Sosyal Medya

Coğrafyamız

IŞİD'in çocukları

Gaziantep'teki saldırıyı IŞİD'in düzenlediği ve bir çocuğu canlı bomba olarak kullandığı ihtimali üzerinde duruluyor. Kesinleşmesi durumunda, IŞİD'in Türkiye'deki bir eyleminde ilk kez bir çocuğun intihar saldırganı olarak kullanıldığı ortaya çıkacak. Ancak, örgüt bir süreden beri kaçan ve ölen militanlarının yerine çocuklara saldırı eylemleri düzenletiyor. IŞİD'in elindeki çocuk sayısı belli değil ama yüz bine çıkabileceği tahmini var.



Böyle bir arabaya binmenin tüm kardeÅŸlerime nasip olmasını diliyorum.”

'15 yaşındaki Halepli Ebu Amara’nın bindiÄŸi ve yaşıtlarının da binmesini dilediÄŸi araba, bir oyuncak deÄŸil.

Araç, Halep kırsalında bu yıl yapıldığı iddia edilen bir intihar saldırısında kullanılan bomba yüklü bir araç.

IŞİD’in yayınladığı propaganda videosunda 'Ebu Amara', eyleminin nedenini şöyle açıklıyor:

Ne kadar çok yaÅŸarsan o kadar çok günaha girersin. Bir an önce cennete gitmek için bu eylemi yapıyorum.” 

Çocuk bomba yüklü araca bindikten sonra, yanına babası olduÄŸu iddia edilen kiÅŸi de biniyor. ÇocuÄŸa, aracı nasıl kullanacağını ve bombaları nasıl patlatacağını anlatıyor. 

Videoda araç uzaklaÅŸtıktan sonra, bir patlama görüntüsü de var. Ancak patlamanın nedeni ve 'Ebu Amara’nın akibeti belli deÄŸil.

Bomba yüklü araçları kullanan çocuklar

IŞİD’in Ocak 2015 ve Ocak 2016 tarihleri arasında yayınladığı videoları inceleyen ve sonuçları raporlaÅŸtıran ABD Ordusu West Point Terörizmle Mücadele Birimi'ne göre, IŞİD çok sayıda çocuÄŸu saflarına katmaktan çekinmiyor.

Raporun videolardan birebir izini takip ettiÄŸi 89 çocuÄŸun yüzde 60’ı, tahminlere göre 12 ile 16 yaÅŸ arasında. ÇoÄŸu, Irak doÄŸumlu çocuklar.

Bu çocukların yüzde 39’u bomba yüklü araç saldırılarında ölüme gönderildi. Yüzde 33’ü de çatışırken, yüzde 6'sı iliÅŸtirilmiÅŸ oldukları birliklerde çeÅŸitli görevler yaparken öldü. Sivillere yönelik intihar eylemleri yapanların oranı yüzde 4.

Fakat bu çocukların yüzde 18’nin ölüm ÅŸekli, özel olarak eÄŸitilmelerini de gerektiren ve en zor saldırı biçimlerinden biri olarak kabul edilen intihar saldırıları. Bu saldırılarda geri dönüş planı yapılmıyor.

Yüzbin çocuk savaşçı potansiyeli

IŞİD’in bu tip eylemlerde kullanmak için kaç çocuÄŸu etkilediÄŸi ya da eÄŸittiÄŸi üzerine tahminde bulmak güç.

Ancak Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi’nin bir raporuna göre 2015 yılı Ocak ve AÄŸustos ayları arasında IŞİD, yaklaşık 1500 çocuÄŸu asker olarak kullanmaya baÅŸladı.

Bu yılan Mart ayında ‘IŞİD’in çocukları’ adlı bir rapor yayınlayan Çocuk Asker Ä°nisiyatifi'ne göre, IŞİD ele geçirdiÄŸi yerlerde evlerde eÄŸitimi yasaklıyor ve okullarda da çocukları endoktrine ederek, ÅŸiddet kullanımını teÅŸvik ediyor.

Çocuk Asker Ä°nisiyatifi BaÅŸkanı Kanadalı Emekli Korgeneral ve Ruanda Barış Gücü eski komutanı Romeo Dallaire, e göre, IŞİD’in yüz bin çocuÄŸu asker olarak kullanması olasılık dahilinde. Ãœstelik bu durum, IŞİD ile mücadeleyi de psikolojik olarak zorlaÅŸtıran bir unsur.

Firar edenler yerine çocuklar

IŞİD’in çocuk askerlerine ve sorunun büyüklüğüne dikkat çeken yalnızca düşünce kuruluÅŸlarının hazırladığı raporlar deÄŸil. Çok fazla açıklama yapmamakla tanınan Alman Ä°stihbaratı da bu yılın Mayıs ayında konuya dikkat çekerek, IŞİD’in elindeki çocukların iÅŸkence yapmak ve öldürmek için eÄŸitildiÄŸini, bu çocukların Batı’daki eylemler de kullanılma olasılığı olduÄŸunu söylemiÅŸti.

Benzer bir uyarıyı ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Mart ayında yapmış, IŞİD, toprak kaybettikçe militanlarının da örgütten ayrıldığını bu nedenle çok daha fazla sayıda çocuğu savaşa sürdüğünü söylemişti.

Kirby, IŞİD’in geçmiÅŸte çocukları daha çok istihbarat toplamak gibi faaliyetlerde kullandığını ama artan oranlarda intihar saldırısı yaptırdığına dikkat çekmiÅŸti.

BileÅŸmiÅŸ Milletler’in konuyla ilgili bir raporuna göre de, IŞİD çocukları canlı kalkan, muhbir, bomba yapımcısı ve gardiyan olarak da kullanıyor.

Gaziantep’teki çocuk saldırgan

Gaziantep’de 20 Temmuz’da bir kına gecesinde 50'den fazla kiÅŸinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı da bir çocuÄŸun yapmış olabileceÄŸi açıklandı.

Henüz çocuğun kimliği belli değil ancak, IŞİD saflarına katılan bazı Türk vatandaşlarının yanlarında ailelerini de götürdükleri biliniyor. Bu da, sayıları tam olarak bilinemese de bazı Türk çocuklarının IŞİD eğitimine mâruz kalmış olabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Al Jazeera, CTC, Child Soldiers Initiative

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.