Sosyal Medya

Güncel

Tacikistan'da Rusça sokak isimlerinin değişmesinden Rusya rahatsız

Tacikistan'ın başkentinde eski Sovyetler döneminden kalma bazı sokak isimlerinin yerli isimlerle değiştirilmesi Rusya'yı rahatsız etti.



Dünya Bülteni'in aktardığı habere göre Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, hükümetinin Tacikistan'ın baÅŸkenti DuÅŸanbe caddeleri ve sokaklarının isimlerinin deÄŸiÅŸtirilmesinden rahatsız olduÄŸunu açıkladı.

Zaharova konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ben tanınmış tarihçiler, aydınların, gazi kuruluÅŸları temsilcilerin bu iÅŸe karşı olduÄŸunu biliyorum ve Tacik yetkililerin onların fikirlerine uyacaklarını ümit ediyorum” dedi.

NE OLMUÅžTU?

DuÅŸanbe Belediye BaÅŸkanlığının Tacikistan'ın baÅŸkentinde birçok cadde ve sokakların isimlerini deÄŸiÅŸtirmeye hazırlandığı haberini önce Rus Ä°zvestia gazetesi yayınlamıştı. Haberde Ruslarca birer kahraman olarak görünen Zoya Kosmedemyanskaya, Aleksandr Matrosov ve Nikolai Gastello ve yeni on tanınmış Rus vatandaşının isimlerinin verildiÄŸi sokakların isimlerinin deÄŸiÅŸeceÄŸi bildirilmiÅŸti.

Rus medyası Tacik yetkililerin bu girişimini milliyetçilik olarak değerlendirmiş ve "Tacikistan da Ukrayna gibi milliyetçilik yolunu seçti" eleştirilerde bulunmuştu.

Tacik diplomatlar Rus yetkililerin endişelerine henüz resmi bir cevap vermedi. Ancak Tacikistan Dil ve İsimlendirme Kurumu bu girişimin milliyetçilik veya Sovyet kültürünün yok edilmesi anlamına gelmeyeceğini bildirdi.

Tacikistan Dil ve İsimlendirme Kurumu yetkilisi Abdulrahim Zulfoniyon, 19 Ağustos'ta RL Tacik servine verdiği röportajda, Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcisinin, Duşanbe'deki sokak isimlerinin değiştirilmesi hakkındaki görüşlerinin dayanaksız olduğunu belirtti.

Zulfoniyon yaptığı açıklamada, “Cadde ve sokakların adlarının deÄŸiÅŸtirilmesi ülkemizin mevzuatına uygun olarak yapılmaktadır. Bunun milliyetçilikle ilgisi yok, ama bu, Tacik halkının milli deÄŸerlerinin yaÅŸatılmasının önemli belirtileridir” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.