Sosyal Medya

Dünya

Ankara, 'Çargrad'ın neresi olduğunu unutmadı...

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker; “Türkiye'nin idam cezasını geri getirmesi durumunda AB üyelik müzakereleri anında durur. İdam cezasının olduğu bir ülkenin AB'de yeri olamaz”



Nedret Ersanel - Yeni Åžafak

Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean-Claude Juncker; “Türkiye'nin idam cezasını geri getirmesi durumunda AB üyelik müzakereleri anında durur. Ä°dam cezasının olduÄŸu bir ülkenin AB'de yeri olamaz”. (25/07, BBC.)

Bu türden “yukarıdan konuÅŸmalara”, DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu'nun verdiÄŸi yanıt, karşılıklılık prensibine uygundur; “Türkiye'yle böyle tehdit eder ÅŸekilde konuÅŸamazlar. Ters teper. Juncker Türkiye'nin patronu deÄŸil”…

Batı'yı kaygılandıran ilk ipucu, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın CNN Ä°nternational'dan Rebecca Anderson'a verdiÄŸi röportajda duyulan, “Meclis idam cezasını getirirse onaylarım” cümlesidir. (18/07, Hürriyet.)

10 AÄŸustos akÅŸamı CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde yaptığı konuÅŸma ile de ErdoÄŸan, Batının her iki kanadını kırma iÅŸareti vermiÅŸ görünüyor...

Bir... Tekrarladığı “parlamento idamı kabul edip bana gönderirse onaylarım” cümlesi ile AB'nin, “müzakereleri durdururuz” tehdidini/blöfünü gördüğünü, bunu yaparken de gücün kaynağı milletin, TBMM'nin üzerine çıkamayacağının iÅŸaretini veriyor.

Ä°ki... ABD'yi aynı konuÅŸmada ilk kez ve açık biçimde, “stratejik bir seçim ve potansiyel sonuçlarıyla” baÅŸ baÅŸa bırakıyor; “ABD karar verecek; ya FETÖ ya Türkiye!”

Bu sınavları, Saint Petersburg'dan dönüşünün ertesi günü Batı'nın önüne koyuyor; istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz...

Ä°KÄ° SÃœPER GÜÇLE STRATEJÄ°K ORTAKLIK…

Türkiye, Sykes-Picot anlaÅŸmasını çok konuÅŸtu.. Siyasiler de, akademisyenler de, gazeteciler de; “Osmanlı'nın paylaşılmasına iliÅŸkin anlaÅŸmayı tamamen ve öncelikli olarak bir Ä°ngiliz-Fransız meselesi olarak tarif ettiler. Fakat böylece Çarlık Rusyası ve onun DışiÅŸleri Bakanı Sergey Sazonov'un kritik rolü görmezden gelinmiÅŸ oldu. 'Sazonov-Sykes-Picot' olarak anılması daha doÄŸrudur.” ('Russia returns to a Middle East it never really left', Mayıs-2016, Chatnam House.)

Anlamı şu; 1917 devrimi araya girmeseydi Ruslar da bu paylaşımın bir parçası olacaklardı ve pastanın büyük dilimlerinden birini alacaklardı.

Muradımızı söylerken detaya saplanmayalım ama Erzurum, Erzincan, Trabzon, Batum ve Türkiye'nin KuzeydoÄŸusu bir yana, onların deyiÅŸiyle,“Tsargrad”a, (Çargrad okuyabilirsiniz) göz dikmiÅŸlerdi.

Çargrad, İstanbul'dur...

Her “Rus planı ne” sorusuna “sıcak denizlere inmek” kliÅŸe yanıtını verenler çöpe, Ä°stanbul'u bu isimle anmanın gerisindeki tarihi, dîni ve stratejik kabuller dahi Moskova'nın Türkiye'ye bakışını izah eder.

Hâsılı, ne Amerika'nın “eksen kayması” lafları ne de Rusya'nın “sizi ilk biz aradık” ÅŸirinlikleri, Ankara'nın “bağımsızlık aÅŸkı”nı zincirleyemez. Söyledikleri ÅŸudur aslında; 'bizim uydumuz olun'. Oysa Türkiye uzun zamandır “uyumsuzdur”.

Yani kimsenin kaygılanmasına gerek yok. Türkiye, hem ABD ile hem Rusya ile kendi menfaatleri noktasında ve iyi niyetle, her ikisiyle de stratejik iliÅŸki kurmaya çalışacak. Bu bir ilktir.

Rusya buna hazır. “Her ikisiyle” lafı, “eÅŸitlik” kurduÄŸundan Batı bir tür histeri krizi geçiriyor. Atlatacaktır. Ä°ki süper güç Suriye'ye gelerek bu kapıyı zaten kendileri açmış oldular.

ABD BaÅŸkanı tarihin en kötü final günlerini yaşıyor ve seçimlerin kendisini kurtarması için dua ediyor. Yeni BaÅŸkan, Türkiye'nin NATO'ya sunduÄŸu kimi ayrıcalıkları Rusya ile de paylaÅŸmasına veya NATO üzerinden ABD'ye saÄŸladığı kimi ayrıcalıkları daraltmasına ne diyecek göreceÄŸiz.

En azından, DAEŞ'e karşı Rus-Türk ittifakını kerhen de olsa memnuniyetle karşıladıklarını biliyoruz.

Kerhen çünkü Türk uçakları bir kere Suriye'ye havalandığında PYD/YPG/PKK da artık güvende olmayacaktır.

ÇİN FÜZELERİ, YENİDEN?..

Doktor , “bir ay ömrünüz kaldı” demiÅŸ. “Aman” demiÅŸ adam, “hiç mi çaresi yok”.

“Var. Aklınıza 'topal ördek' getirmeyeceksiniz”.

Söylemese zaten akla gelmez ama söylendiği için akıldan çıkmıyor. Çin Füzeleri de öyle.. Bunun tetikleyen, Erdoğan ile Putin'in Eylül ayında bir daha buluşacağı bilgisi. Üstelik Çin'de!

G-20 vesilesiyle bir araya gelecek liderler, tatsızlaşan Türkiye-Batı ilişkilerinin üzerine gelen 15 Temmuz ihanetinin sunduğu konjonktürü bu bağlamda kullanabilirler mi?

Türkiye'nin Çin füzelerini yeniden gündeme taşıması bu sefer sadece ABD'yi rahatsız etmez. Rusya'yı da eder.

DENÄ°ZDEN ÜÇGEN…

Ortalama akılla ABD medyasından üfürülüp Avrupa basınında dalgalandırılan bir tezvirat da şu; 'Türkiye Batı'ya karşı koz olarak kullanmak için Rusya ile yakınlaşıyor. Ekseni kayıyor.'

Türkiye, Rusya'ya yeni siyaset alanı açmıyor.

Batı'nın sabote ettiği alanı düzeltmeye çalışıyor.

'Eksen' numarasını kimsenin yuttuğu yok artık ama ilginç yoldan sağlamasını yapalım.. Türkiye-İsrail yakınlaşmasının tonundan ve renginden Washington memnun mu?

Ä°ki ülkenin yakınlaÅŸmasında ABD'nin-temennilerden baÅŸka-payı var mı? Bu iliÅŸkinin dirilmesinde/yönetilmesinde Washington'un payı yok. Yani Rusya-Türkiye gibi bundan da mutsuzlar. Süper güç kıskançlığı bağımsızlığa karşıdır. Ãœlke kayırmaz.

Evet.. Üçgen yeni deÄŸil ama oyuncuları pekiÅŸtirilmiÅŸ, yenilenmiÅŸ durumda. Karadeniz-Hazar-Akdeniz. Bu havzalar tek miÄŸfere dönüştürülebilirse yeni bir dengeden bahsedebiliriz.

Bu dengenin illa ABD karşıtı kefeye abanması gerekmiyor. Tercih, yeni Başkan'ın...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.