Sosyal Medya

Güncel

Guta Katliamının 3. yıl dönümü

21 Ağustos 2013, Esed'in Şam'ın Guta bölgesindeki sivillere karşı kimyasal silah kullandığı ve çocukların çırpınarak can verdiği o gün.



2013 yılı 21 Ağustos sabaha karşı Esed, Suriye'nin Şam kentinin Doğu Guta bölgesine kimyasal silahların kullanıldığı bir saldırı gerçekleştirdi. Çoğu çocuk 1500 kişi hayatını kaybetti.
UYKUDAYKEN SALDIRDI
21 Ağustos günü sabahın erken saatlerinde gerçekleştirilen saldırı, Doğu Gutalıları uykudayken yakaladı.
Nefes alma zorluÄŸuna sebep olan kimyasal silahlar, 500'e yakın çocuÄŸun çırpınarak hayata gözlerini yummasına sebep oldu. 
ESED'İN KİMSAYALLARINA GÖZ MÜ YUMULDU?
Guta katliamından bir sene sonra tam da Suriye'de kimyasal silahlar tamamen imha edildi açıklaması yapıldığı gün Esed rejimi yine 19 AÄŸustos 2014 günü orduya baÄŸlı savaÅŸ uçakları ile Dera'nın Atman Kasabası'nı kimyasal gazlarla saldırı düzenledi. 
Bu yeni saldırıda da çok sayıda çocuk ve yetişkin hayata gözlerine yumarken aslında dünyanın Esed'in elindeki silahlara göz yumduğu görüldü.
Şöyle ki;
Esed rejimince, kimyasal silahların imhası hakkında yapılan açıklamada, Amerikalı sivil ve askeri uzmanlarca belirlenen tarihten haftalar önce Suriye'nin en tehlikeli kimyasal silahlarının imha edildiği belirtilmişti. Açıklamada ayrıca, söz konusu imha faaliyetinin, Kimyasal Silahların Yasaklanması Organizasyonu'nun (OPCW) liderliğinde Suriye rejiminin kimyasal silahlardan arındırılması faaliyetlerinde kilometre taşı olduğu kaydedilmişti.

OBAMA 'KIRMIZI ÇİZGİMİZ' DEMİŞTİ

DoÄŸu Guta'da sivillere yönelik kimyasal silah saldırısına karşı herhangi bir yaptırım uygulanmaması, uluslarararası toplumun Suriye krizine yönelik tutumuyla ilgili eleÅŸtirilere de yol açmıştı.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama, AÄŸustos 2012'de yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmasını "aşılmaması gereken kırmızı çizgi" olarak gördüklerini söylemiÅŸ ve aksi halde askeri müdahale tehdidinde bulunmuÅŸtu. Ancak Suriye'de muhaliflerin bulunduÄŸu bölgelerde yüzlerce kiÅŸinin ölmesine ve yaralanmasına yol açan kimyasal silah saldırıları düzenlenmesine karşın Obama, “kırmızı çizgiyi kendisinin deÄŸil uluslararası toplumun belirlediÄŸini” söyleyerek, askeri müdahaleye yanaÅŸmamıştı.

O DEHÅžETÄ° YAÅžAYANLAR ANLATTI

DoÄŸu Guta'nın Zemelka bölgesinden Muhammed eÅŸ-Åžami, gece yarısı henüz uyumadıkları bir sırada füzelerin seslerini duyduklarını ifade ederek, "Ä°lk önce seslerin havan topuna ait olduÄŸunu zannettik. Daha sonra sokaklardan 'kimyasal silah' çığlıklarını iÅŸittik. Herkes gazdan daha az etkilenmek için evlerinin çatısına çıktı. Evimize ulaÅŸmadığı için ÅŸanslıydık" dedi. 

"O gece ölüm bizi her yerden kuÅŸatmıştı" diyen Åžami, arkadaÅŸlarıyla bölgedeki evlerin kapılarını çalarak dışarı çıkmaları için halkı uyardıklarını anlattı. Åžami, "Kapısını çaldığımız bazı evlerden cevap gelmeyince pencereleri kırarak içeri girdik. Bazı evlerde, dışarı çıkma fırsatı bulamayan ailelerin bütün fertleriyle ölmüş olduÄŸunu gördük" diye konuÅŸtu. 

Åžami, gazdan etkilenen bölge sakinlerinin hastaneye nakledildiÄŸini ancak hastanelerin, binlerce yaralıya müdahalede yetersiz kaldığını kaydetti. 

"ARKADAŞLARIMIN HEPSİ ÖLMÜŞTÜ"

Kimyasal katliamın görgü tanıklarından Suriyeli çocuk Ahmed Esma ise o gece yaÅŸadıklarını ÅŸu sözlerle özetledi:

"Kenti bombaladılar, bizi hastaneye götürdüler. Ä°yileÅŸmeye baÅŸlayınca hastaneden çıkardılar. Kente döndüğümde arkadaÅŸlarımın hepsinin ölmüş olduÄŸunu öğrendim." 

DoÄŸu Guta sakinlerinden Ebu Addi ise gazın etkisini çok hızlı gösterdiÄŸini ifade ederek, "Yüzlerce kiÅŸi ambulanslara nakiller sırasında can verdi. Bazıları ise saÄŸlık merkezine ulaÅŸtığında yaÅŸamını yitirdi" dedi. 

Ebu Addi'nin oğlu de olay gecesini şöyle anlattı:

"Uyuyorduk, tuhaf bir koku etrafı sardı. Ä°nsanların 'kalkın, kalkın, kimyasal silah' diye bağırışlarını duyduk. Yatağımızdan kalkıp evin çatısına çıktık. Düşüşü sırasında etrafı aydınlatan füzeler her yeri kaplamıştı. Annem bayıldı. Başımız dönmeye baÅŸladı. O sırada ambulanslar bizi saÄŸlık merkezine götürdü." Suriyeli çocuk, hastanede kendine geldiÄŸinde caminin hoparlörlerinden ölenlerin isimlerinin anons edildiÄŸini iÅŸittiÄŸini, yakınlarından üç kiÅŸinin ismini duyduÄŸunu belirtti. 

kaynak: timeturk.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.