Sosyal Medya

Güncel

'Siyasi iradenin onayı olmadan bir şey yapmadım'

2011-2015 arasında dört yıl genelkurmay başkanlığı yapmış olan Necdet Özel, görev yaptığı dönemde en fazla Gülen örgütü mensubu subayın generalliği yükseldiği dönemin genelkurmay başkanı... Özel, bu atamalarla ilgili olarak ‘Siyasi iradenin onayı olmadan bir şey yapmadım’ diyerek kendini savundu.



Eski Genelkurmay BaÅŸkanı Necdet Özel, Yüksek Askeri Åžura'da Genelkurmay BaÅŸkanı sıfatı ile 2012-15 arasında yer aldı. Bu yıllar, aynı zamanda darbe giriÅŸimi suçlaması ile tutuklanan general ve amirallerin en yüksek oranda terfi aldığı yıllar... Hürriyet gazetesinden Fikret Bila'ya konuÅŸan Özel, bu yıllardan 2015'te Gülen örgütünden albayların büyük oranda terfi almasıyla ilgili "Necdet Özel siyasi iradenin onayı olmadan hiçbir listeyi veya konuyu YAÅž gündemine almamıştır" açıklamasında bulundu. 

'Siyasi iradenin onayı olmadan olmamıştır'

Özel, 2015 YAÅž öncesinde yaptığı terfi listesini alıp dönemin baÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu'na götürdüğünü söyledi. Necdet Özel'in anlatımına göre BaÅŸbakan ve CumhurbaÅŸkanı da bir liste üzerinde çalışmışlardı. Ä°ki liste karşılaÅŸtırıldı, çeliÅŸkiler vardı, bazı isimler tutmuyordu. Yine Özel'in anlatımına göre, farklılığın nedenini sordu ancak BaÅŸbakan açıklama yapmadı. Bunun üzerine CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’la görüşmeyi kararlaÅŸtırdılar. Necdet Özel'in önerisiyle, toplantıya Genelkurmay BaÅŸkanlığı görevini devralacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar da katıldı.

Eski Genelkurmay Başkanı Özel, Erdoğan, Davutoğlu, Akar ve kendisinin toplantı yaptığını ve terfi sonuçlarına bu dörtlü toplantıda son şekli verildiğini söyledi ve "Necdet Özel siyasi iradenin onayı olmadan hiçbir listeyi veya konuyu YAŞ gündemine almamıştır." dedi.

En çok terfi 2015'te

Özel'in 2015 yılı terfileriyle ilgili açıklama yapmasının sebebi, bugün darbe giriÅŸimi şüphesiyle tutuklanan 22 general ve amiral'in onun döneminde terfi almış olması. 2015 YAÅž'ında KorgeneraliÄŸe atanan 6 kiÅŸiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 33. TümgeneralliÄŸe atanan 9 kiÅŸiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 23. TuÄŸgeneralliÄŸe terfi eden 26 kiÅŸiden 18'i tutuklu. Oran, yüzde 70.

Özel'in Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptığı diğer YAŞ kararlarında da oran hayli yüksek.

2014 yılı

  • OrgeneralliÄŸe terfi edenlerin 1'i tutuklu. Oran, yüzde 33
  • KorgeneralliÄŸe terfi eden 5 kiÅŸiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 40.
  • TümgeneralliÄŸe terfi eden 11 kiÅŸiden 5'i tutuklu. Oran, yüzde 46.
  • TuÄŸgeneralliÄŸe terfi eden 21 kiÅŸiden 12'si tutuklu. Oran, yüzde 57. 

2013 yılı

  • KorgeneralliÄŸe terfi eden 5 kiÅŸiden 1'i tutuklu: Oran, yüzde 20.
  • TümgeneralliÄŸe terfi 11 kiÅŸiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 18.
  • TuÄŸgeneralliÄŸe terfi eden 25 kiÅŸiden 18'si tutuklu. Oran yüzde 72. 

2012 yılı

  • KorgeneralliÄŸe terfi eden 5 kiÅŸiden 2'si tutuklu. Oran, yüzde 40.
  • TümgeneralliÄŸe terfi eden 12 kiÅŸiden 3'ü tutuklu. Oran, yüzde 25.
  • TuÄŸgeneralliÄŸe terfi eden 23 kiÅŸiden 6'sı tutuklu. Oran, yüzde 26. 

"2011-2014’te 1483 personel ihraç edildi"

Özel, TSK'dan ihraçlarla ilgili açıklamasında da yıllara göre rakamlar verdi:

“TSK personeli hakkında gelen ihbar ve iddiaların kaydedildiÄŸi bir Ä°stihbarat Ceridesi var. Bu Ceride’de gelen ihbar ve bu ihbarla ilgili ne yapıldığı tek tek kaydedilmiÅŸ durumda. Bu kayıtlara göre TSK 1984 yılından beri haklarında Fetullahçı diye ihbar gelen tüm askeri personeli incelemiÅŸ görünüyor. Bu durum hakkında Milli Güvenlik Kurulu bilgilendirilmiÅŸ. 1984-2009 arasında 1.758 subay-astsubay hakkında ihbar yapılmış. Bunların 1.721’i incelenmiÅŸ. Gelen raporlara göre iÅŸlem yapılmış. Bu dönemde toplam 1.541 personel ihraç edilmiÅŸ, bunlardan 400’ünün ihraç nedeni Fetullahçı olmaları. 2011-2014 döneminde toplam 1.483 askeri personel çeÅŸitli nedenlerle ihraç edilmiÅŸ, çoÄŸunluÄŸunun gerekçesi disiplin suçları.”

Özel, 1984-2009 gibi geniş bir zaman aralığın sayılarını verdiği için, bu, tablonun vahametini tam olarak göstermiyor. Zira Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbe girişiminden önce hazırladığı Ana Gülen İddianamesine göre 2003 yılından itibaren hiçbir TSK mensubu "Gülen örgütü mensubu" olduğu gerekçesiyle ordudan atılmadı. 2003-2016 arası örgütün TSK'da en fazla etkili kadrolaştığı yıllar oldu.

Özel'in açıklamalarından, 2011-2014 arasında ihraç edilen askerler arasında Gülen örgütüne mensup hiçbir askerin olmadığı anlaşılıyor.

"Eğer ihbar olsaydı mutlaka incelenirdi"

Eski Genelkurmay Başkanı, Gülen şüphelileri hakkında kendisine bir ihbar gelmediğini de söyledi:

"Haklarında bir ihbar veya iddia olmamış. Olsa mutlaka incelenirdi. Dosyaları da temiz, parlak siciller, ayrıca istihbarat raporları da temiz gelmiÅŸse, artık sizin yapacağınız bir ÅŸey yok demektir. Demek ki kendilerini çok iyi gizlemiÅŸler. Çünkü araÅŸtırma yapılırken etraftan da bilgi toplanır, ailelerine dahi bakılır, istihbarat toplanır. Terfi edenlerin dosyaları ve istihbarat raporları temizdir ve haklarında bir ihbar yapılmamıştır ki terfi edebilmiÅŸler. Sistem böyle iÅŸler. Terfi etmesine raÄŸmen sonradan böyle bir durum tespit edilirse yine iliÅŸiÄŸi kesilir. 2012’den bu tarafa YAÅž’ta ihraç yapılmıyor artık, onun yerine benim önerdiÄŸim disiplin kurullarında durumları görüşülüyor ve ihraç bu kurullar marifetiyle yapılıyor.”

'Yüreğim yanıyor, ömrüm oldukça da yanacak'

Necdet Özel, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası vicdan azabı hissettiğini söyledi, şu ifadeleri kullandı:

“Ben hep vicdan ve hukuka bakarım. Görevimi de hep bu ölçülerle yapmaya çalıştım. YoÄŸurdu hep üfleyerek yedim. Hukuka çok özen gösterdim. Vicdanımı hep sorguladım. 15 Temmuz’da yaÅŸadıklarımızı düşününce ÅŸunu diyorum: Asker-sivil sorumlu makamlarda oturanlar olarak hepimizin milletten özür dilememiz gerekiyor. Sayın CumhurbaÅŸkanı ve ben diledim ama yetmez, herkesin dilemesi gerekir. Millet hepimizi affetsin. Ne kadar hukuka uygun davranmış olursak olalım, eÄŸer TSK’dan böyle bir hareket çıkmış ve bunları yaÅŸamışsak, hepimizin sorumluluÄŸu var demektir. Dürüstlük benim için çok önemlidir. Ben hep dürüst oldum. Bu olaydan sonra yüreÄŸim yanıyor. Ömrüm oldukça da yanacak. Ben bundan sonra böyle bir yürekle yaÅŸayacağım.”

'Birçoğu komutanlık görevini üstlenecek donanıma sahipti'

Necdet Özel, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarına tepkisiz kaldığıyla ilgili suçlamalara şu yanıtı verdi:

“Ergenekon ve Balyoz’dan maÄŸdur olan arkadaÅŸlarım için üzüntüm çok büyük, vicdanımda bir sızı olarak kaldı. BirçoÄŸu komutanlık görevini üstlenecek tecrübe ve donanıma sahipti. Benim için en önemli ÅŸey vicdan artı hukuktur. Hukuku izledik ama vicdanım sızlıyor.”

"Ümit Dündar'a cesaret verdim"

Necet Özel, 15 Temmuz gecesi Başbakan Binali Yıldırım, Cemil Çiçek ve Numan Kurtulmuş'un kendisini aradığını, kendisinin de ardından komutanlara ulaşmaya çalıştığını söyledi:

"Önce Genelkurmay BaÅŸkanı’nı aradım, yanıt yok. 2. BaÅŸkan’ı aradım, yok. Ä°lhan Talu PaÅŸa’yı aradım, yok. Ä°stihbarat BaÅŸkanı’nı bulabildim, o da ‘Yeni geldim, EsenboÄŸa’dayım, trafik kesik komutanım’ dedi. Birinci Ordu Komutanı Ãœmit Dündar PaÅŸa’yı buldum. Çok eskiden tanırım. Kurmay yüzbaşılığından beri tanırım. Ona cesaret verdim, hemen televizyona çıkmasını tavsiye ettim. Ãœmit PaÅŸa’ya kolordu komutanlarının durumunu sordum. ‘Ä°kinci Kolordu ve BeÅŸinci Kolordu komutanları saÄŸlam, Üçüncü Kolordu Komutanı izinde’ dedi. Ãœmit PaÅŸa’nın ve diÄŸer bazı komutanların televizyona çıkıp konuÅŸmaları çok etkili oldu kanımca. Ben komutanların Akıncı Ãœssü’nde olduklarını bilmiyorum tabii, belki sığınaktadırlar diye düşünüyorum. Ä°smet Yılmaz Bey’le birkaç kez görüştüm. Hemen benim korumalarım da geldi. Bana burada kalmayın, güvenli bir yere geçelim dediler, geçtik. Sonra korumalarım da Özel Kuvvetler’e gittiler ve oradaki darbecilerle çatıştılar, arkadaÅŸlarına yardım ettiler. Tabii hadiseyi izleyince yüreÄŸim yandı."

Kaynak: Hürriyet, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.