Sosyal Medya

Güncel

ABD'den Rusya ve Ä°ran'a tepki

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Suriye’deki hedefleri vurmak için İran'ın hava üssünü kullanmasını “talihsiz bir durum” olarak değerlendirdi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığından, Rusya’nın Suriye’deki hedefleri vurmak için Ä°ran'ın hava üssünü kullanması “talihsiz bir durum” olarak deÄŸerlendirildi fakat bu geliÅŸmenin "sürpriz olmadığı" belirtildi.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Rus savaÅŸ uçaklarının Suriye’deki hedeflerine saldırmak için Ä°ran'ın Hamedan Hava Ãœssü'nü kullanmasına iliÅŸkin soruları cevapladı.

“Talihsiz bir durum fakat sürpriz olmadı ya da beklemediÄŸimiz bir durum deÄŸildi.” diyen Toner, Rusya’nın DAEÅž ve El-Nusra’yı vurduÄŸunu iddia etti.

Kerry, Lavrov ile görüştü

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile konunun ele alındığı görüşme yaptığını belirten Toner, ÅŸunları kaydetti:

Bu durum Suriye’deki ÅŸartları daha zor ve karmaşık bir hale getiriyor. Son geliÅŸmeler bizi Suriye’de varmak istediÄŸimiz çatışmaların durdurulması, Cenevre’de anlaÅŸtığımız siyasal süreç ve bunun yol açacağı barış durumunun ötesine itiyor. Rusya'nın, Ä°ran’ı hangi ölçüde kullandığı ÅŸu anda bizim için net olmayan durum. Anladığımız kadarıyla bu bir kerelik bir durum olabilir, belki de Rusya devam edecektir. Åžu anda bunu bilmiyoruz. Bakan Kerry konuyu Lavrov ile ele alan bir konuÅŸma yaptı.

Toner, iki bakanın yaptığı telefon görüşmesinde, Kerry’nin konuya iliÅŸkin endiÅŸelerini Lavrov’a ilettiÄŸini bildirdi.

"BMGK kararlarının ihlali söz konusu olabilir"

Toner’e, “Rusya’nın Ä°ran hava üssünü kullanması, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2231 nolu Ä°ran’ın topraklarının ve hava sahasının savaÅŸ uçakları tarafından kullanılmasını yasaklayan maddeyle çatışıyor mu? BMGK’dan özel bir izin alındığı takdirde kullanım olabiliyor, herhangi bir izin söz konusu mu?” sorusu yöneltildi.

Herhangi bir iznin söz konusu olduÄŸunu düşünmediÄŸini belirten Toner, “EÄŸer bu haberler doÄŸruysa ve BMGK’dan daha önce izin alınmadıysa, 2231 nolu, Ä°ran’a destek, satış ve savaÅŸ uçağı transferini yasaklayan kararın ihlali olduÄŸu anlamına gelir” dedi.

Toner, konu hakkında hukukçuların çalıştığını dile getirerek detayları araştırdıklarını söyledi.

Rusya'nın Ä°ran üssünü kullanmasının, ABD ve Rusya'nın Suriye'de askeri alanda iÅŸ birliÄŸi yapmasına engel teÅŸkil etmeyeceÄŸini vurgulayan Toner, "Fakat henüz o noktaya gelmedik." diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.