Sosyal Medya

Dünya

Rusya ile Türkiye arasında Suriye'de 4 maddelik işbirliği

Rusya'daki kritik zirvede iki ülkenin Suriye konusundaki genel politikada uzlaştığı ortaya çıktı.



CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in baÅŸkanlığında dışiÅŸleri ve istihbarat birimlerinin katılımıyla düzenlenen 2 saatlik kritik Suriye zirvesinin ve dün de St. Petersburg’da DışiÅŸleri, Genelkurmay ve MÄ°T’ten yetkililerin katılımıyla gerçekleÅŸtirilen “üçlü mekanizma” toplantısının ayrıntıları ortaya çıktı. Ä°ÅŸte, kritik görüşmelerin perde arkası:

DOÄžRUDAN GÖRÜŞME: Görüşmede, Türkiye ile Rusya’nın Suriye konusunda genel politikada uzlaÅŸtığı ancak ayrıntılarda ve yöntemlerde farklılık gösterdiÄŸi saptandı. Türkiye ve Rusya, Suriye’nin toprak bütünlüğü, seküler yönetim ÅŸekli gibi konularda uzlaşı saÄŸladı; geçiÅŸ döneminde Esad’ın pozisyona yönelik ciddi ayrışma sürüyor. Türkiye, Cenevre süreçlerinin önemli olduÄŸunu ancak sonuç alınmadığını belirterek, Cenevre görüşmelerinde “aracılı”dan “doÄŸrudan”a geçilmesi gerekliliÄŸini gündeme getirdi.

ETKÄ° SAHÄ°BÄ° ÃœLKELER: Esad yönetimi ve ılımlı muhalefet üzerinde etkisi olan ülkelerin devreye girmesi gerekliliÄŸine vurgu yapıldı. Kilit ülkelerin Rusya, ABD, Türkiye, Ä°ran, Ä°ngiltere ve Almanya olduÄŸu kaydedildi. Özellikle Türkiye, Ä°ran gibi bölge ülkelerinin Suriye’deki taraflar ve gruplar üzerinde etkili olacağı belirtildi. Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif’in de bu çerçevede Türkiye’ye geleceÄŸi ifade edildi.

MÄ°T MÃœSTEÅžARI FÄ°DAN DA GÄ°TTÄ°: Türkiye ile Rusya arasında “üçlü mekanizma” kurulmasına karar verilmiÅŸti. Bu çerçevede MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan, TSK’dan bir temsilci ve Suriye konusunda uzman ve sahaya hâkimiyetiyle tanınan DışiÅŸleri Genel Müdür Yardımcısı dün St. Petersburg’a gitti. Heyet, muhataplarıyla bir görüşme yaptı.

ARAZÄ° BÄ°LGÄ°LERÄ° PAYLAÅžILACAK: Sınır güvenliÄŸi ve uçak krizinde yaÅŸananların yinelenmemesi görüşmelerin en önemli bölümünü oluÅŸturdu. Bu çerçevede Türkiye, Suriye’de IŞİD’in mevzilendiÄŸi bölgeler ile ılımlı grupların mücadele ettiÄŸi alanlar hakkında bilgi paylaÅŸacak. Böylece Türkiye’nin ve bazı Batı ülkelerinin, Suriye’de sivil ölümler ve ılımlı muhalefete yönelik saldırıda bulunulduÄŸu yönündeki tepkilerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

SINIRDA ORTAK DENETÄ°M: Suriye-Türkiye sınırı ve ötesinde yer alan bölgelerin Rusya ile birlikte ortak denetlenmesi gündeme getirildi. MÄ°T ve Rusya Federal Güvenlik Servisi ile Dış Ä°stihbarat Güvenlik Servisi arasında ortak çalışma yapılması konuÅŸuldu. Suriye’de kimin terörist kimin olmadığı ile ilgili tanımlar farklılaÅŸtığı için sahanın bu ÅŸekilde de incelenmesi gündeme gelecek.

YENÄ° PROTOKOL: Uçak krizinin ardından iki ülke uçaklarının uçuÅŸ sırasında nasıl hareket etmesi gerektiÄŸi ile ilgili yeni bir protokol hazırlanması da gündemde. Bu yolla, Türkiye’nin Suriye’deki IŞİD operasyonlarına katılmasının önündeki engelin de kaldırılması hedefleniyor.

HALEP KAYGISI: Türkiye Halep kuÅŸatması konusundaki kaygılarını de gündeme getirdi. Bu konuda rejimin garantilerinin yeterli olmadığı, insani yardımların ulaÅŸtırılması konusunda Åžam yönetiminin duyarsız olduÄŸu da kaydedildi. Ä°nsani yardım koridorlarının açılmasına raÄŸmen ateÅŸkesin saÄŸlanmamasının kaygı verici olduÄŸu da vurgulandı.

 

Kaynak: Habertürk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.