Sosyal Medya

Güncel

'Yaverleri kuvvet komutanları seçer'

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, darbe girişimi sonrası tutuklanan yaverlerin kuvvet komutanlarınca seçildiğini, bunun ardından Genelkurmay 2. Başkanı, Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı'nın sırayla seçilenler arasından tercih yaptığını söyledi.



Gülen örgütünce düzenlenen darbe giriÅŸiminde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının neredeyse tamamının yaverleri rol aldıkları şüphesiyle tutuklandı. Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar’ın yaveri Yarbay Levent Türkkan, Fetullah Gülen örgütüne mensup olduÄŸunu ve nasıl faaliyet gösterdiÄŸini de itiraf etti. GiriÅŸim sonrası en çok merak edilen konu, devletin en üst düzey yöneticilerinin yanı başındaki bu örgüt şüphelilerinin kimler tarafından bu göreve seçildiÄŸiydi. Hürriyet'ten Fikret Bila'ya konuÅŸan Genelkurmay eski BaÅŸkanı Akar bu soruya "Kuvvet komutanları seçiyor" yanıtını verdi.

CumhurbaÅŸkanı yaveri nasıl seçiliyor ?

Necdet Özel bu soruya şu şekilde yanıt verdi:

“Sayın CumhurbaÅŸkanı’nın bir baÅŸyaveri vardır ve Karacıdır. Bir de Kara, Hava, Deniz, Jandarma olmak üzere dört tane de kuvvet yaveri vardır. Süresi dolan yaverin yerine kimin atanacağı konusunda ilgili kuvveti çalışma yapar. Adayları seçer ve geçmiÅŸleriyle birlikte Genelkurmay’a sunar. O sıralamayla birlikte Genelkurmay 2. BaÅŸkanı’nın onayından geçtikten sonra Genelkurmay BaÅŸkanı’na gelir. Genelkurmay BaÅŸkanı’na, CumhurbaÅŸkanı’na sunar ve Sayın CumhurbaÅŸkanı da içlerinden seçer. En son atamalar da bu ÅŸekilde yapılmıştır.

Askeri hakim atamaları

15 Temmuz sonrası askeri yargıya mensup birçok kişi de gözaltına veya açığa alındı.Gülen örgütünün askeri yargıda da örgütlendiği anlaşıldı. Askeri hâkimlerin nasıl atandığına ilişkin işleyişi de Özel şöyle anlattı:

“Askeri hâkim atamalarına Genelkurmay müdahil deÄŸildir. Askeri hâkimlik bir sınıftır. Piyade sınıfı, topçu sınıfı gibi. Askeri hâkimler için ayrı bir yasa var. Askeri hâkimler 3’lü kararname ile atanır. Milli Savunma Bakanı, BaÅŸbakan ve CumhurbaÅŸkanı’nın imzasıyla. O nedenle askeri hâkimlerle Genelkurmay’ın bir ilgisi yoktur. Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek Ä°dare Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı’na baÄŸlıdır. Askeri hâkimlerin sicillerini de Genelkurmay vermez.”

Ordu'da yeniden yapılanma

15 Temmuz sonrasında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle TSK’da yeniden yapılanmaya gidildi. Kuvvet komutanları Milli Savunma Bakanı’na baÄŸlandı. Askeri liseler kapatıldı. Milli Savunma Ãœniversitesi kurulması kararı alındı. Bir Milli Savunma Ãœniversitesi kurulmasının yararlı olacağı fikrine Necdet Özel de katılıyor. Genelkurmay BaÅŸkanı’nın CumhurbaÅŸkanı’na baÄŸlanması modelinin ise baÅŸkanlık sisteminde daha iyi çalışacak bir model olduÄŸunu düşünüyor. Akseri liselerin kapatılması gibi düzenlemelerde ise acele edilmemesi gerektiÄŸi kanaatinde. Özel'in bu konuda deÄŸerlendirmesi şöyle:

“TSK’nın geleneksel ve kurumsal yapısı ile emir-komuta birliÄŸinin dikkate alınmasının ve konunun daha detaylı bir ÅŸekilde incelenmesinde yarar görürüm.”

"Paralelci olduğu iddiasına 'hayır' dedi"

 

Muharrem Köse
 
 

Örgütle baÄŸlantılı olduÄŸu iddiasıyla tutuklanan ve üzerinde en çok konuÅŸulan isimlerden biri de Genelkurmay Adli Müşaviri olarak görev yapan Albay Muharrem Köse oldu. Peki Muharrem Köse nasıl Genelkurmay Adli Müşaviri oldu? Bila'nın araÅŸtırmasına göre Köse’nin atanmasına iliÅŸkin süreç şöyle geliÅŸti:

"Necdet Özel, 2011 yılında Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevini aldığında, Genelkurmay Adil Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu tutukluydu. Yerine bakan albay da bir süre sonra emekli oldu. Genelkurmay Adli MüşavirliÄŸi böylece boÅŸ kaldı. Necdet Özel o zaman, Genelkurmay Ä°kinci BaÅŸkanı’ndan Genelkurmay’a bir adli müşavir bulunmasını istedi. Ä°kinci BaÅŸkan, hukukçu subaylar arasında araÅŸtırma yaptırdı. Askeri Yargıtay Ãœyesi Albay Muharrem Köse’nin adli müşavirlik için uygun olduÄŸu kanaatine varır. Bu tercihin nedenlerinden biri Köse’nin alanında doktora yapmış bir uzman hukukçu olmasıdır. Ä°kinci BaÅŸkan, Necdet Özel'e, adli müşavir olarak Muharrem Köse’yi önerir. Necdet Özel, müşavirlikten daha üst bir görev olan Askeri Yargıtay üyeliÄŸinden müşavirliÄŸe atanmanın doÄŸru olup olmayacağını sorar. Köse’nin Askeri Yargıtay üyeliÄŸini bırakıp adli müşavirlik görevini üstlenmeye hazır ve istekli olduÄŸu yanıtını alır ve atama yapılır. Ancak, bir sure sonra Köse’nin, Fetullahçı olduÄŸu iddiaları yayılır. Necdet PaÅŸa, Köse’yi çağırıp sorar, 'Senin hakkında paralelci olduÄŸuna dair iddialar var. Var mı iliÅŸkin, ne diyorsun?' Köse, 'Hayır komutanım' yanıtını verir. Necdet PaÅŸa, Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazarak hakkında soruÅŸturma isteyeceÄŸini, kendisinin bakanlığa baÅŸvurmasının yerinde olacağını söyler. Özel PaÅŸa, Bakanlığa yazı yazarak Köse hakkında soruÅŸturma ister. Bunun üzerine Milli Savunma Bakanılığı, bir müfettiÅŸ görevlendirir ve inceleme yaptırır. Ä°nceleme sonunda gelen rapor temizdir. Köse görevine böylece devam eder."

"Hakknda suç duyurusunda bulundu"

Tutuklananlar arasında Genelkurmay BaÅŸkanı Hulusi Akar’ın yaveri Yarbay Levent Türkkan’ın açıklamaları günlerce konuÅŸuldu. Yarbay Türkkan ifadesinde, Gülen örgütüne üye olduÄŸunu ve hem Necdet Özel’i hem Hulusi Akar’ı makam odasına koyduÄŸu cihazlarla dinlediÄŸini ve bu cihazı da ‘abi’ olarak bilinen örgüt mensubuna düzenli olarak verdiÄŸini belirtti. Yoksul bir ailede büyüdüğünü, subay olmak istediÄŸini ve Fetullahçılarla tanıştığını, onların kendisini yönlendirdiÄŸini, 1989’da girdiÄŸi askeri lise sınavının sorularını da verdiklerini itiraf etti. Necdet Özel ile görüşen Bila, Levent Türkkan’ın emir subayı olmasının öyküsü şöyle anlatıyor::

"Necdet PaÅŸa’nın uzun yıllar birlikte çalıştığı ve PaÅŸa emekli olunca emekli olan emir subayı iÅŸlerin yoÄŸunluÄŸu nedeniyle bir yardımcı almak istiyor. Kimi alabileceÄŸi konusunda Destek Grup Komutanlığı’yla konuÅŸuyor. Destek Grup Komutanı, erken terfisi olan, o dönemde binbaşı rütbesindeki Levent Türkkan’ı öneriyor. Türkkan, emir subayı yardımcısı olarak göreve baÅŸlıyor."

"CIA konuşulmadı"

Necdet Özel ile ilgili tartışılan konulardan biri Hasdal Cezaevi’nde tutuklu olan general, amiral ve subaylara yaptığı ziyaret. Bu ziyaretle ilgili birçok iddia ortaya atıldı. ÖrneÄŸin Ahmet Zeki Üçok, bu ziyarette tutuklu olan Hava Orgeneral Bilgin Balanlı’nın Necdet PaÅŸa’ya, “FETÖ, CIA iÅŸidir” dediÄŸini, Necdet PaÅŸa’nın da “Aynı kanaatteyim” dediÄŸini öne sürmüştü.

Necdet Paşa, Balanlıile aralarında böyle bir konuşma geçmediğini belirtti:

“O ziyareti 2011 Ekim ayında yaptım. Daha ortada FETÖ lafı yok. Cemaat var ama terör örgütü nitelemesi yok. O tarihte FETÖ, CIA konuÅŸması niye geçsin ki? O tarihte böyle bir olay yok. 2011’de kim biliyordu bunu? Bunlar asılsız iddialardır.vBen o ziyarette 5-6 kiÅŸiyle görüştüm. Ä°ddianameyi Genelkurmay BaÅŸkanı olunca okuduÄŸumu, dava açıldıktan sonra göreve geldiÄŸimi söyledim. Ben elbette sizleri tanıyorum dedim. Diyalog yoluyla sorunları çözmeye çalışacağımı belirttim ve öyle de yaptım."

"YAÅž Genelkurmay BaÅŸkanı’nın tekelinde bir kurul deÄŸildir"

Özel'e yöneltilen eleÅŸtirilerden biri de Ergenekon, Balyoz davası maÄŸdurlarına sahip çıkmadığı, onları TSK’dan çıkardığı ve yerlerine Gülencilerin getirdiÄŸi yolunda. Özel bu iddiaya ise ÅŸu yanıtı verdi:

“2011’de göreve gelir gelmez, tutuklu olan arkadaÅŸların görev sürelerinin uzatılmasını BaÅŸbakan ve CumhurbaÅŸkanı’na ilettiÄŸimi ve kabul gördüğünü belirtmiÅŸtim. Ondan sonraki yıllarda hâlâ tutuklu olup hüküm giymemiÅŸ, rütbe bekleme süresini doldurmayan hiçbir general ve amirali Yüksek Askeri Şûra gündemine almadım. ‘Necdet PaÅŸa bizi tasfiye etti, yerimize FETÖ’cüleri aldı’ diyorlar. Böyle bir ÅŸey yok. Sadece emekliliÄŸi gelmiÅŸ olanlar emekliye sevk edildiler. YAÅž Genelkurmay BaÅŸkanı’nın tekelinde bir kurul deÄŸildir. 2010 Şûra’sında tutuklu olan üç arkadaşımız bir üst rütbeye yükseltildiler. Ancak BaÅŸbakan ve CumhurbaÅŸkanı onaylamadı. 2014’e kadar beklediler. Ben 2014’te siyasi iradeye teklifte bulundum. Kabul ettiler ve bu arkadaÅŸlara yükseltildikleri rütbeler verildi ve o rütbeden emekli oldular. Ayrıca ben birçok yasal deÄŸiÅŸiklik teklifi de yaptım ve kabul gördü. Benim arkadaÅŸlarıma destek için ne kadar uÄŸraÅŸ verdiÄŸime sayın bakanlar ÅŸahittir. Tutuklu olup Yargıtay’ca hükmü onaylanan arkadaÅŸlardan 60 kadar kiÅŸiyi ihraç etmedik. Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel baÅŸvuruların sonuçlarını bekledik. 2014-2015 yıllarında Balyoz maÄŸduru arkadaÅŸlar terfi ettiler. İç hukuk yolları tükenmemiÅŸtir diye Anayasa Mahkemesi bireysel baÅŸvurularını bekledik.”

"2010 yılından itibaren YAÅž’ta iliÅŸiÄŸi kesilen personel bulunmamaktadır"

Necdet Özel, Bila'ya TSK’dan yapılan ihraçlarla ilgili olarak dün verdiÄŸi röportajda rakamlar ve tarihlerde bazı hatalar olduÄŸunu belirtti ve doÄŸrularının şöyle olduÄŸunu ifade etti:

“2014 yılı başından itibaren görevimi tamamladığım ana kadar çeÅŸitli kanallardan bize ihbar edilen personel sayısı 1.758’dir. Bu ihbarlardan 1.711’nin incelemesi yapıldı. Ben görevden ayrıldığımda 47’sinin incelemesi devam ediyordu. 1984-2009 yılları arasında Yüksek Askeri Şûra kararıyla FETÖ’ye mensup olduÄŸu anlaşılan 400 askeri personelin TSK ile iliÅŸiÄŸi kesilmiÅŸtir. 2010 yılından itibaren YAÅž’ta iliÅŸiÄŸi kesilen personel bulunmamaktadır. 2012 yılında kabul edilen TSK Disiplin Kanunu ile ihraçlar kuvvet komutanlıklarında ve Genelkurmay’da teÅŸkil edilen Yüksek Disiplin Kurulları'yla oldu. Bize ulaÅŸan ihbar ve iddialarla ilgili anında adli ve idari iÅŸlem yapılmıştır.”

Kaynak: Hürriyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.