Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya'yla ticarette dolara son

Erdoğan, Putin'e görüşmesinde iki ülke arasındaki ticarette TL ve Ruble kullanılmasını tavsiye etmiş



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile görüşmesinin ardından Rusya dönüşü uçakta gazetecilere çok önemli açıklamalarda bulundu. O açıklamalardan bir tanesi de iki ülke arasındaki ticarette dolar yerine Türk Lirası ile Ruble kullanılmasına yönelikti.

İşte Erdoğan'ın o konuşmalarından satırbaşları;

"Elbette olumlu yansımaları olacak. Malum, sadece seyahatten dolayı dolar 3’ün altına düştü. “AlışveriÅŸleri ruble ve TL ile yaparsak daha da yararlı olur” diye konuÅŸtuk.

Öyle bir durumda mesela dolar daha da düşer. Döviz baskısından, kur baskısından kurtulmuş oluruz. Hem Rusya kazanacak hem biz kazanacağız. Onun için bu çok önemli. Hakikaten geciktirdik, halletmemiz lazım. İnşallah yakında bir KİK toplantısı da olacak. Zaten Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey yıl sonu olacak, orada gündeme getirilebilir."

İHRACATÇILARDAN DESTEK

Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 9 Ağustos Salı günü gerçekleştirilen tarihi zirve ile birlikte gündeme gelen iki ülke arasındaki dış ticarette Türk lirası ve Rus rublesi kullanımına ihracatçılardan da destek geldi.

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) BaÅŸkanı Mehmet BüyükekÅŸi yaptığı açıklamada, TÄ°M olarak, yerel para birimleri ile ticaret yapılmasını önemsediklerini, son dönemlerde TL’nin dış ticarette kullanımında önemli oranlarda artış görüldüğünü ifade etti.

BüyükekÅŸi, 2001 yılında TL'nin ihracattaki payının yüzde 1 iken, bu oranın 2015’te yüzde 4,2’ye yükseldiÄŸi belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"TL'nin ihracattaki payı 2016’nın ilk yarısında yükseliÅŸini sürdürdü ve yüzde 5,1 seviyesini yakaladı. Benzer ÅŸekilde, ithalatımızda da TL’nin payında ciddi bir artış görüyoruz. 2001 yılında sadece binde 3 düzeyinde olan TL’nin ithalatımızdaki payı, 2016’nın ilk yarısı itibarıyla yüzde 7’ye yükselmiÅŸ durumda. Bu durum, TL’nin artık dünyada itibarının yükseldiÄŸini ve dış piyasalarda kullanımının da arttığının bir iÅŸaretidir. TL’nin dış ticaretimizdeki payının artışı bizi en çok cari açığın finansmanı noktasında etkiliyor. 2016’nın ilk yarısında Türkiye 19,1 milyar dolar cari açık verirken, bu açığın 3,2 milyar doları TL ile yapılan ticaretten kaynaklandı. Yani bu dönemde yaklaşık 6,9 milyar dolarlık ithalatı ve 3,7 milyar dolarlık ihracatı TL karşılığında yaptık. Bu da demek oluyor ki, cari açığın finansmanı noktasında 3,2 milyar dolarlık kısmı yurt dışından döviz olarak temin etmemiz gerekmiyor."

"FİRMALAR KUR RİSKİNDEN KAÇARAK TL KULLANDI"

Mehmet Büyükekşi, TL ile dış ticaretin bir diğer faydasının da firmaların gerek ihracat gerekse ithalat yaparken kur riskinden kaçınması olduğunu, dolayısıyla dolar ve avroda yaşanan dalgalanmalardan firmaların direkt olarak etkilenmediğini söyledi.

Rusya’ya yapılan ihracata bakıldığında, 2005 yılındaki 2,6 milyar dolarlık ihracatın yüzde 82’sinin dolar, yüzde 16’sının avro ve yüzde 1,4’ünün ise TL kullanılarak gerçekleÅŸtirildiÄŸini aktaran BüyükekÅŸi, "2016’ya geldiÄŸimizde ise ilk 7 ayda ihracatımızda doların payı yüzde 54’e gerilerken, avronun payı yüzde 35’e, TL’nin payı ise yüzde 2,6’ya yükselmiÅŸ durumda bulunuyor. Ruble ise yüzde 8,1’lik paya sahip. Yani, geçtiÄŸimiz 11 yıl boyunca TL ve ruble toplamının ihracatımızdaki payı 10 katına yükselmiÅŸ. Bu bizler için son derece sevindirici. Hedefimiz bu oranı çok daha yukarılara taşımak." diye konuÅŸtu.

Büyükekşi, Rusya ile ilişkilerin tekrar düzelmesi ile birlikte bu ülke ile olan dış ticaretin tekrar eski seviyelere dönmesini ve hedef olarak koydukları 100 milyar dolar seviyesine yükselmesini beklediklerini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.