Sosyal Medya

Dünya

ABD eski büyükelçisinden flaş FETÖ ve Erdoğan itirafı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ ve Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında açıklamalarda bulundu.



ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, darbe giriÅŸiminin arkasında Gülen'in olduÄŸuna dair emarelerin olduÄŸunu itiraf etti. Jeffrey, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın neden Batı'da sevilmediÄŸinin gerekçesini çok açık ÅŸekilde böyle açıkladı:
"Batı daha önce ErdoÄŸan’dan daha otoriter olan çok liderle muhatap oldu, olmaya da devam ediyor. Ama fark ÅŸu; Suudlar, Mısırlılar – lisanımı maruz görün – her koÅŸulda bize yaltaklanıyor. ErdoÄŸan ise bizimle çatışıyor, çeliÅŸkilerimizi yüzümüze vuruyor, dostumuz olmaya çalışmıyor."

2008-2010 arasında ABD’nin Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Jeffrey, Hürriyet gazetesine röpartaj verdi. Darbe giriÅŸimiyle ilgili konuÅŸan Jeffrey ÅŸunları söyledi:

EMARELER GÃœLEN’Ä° Ä°ÅžARET EDÄ°YOR

"Hepimiz kesin kanıtları bekliyoruz ancak emarelerin çoÄŸu Gülen hareketine iÅŸaret ediyor. Emareler darken de sadece Türk hükümetinin açıklamalarını kastetmiyorum. Bunu planlayanların askeri müesses nizamdan olmadığı ortada. Benim bildiÄŸim kadarıyla Gülen hareketi ordu içine epey sızmıştı. Zaten polis ve yargıya aşırı ÅŸekilde sızmalar daha önce gerçekleÅŸmiÅŸti. Bunlara Türkiye’de görev yaptığım yıllarda ÅŸahit oldum. Özellikle Balyoz soruÅŸturmasında, Hakan Fidan’ın ifadesi alınmaya çalışıldığında ve 2013’teki yolsuzluk davaları sırasında bu durumu tespit ettim. Türkiye’de bürokrasinin önemli bir bölümü Gülen cemaatinden sızmıştı ve sadakatleri devlete deÄŸil bu hareketeydi. 15 Temmuz’un arkasında Gülencilerin olma ihtimali yüksek ancak Türkiye’nin bunu yargı önünde kanıtlaması gerekiyor. Ä°pi kimlerin çektiÄŸini anlamak için daha çok bilgiye ihtiyacımız var."

Muhabirin "Washington’ın darbeyle Gülen arasında net bir baÄŸ kuracak herhangi bir ifadeden kaçınıyor. Neden?" sorusuna verdiÄŸi yanıtta CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan vardı:

"Bu soruya yanıt verebilmek için size Türk-Amerikan iliÅŸkileri üzerine ufak bir seminer vermem gerekecek. Türkler ve Amerikalılar birbirini kesinlikle anlamıyor ve her ÅŸeyin kökeninde bu var. Türkiye’de liberalinden ulusalcısına Ä°slamcısına herkeste şöyle bir kanaat var; büyük güçler yüzyıllardır Bismarck’çı politikalarla ülkenizin zayıflaması için uÄŸraşıyor. 1905’te takılıp kalmışsınız. Avrupa’ya, Amerika’ya ve hatta bir ölçüde Rusya’ya bakışınız bu. 1983 yılından beri Türk-Amerikan iliÅŸkilerinde benim bizzat tanık olduÄŸum bütün krizlere rengini veren bu argüman Türklerin Batı’yı hiç anlamadığının kanıtı.

Batılıların temel motivasyonu insan hakları ve özgürlükçü düşüncelerdir. Nokta. Bu Avrupalılar için yüzde yüz böyledir, Amerika için de varsayılan pozisyondur. Dolayısıyla darbe teşebbüsü gündeme gelince hemen insan hakları ihlallerine dair genel bir endişe hasıl oldu.
Åžimdi siz bana ‘Bir dakika bir dakika, bir grup general Türkiye’de insanların üzerine ateÅŸ etme talimatı vermiÅŸ, tankları sokaklara dökmüş ve Ä°slamcı bir komplonun parçası olmuÅŸ, bu ErdoÄŸan’dan daha büyük bir tehlike deÄŸil mi?’ diyeceksiniz."

"DAHA OTORÄ°TER OLANLAR HER KOÅžULDA BÄ°ZE YALTAKLANIYOR"

"Hiç önemli deÄŸil. ErdoÄŸan Washington’da sevilmiyor. ErdoÄŸan Avrupa’da da sevilmiyor. Otoriter görülüyor ve iyi bir oyuncu olmadığı düşüncesi hâkim. Batı daha önce ErdoÄŸan’dan daha otoriter olan çok liderle muhatap oldu, olmaya da devam ediyor. Ama fark ÅŸu; Suudlar, Mısırlılar – lisanımı maruz görün – her koÅŸulda bize yaltaklanıyor. F-16’ları, müttefiklik iliÅŸkilerini falan düşünerek bizimle aynı deÄŸerleri paylaşıyormuÅŸ gibi yapıyorlar. ErdoÄŸan ise bizimle çatışıyor, çeliÅŸkilerimizi yüzümüze vuruyor, dostumuz olmaya çalışmıyor. Ondan daha otoriter liderler ise dostumuzmuÅŸ gibi poz yapmakta beis görmüyor. Çok yakın zamana kadar Putin bile böyle davranıyordu. ErdoÄŸan Washington’da bu yüzden sevilmiyor. Biliyorum hiç adil bir durum deÄŸil.

TÜRK ORDUSU IŞİD'LE SAVAŞMIYOR

ErdoÄŸan’ın da ötesinde Washington’da genel olarak Türklerden hoÅŸlanmama durumu da var. Türk ordusu çok zor, selam çakıp IŞİD’le savaÅŸmaya gitmiyorlar, aylar süren müzakereler oluyor. BaÅŸka ülkeler ise 4 uçak gönderip IŞİD’le savaşıyorum diyor. Aslında hiçbir ÅŸey yapmıyorlar ama olumlu puan alıyorlar. Yani demem o ki Washington’da genel olarak hükümetinize karşı bir güvensizlik var ve sevilmiyorlar. Washington böyle bir ruh hali içindeyken darbe teÅŸebbüsü gündeme geldi."

Kaynak: Ajanslar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.