Sosyal Medya

Güncel

Economist'ten 15 Temmuz yorumu: Avrupa başarısız oldu

Haftalık İngiliz dergisi Economist, darbe girişimi sonrası konu ile ilgili yaptığı bir haberde 'Avrupa başarısız oldu. Fakat Gülencilere yapılan baskı konusundaki endişelerinde haklı' ifadeleri kullanıldı.



Oda TV'nin aktardığı habere göre haberde "Batı karşıtlığında artış var. Bir ankete göre Türklerin yüzde 84'ü darbe girişimcilerinin ülke dışından yardım aldığına inanıyor, yüzde 70'ten fazlası Amerika'nın parmağı olduğundan şüpheleniyor. Erdoğan ve bakanları Batı'yı çifte standart uygulamakla suçladı ve Fethullah Gülen'in iade edilmemesi durumunda ABD ile ilişkilerin ciddi şekilde bozulacağı uyarısını yapıyor" ifadeleri kullanıldı.
 
BBCTürkçe'ye göre, Economist "Ãœst düzey bir Amerikalı yetkili, Gülen'i tek kıstas olarak kullanmanın karşılıklı iliÅŸkileri tehlikeye attığı ÅŸikâyetinde bulunuyor. ErdoÄŸan çok umursuyor gibi görünmüyor” gibi ifadeleri kullandığı yazısında Batı'ya yönelik ÅŸu eleÅŸtirilere de yer verdi:
 
"Batılı hükümetlerin de kısmen kendilerini sorumlu tutmaları lazım. Amerika ve Almanya'nın dışında birçoğu darbe girişimini kınamakta yavaş davrandı, bu da olayların nasıl sonuçlanacağını görmeyi beklediklerine dair şüpheleri kamçıladı."
 
Bunun ardından “Åžimdiye kadar hiçbir AB üyesi devlet baÅŸkanı, dayanışma göstermek için Türkiye'ye gitmedi. ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden'ın 24 AÄŸustos'ta Ankara'ya yapacağı ziyaret ise 'çok geç gelen' bir ziyaret olarak görüldü” denilen yazıda ÅŸu deÄŸerlendirme yapıldı:
 
"Muhalifler dahil Türk siyasetçiler, Batı'yı darbe girişiminden çok, hükümetin darbe girişimine yanıtını eleştirmekle suçladı. Bazı Batılı diplomatlar, 270'e yakın kişinin öldüğü şiddetin boyutunu ve tasfiyelere verilen desteği yeterince anlayamadıklarını kabul ediyor. Bir diplomat 'Avrupa, eğer darbe gerçekleşmiş olsaydı işlerin çok daha kötüye gitmiş olacağını anlamıyor. Bu, Türkler için sadakat sınavıydı, Avrupa başarısız oldu' diyor."
 
AVRUPA YÄ°NE DE HAKLI
 
Buna karşın Economist "Yine de Avrupa, Gülen destekçisi olduklarından şüphelenilenlere yönelik baskının kontrolden çıktığı endiÅŸesini taşımakta haklı” dediÄŸi yazısında “Tasfiye edilenlerinin çoÄŸunun Gülencilerle gevÅŸek baÄŸları olduÄŸu görülüyor” savını da öne sürdü.
 
Economist dergisi, halk arasında Batı'ya ve Gülen destekçilerine karşı duyulan kinin, “ErdoÄŸan'a son yıllarda elde edemediÄŸi gücü kazandırdığını ve Türklerin büyük bir çoÄŸunluÄŸunu tarafına çektiÄŸi” görüşlerini de dile getirdikten sonra Batılı bir diplomata aften ÅŸunları da yazdı:
 
"Bir zamanlar Türkiye'nin Avrupa yanlısı olan hükümeti, on yıldır Batı'dan kopuyor. Amerika ve Avrupa'nın darbeye ikircikli yaklaşımı da bu kopuÅŸu hızlandırıyor.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.