde Alman ordusunun İncirlik üssünü boşaltacağını iddia etti



Spiegel Online, Türkiye’nin Alman milletvekillerinin Ä°ncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine, Ãœs’te bulunan ve IŞİD’e karşı mücadelede uluslararası koalisyona destek veren Tornado keÅŸif uçaklarını geri çekme hazırlıkları yaptığını yazdı. Ä°zin verilmezse uzatılmayacak Dergiye konuÅŸan hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti milletvekili Rainer Arnold, “Alman askerlerinin ziyaret edilmesine müsaade edilmezse, teskerenin uzatılması söz konusu deÄŸil” dedi.

SPD'Lİ VEKİLİN ÇAĞRISI

Alman hükümetine de çaÄŸrı yapan SPD milletvekili Arnold, “ Hükümet derhal Alman askerlerinin konuÅŸlanabileceÄŸi baÅŸka bir yer bulmalı” ifadelerini kullandı. Awacs uçuÅŸlarına da izin vermeyiz diyen Rainer Arnold, izin verilmemesi durumunda sadece Ä°ncirlik’ten çekilmenin söz konusu olmayacağını, partisinin Awacs uçuÅŸlarına Alman askerlerinin katılması konusunda olumsuz oy vereceÄŸini de dile getirdi. Arnold, Spiegel’de yer alan ifadesinde ”NATO, Alman parlamentosunun Awacs uçuÅŸları için Alman askerlerine izin vereceÄŸinden hareket etmesin” dedi. SPD’li vekilin çok net çaÄŸrısıyla Türkiye ile Almanya arasında ortaya çıkan ziyaret krizinin tırmanacağına dikkat çeken Spiegel Online, SPD olmadan hükümetin Aralık ayında süresi dolacak olan tezkerenin uzatılma ÅŸansı bulunmadığını yazdı.

ALTERNATÄ°FLER ARANIYOR

Ãœrdün ya da Kıbrıs Alman ordusunun Ä°ncirlik’ten çekilme hazırlıklarına baÅŸladığını iddia eden dergi, alternatif olarak Alman askerlerinin Ãœrdün veya Kıbrıs’a kaydırılmasının deÄŸerlendirildiÄŸini bildirdi. Birliklerin kaydırılmasının Alman Tornadoların keÅŸif uçuÅŸlarının iki ay kadar durması anlamına geleceÄŸini de yazan dergi, çekilmenin Alman ordusu açısından Ä°ncirlik’ten uluslararası koalisyonu yöneten ABD’den de uzaklaÅŸma anlamına geleceÄŸine vurgu yaptı. Ayrıca muhtemel bir kaydırmanın uçuÅŸlar sırasında elde edilen bilgilerin koalisyon güçlerine aktarımının zorlaÅŸacağı ve askerler ile uçakların bakımının da Almanya açısından masraflı olacağına dikkat çekildi.

Dergi, Alman Savunma Bakanlığı’nın çekilme konusunda bilgi vermemekle birlikte, bir sözcünün “Biz koalisyon kapsamında gerçekleÅŸtirilen keÅŸif görevini Türkiye’den devam ettirmekten yanayız, ancak Ä°ncirlik bizim açımızdan alternatifsiz deÄŸil” dediÄŸini aktardı.

Bu yılın başından itibaren IŞİD’e karşı mücadele kapsamında Suriye ve Irak üzerinde keÅŸif uçuÅŸları yapan Almanya’nın Ä°ncirlik Ãœssü’nde Tornado keÅŸif uçaklarıyla birlikte yaklaşık 250 civarında askeri bulunuyor. Türkiye, Alman Savunma Bakanlığı MüsteÅŸarı Ralf Brauksiepe ve bir grup milletvekilinin Ä°ncirlik’te konuÅŸlu Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemiÅŸti. Bunun üzerine Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen bizzat kendisi Ä°ncirlik’e gitmiÅŸ, Ankara’daki temasları sırasında da milletvekillerinin ziyaretine izin verilmesini istemiÅŸti. Ä°ncirlik ısrarını sürdüren Alman Federal Parlamento Savunma Komisyonu üyeleri, Eylül ayı için yeni bir ziyaret planlamıştı. Bu ziyaret istediÄŸinin de BaÅŸbakan Binali Yıldırım tarafından geçen hafta yabancı gazetecileri kabulü sırasında geri çevrildiÄŸini hatırlatan Spiegel Online, izin verilmeme nedeninin Almanya’nın 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmesi olduÄŸunu öne sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.