Güncel
Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinde uzlaÅŸma sinyali
AK Parti, CHP ve MHP'li yetkililer, anayasa değişikliği çalışmaları çerçevesinde ikinci kez bir araya geldi. AK Parti Genel Sekreteri Gül, "Mutabakatla, kısmi de olsa anayasa değişikliğini yapacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.
Anayasa değişikliği çalışmalarında, yargıyla ilgili 23 maddenin büyük bölümü gözden geçirildi. Yargıtay, Danıştay, HSYK maddelerinin görüşmelerine ise yarın devam edilecek.
AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, anayasa değişikliği çalışmaları çerçevesinde ikinci kez bir araya geldi.
Yaklaşık 4,5 saat süren toplantı sonrası Gül, Tezcan ve Parsak, gazetecilere ortak açıklamalarda bulundu.
Gül, 138. maddeden 160. maddeye kadar yargıya ilişkin başlıkları müzakere ettiklerini, tüm partilerin önerilerini sunduğunu, notlar aldıklarını, bunları yetkili kurullarında değerlendireceklerini ifade etti.
Toplantının yarın saat 15.00'te devam edeceğini belirten Gül, verimli, uzlaşma kültürü çerçevesinde daha iyi anayasa yapabilmek, acil ihtiyaçları yerine getirmek üzere, güzel, yararlı bir toplantı yaptıklarını söyledi. Gül, "Umuyorum neticesi güzel olacak. Mutabakatla, kısmi de olsa anayasa değişikliğini yapacağımıza inanıyoruz." dedi.
Gül, Yargıtay, Danıştay, HSYK maddelerine yarın devam edeceklerini belirterek, "Yetkili kurullarda genel başkanlarımıza arz edeceğiz, daha sonrasında ancak 'şu konuda son kararımız budur' diyebiliriz. Şimdilik güzel gidiyor." diye konuştu.
Uzlaşmayı teşvik eden güzel bir çalışma
Tezcan, bugünkü çalışmanın verimli olduğunu dile getirerek, yargı bölümünü öncelikle ele almayı kararlaştırdıklarını vurguladı. Yargıyı, mevcut Anayasanın sistematiğine uygun olarak görüşmeye başladıklarını vurgulayan Tezcan, yargıyla ilgili bölümün Anayasada 23 maddede düzenlendiğini anımsattı.
Yargıtay, Danıştay, HSYK maddeleri hariç diğer konuların hepsini taradıklarını ifade eden Tezcan, bu konuda çok ciddi, önemli görüş alışverişlerinde bulunduklarını vurguladı. Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yol alabileceğimiz konusunda güçlü bir umut şekillendi. Yarın HSYK, Yargıtay, Danıştay ile ilgili noktaları görüşeceğiz. Çalışmayı, yargının bağımsız ve tarafsızlığı ekseninde yürüteceğiz, yürütüyoruz. Bu çalışma hafta sonuna kadar aynı şekilde, yoğun şekilde yürüyecek. Anayasada yargıyla ilgili düzenleme toplam 23 madde. Bu 23 maddenin büyük bölümünü bugünkü çalışmamızda gözden geçirdik. Umut verici, güzel bir çalışma. Uzlaştığımız noktalar var, tabii ki doğal olarak görüş ayrılığımız olan noktalar var. Bunları paylaşmayı şu anda doğru ve uygun görmüyoruz çünkü partilerimizin yetkili kurullarında da görüşülecek. Orada bir beyin fırtınası oluyor, 'şu nasıl, bu nasıl olur' diye görüşüyoruz. Bazen oraya otururken, aklımızdaki ile orada otururken konuştuğumuzda geldiğimiz nokta farklı oluyor. Bunların hepsi değerlendirilmesi gereken şeyler. Uzlaşmayı teşvik eden bir güzel çalışma var."
Mevcut Anayasada hüküm bulunmayan müesseseler
Parsak da maddelerin "yargı" ve "diğerleri" olmak üzere tasnif edildiğini belirterek, yargıyla ilgili olup, mevcut Anayasada hüküm bulunmayan bazı müesseseleri de değerlendirmelerine aldıklarını bildirdi. Mehmet Parsak, sonuç alabilmeye yönelik, uzlaşma anlayışı çerçevesinde çok verimli bir müzakere olduğunu kaydetti.
Son derece umutlu olduklarını ifade eden Parsak, "Çalışmaların sonucunda asıl kararı verici olan genel başkanlarımıza ve partimizin yetkili organlarına son derece olumlu çalışmalarla gideceğimizi bugün bir kere daha gördük. İnşallah 15 Temmuz'dan sonra oluşan uzlaşma iklimine zarar vermeden, onu besleyebilecek mahiyette bir çalışmayı komisyon olarak tamamlayıp, partilerimizin yetkili organlarına, genel başkanlarımıza takdim edeceğiz. Bunu bir kez daha umutla gördük." diye konuştu.
Çalışmalar için süreyi sınırlamadıklarını ifade eden Parsak, hızlı mesafe alacaklarını düşündüklerini kaydetti.
Henüz yorum yapılmamış.