Sosyal Medya

Dünya

Richard Falk: Türkiye kapsayıcı demokrasiye yöneldi

Türkiye’yi yakından tanıyan uluslararası hukuk profesörü Richard Falk, Türkiye’de demokrasinin geleceğinin Batı’daki kanının aksine parlak olduğunu yazdı. Falk, AK Parti’nin ‘çoğunlukçu demokrasi’den ‘kapsayıcı demokrasi’ye yöneldiği değerlendirmesinde bulundu.



15 Temmuz darbe giriÅŸiminden bu yana Batılı medya kuruluÅŸları ve liderler, hemen her gün Türkiye’deki geliÅŸmelerle ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunuyor. Bu açıklama ve yorumların büyük kısmında, hükümetin darbecilere yönelik önlemleri eleÅŸtiriliyor. 
 
ABD’nin Princeton Ãœniversitesi’nden uluslararası hukuk profesörü Richard Falk, Middle East Eye sitesinde kaleme aldığı yazıda darbe giriÅŸiminin ardından Türkiye’nin iç siyasetindeki milli birlik atmosferini, dış politikadaki deÄŸiÅŸim sürecini ve Batı dünyasından gelen eleÅŸtirileri deÄŸerlendiriyor.
 
Yazar, Batı’daki yaygın kanıya karşı çıkıyor ve Türk demokrasisinin geleceÄŸinin parlak olduÄŸunu savunuyor. Falk, yazısına “Darbe giriÅŸiminden sonra Türkiye’deki siyasi atmosfere ÅŸahit olmak, beni gökyüzünde kara bulutlar gören Batı’yla ters düşürdü. Benim deneyimlediklerim ve gözlemlediklerim bundan oldukça farklı; içinde çokça mavilikler olan bir gökyüzü görüyorum” ifadeleriyle baÅŸlıyor. Falk, darbenin ardından Türkiye’de iki siyasi eÄŸilimin belirginleÅŸtiÄŸini söylüyor. Ä°lk olarak AK Parti’nin ‘kapsayıcı demokrasi’ye yönelerek darbe karşıtı ulusal birliÄŸi korumaya çalıştığını belirten Falk, bununla beraber hükümetin kutuplaÅŸtırıcı ve çoÄŸunlukçu anlayıştan vazgeçtiÄŸini ifade ediyor. Hükümetin CHP ve MHP’yle ortak cephe giriÅŸiminde bulunduÄŸunu belirten Falk, 7 AÄŸustos mitinginde ErdoÄŸan’ın Atatürk’ten alıntı yapmasını dikkate deÄŸer buluyor.
 
DOST ARTIRMA POLÄ°TÄ°KASI BATI’YI RAHATSIZ EDEBÄ°LÄ°R
 
Türkiye’nin dış politikasındaki deÄŸiÅŸime de vurgu yapan Falk, darbe giriÅŸimi öncesinde baÅŸlayan ‘dost artırma, düşman azaltma’ politikasının 15 Temmuz’dan sonra hız kazandığını belirtiyor. Türkiye’nin Rusya ve Ä°srail’le baÅŸladığı normalleÅŸme sürecinin, Suriye ile devam edebileceÄŸini yazan Falk, “2011’den beri devam eden bir nevi ideolojik dış politikadan sapma, ABD ve Avrupa’daki muhafazakarlar için memnuniyet verici olmayabilir, ama Türkiye’nin ulusal çıkarları perspektifinden bakıldığında şüphesiz ki akla yatkın” ifadelerini kullanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.