Sosyal Medya

Coğrafyamız

Muhalifler ve YPG'nin El Bab yarışı

IŞİD ile mücadelenin hız kazandığı Kuzey Suriye'de gözler El Bab bölgesine çevrildi.Türkiye sınırına yakın Çobanbey kasabasını ele geçiren muhalifler, bir sonraki hedeflerinin El Bab bölgesi olduğunu açıkladı. YPG liderliğindeki Suriye Demokratik güçleri de geçen hafta IŞİD’i Mumbuc’dan tamamen çıkardıktan sonra El Bab'ı ele geçirmek için askeri konsey kurmuştu.



Muhaliflere yakın Kulluna Åžureka (Hepimiz Ortağız) web sitesine konuÅŸan, Çobanbey çatışmalarını yöneten Özgür Suriye Ordusu yetkililerinden Moro Kefer Nasıh, hedeflerinin Çobanbey kasabasıyla sınırlı olmadığını ve bir sonraki hedeflerinin Çobanbey’in güneyinde bulunan El Bab bölgesini IŞİD’in elinden almak olduÄŸunu açıkladı.

Nasıh, El Bab’ı ele geçirmeyi hedefleyen PYD ile yarış halinde olduklarını ve onlardan daha hızlı davranarak El Bab’a daha önce ulaÅŸmak istediklerini belirtti.

“Hedefimiz sadece Çobanbey’i ele geçirmek deÄŸil. Biz Suriye Demokratik Güçleri ile yarış içindeyiz. Bu bölücü güçler Afrin’e ulaÅŸmak için zamanla yarışıyor. Biz Çobanbey’deki noktaları tamamen kontrol altına aldığımızda El Bab’a daha yakın olacağız ve onu kurtaracağız.”

Muhalif güçler, nisan ayında Çobanbey kasabasını IŞİD’in elinden almıştı. Ancak örgüt, birkaç gün sonra bölgeyi yeniden geri almıştı.

Mumbuc’u IŞİD’in elinden alan YPG’nin liderliÄŸindeki Suriye Demokratik güçleri (SDG), bu ilçeye yönelik büyük operasyonundan önce Mumbuc Askeri Konseyi adında bir yapı kurmuÅŸtu. Geçen hafta Mumbuc’u tamamen IŞİD’den temizleyen SDG bu sefer El Bab Askeri Konseyi’ni kurarak bir sonraki hedeflerinin El Bab olduÄŸu sinyalini vermiÅŸti.

ABD, Mumbuc’a yönelik operasyondan önce YPG’nin kasabayı kurtardıktan sonra bölgeden çekileceÄŸi sözünü vermiÅŸti. Ancak kasabanın kurtarılması üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine raÄŸmen bu söz henüz hayata geçirilmedi.

Türkiye DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu Türkiye’nin sözlerin yerine getirilmesini beklediÄŸini açıklamıştı.

Suriye’de kontrolü altındaki bölgelerde federalizm ilan eden PYD, kantonlarının arasındaki coÄŸrafi bütünlük saÄŸlamak istiyor. El Cezire ve Kobani kantonlarını Tel Abyad savaşından sonra birleÅŸtiren PYD tek taraflı olarak özerk kanton olarak ilan ettiÄŸi 3 kantondan sonuncusu Afrin’e koridor açmak istiyor. YPG, El Bab’ı da alırsa Afrin’e giden ‘hedef koridor’un zor kısmını tamamlamış olacak.

 
 
 

Kaynak: Al Jazeera ve Kulluna Åžureka

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.