Sosyal Medya

Güncel

Anayasa için toplanıyorlar

15 Temmuz darbe girişiminin ardından AK Parti, CHP ve MHP mini bir anayasa değişikliği için Cuma günü bir araya geliyor. Toplantıda yargı alanında değişiklikler içermesi beklenen düzenlemeler ele alınacak. Siyasi parti temsilcileri bu defa uzlaşmayı çok da uzak bir ihtimal olarak görmüyor.



15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından OlaÄŸanüstü Hal kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler ile yasal düzenlemeler yapan Hükümet, bir yandan da Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile özellikle yargı alanında adımlar atmak istiyor. Bu doÄŸrultuda CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesinde CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın BaÅŸbakan Binali Yıldırım, Cumhuriyet Halk Partisi Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmede bu konu da gündeme geldi. Üç parti arasında anayasa deÄŸiÅŸikliklerini görüşmek üzere anlaÅŸmaya varıldı.

AK Parti’den Abdülhamit Gül, CHP’den Bülent Tezcan ve MHP’den Mehmet Parsak bu doÄŸrultuda ilk toplantılarını yapmak üzere Cuma günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bir araya gelecek. Toplantıya HDP davetli deÄŸil.

Mini yargı paketi niteliğinde

AK Parti’nin gündemindeki anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi mini bir yargı paketi niteliÄŸinde. Ä°ki temel düzenleme üzerinde duruluyor. Birincisi, askeri yargı ve adli yargının kendi içlerinde de ikiye ayrıldığı tablonun ortadan kaldırılması. Bu kapsamda askeri ve sivil olmak üzere 4 parça halinde olan temyiz mahkemelerini teke indirmek hedefleniyor.

Ä°kinci hedef ise daha önceki dönemlerde de çalışmalar yapan Meclis Anayasa Komisyonunda da gündeme gelen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının deÄŸiÅŸtirilmesi. Kurul’un Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu olarak ikiye ayrılması gündemde. Bunun dışında baÅŸka düzenlemelerin bu mini paket kapsamında gündeme gelip gelmeyeceÄŸi üç partinin yarın yapacağı toplantıda belli olacak.

"Amacımız yangını söndürmek"

Muhalefet hazırlıklarını mini bir paket üzerinden yapıyor. Cuma günü yapılacak toplantıya iliÅŸkin olarak Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak, “Amacımız 15 Temmuz’dan sonra çıkan yangını söndürmek ve devletin mücadele içinde ihtiyaç duyduÄŸu bazı maddeler üzerinden bir çalışma yapmak” dedi.

“Ãœzerinde uzlaÅŸabileceÄŸimiz ve gerçekten ihtiyacımız olan maddeler üzerinden gitmek istiyoruz. Getirelim, konuÅŸalım, revizyon ihtiyacı varsa mutabakata baÄŸlayalım. Uzun uzun tartışacak bir zamanda deÄŸiliz.”

Parsak, toplantının Meclis'in bombalanan iç bahçesinde yapılmasını önerdi.
 
 

"Bomba düşen yerde toplanalım"

Parsak’ın anlamlı bir de önerisi var.

“Bizim önerimiz bu ilk toplantının Meclis’e bombanın ilk düştüğü yerde, yani iç bahçede yapılması oldu. Bunun bir çok anlamı var. Birincisi bu olaÄŸanüstü durumun gerektirdiÄŸi ihtiyaçları gidermek için bu toplantıyı yapıyor olmamız. Bir yandan da baÅŸka siyasi projeler akıllardan geçmesin, yani mesela baÅŸkanlık sistemini bir madde ile bu deÄŸiÅŸiklik içine sıkıştırma hedefi olmasın. ‘UzlaÅŸma zeminini hiç kaybetmeyelim’ mesajı da vermek istiyoruz bu mekân seçimiyle.”

Uzlaşma zemininin kaybedilmesi ile ilgili endişesini dile getiren Parsak, bir örnek de verdi.

“Sayın Genel BaÅŸkanımız Genelkurmay BaÅŸkanlığı’nın CumhurbaÅŸkanına baÄŸlanması ile ilgili tartışmalar hakkında “Zamansız” dedi. Böyle bir çıkış yapılmışken bunda diretilirse bu uzlaÅŸma zeminini dinamitler.”

Toplantı öncesinde hazırlıklarının sürdüğünü de söyleyen Mehmet Parsak, AK Parti’nin ilk toplantıda en azından temel baÅŸlıkları içeren bir metinle gelmesi durumunda çalışmanın çok kısa bir süre içinde tamamlanabileceÄŸi görüşünde. Daha önce Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu toplantılarında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun ikiye bölünmesi ve askeri yargıda yapılacak düzenlemeler konusunda belli bir aÅŸamaya gelindiÄŸini hatırlatan Parsak, bu toplantılardan çıkacak tablonun kapsamlı bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸini de hızlandırabileceÄŸini söyledi.

“UzlaÅŸma durumunda özlenen bir tablonun ortaya çıkabileceÄŸi gibi bu asıl büyük anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için de pozitif bir zemin oluÅŸturur. Åžu anda çalışacağımız bir mini paket ama makul bir süre sonra Meclis BaÅŸkanı kapsamlı bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için çalışmalar yürüyecektir. Burada uzlaÅŸma saÄŸlarsak kapsamlı deÄŸiÅŸiklik için çalışmaların baÅŸlangıcını da öne çekebiliriz. Devlet aklını kullanarak neticeye varabileceÄŸimizin örneÄŸini görmüş oluruz.”

"En önemlisi yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı"

Toplantıya katılacak isimlerden Bülent Tezcan ise Al Jazeera’ye “ÖnceliÄŸimiz yargının bağımsızlığı” dedi.

“UzlaÅŸma ile anayasanın belli bir bölümünün yapılması önemli. Bundan sonraki iklim açısından da bunu önemli bir adım olarak deÄŸerlendiriyoruz. Öncelikle üzerinde kolaylıkla anlaÅŸabileceÄŸimiz noktaları birlikte bir paket haline getirebiliriz. Temel bir ortak paydamız olması gerekiyor. Bu da bizim açımızdan yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı. Bizim en önemli hattımız budur. Bunun dışında yapılacak tüm öneriler aslında bir teferruattır. Ben diÄŸer partilerin de buna itiraz etmediÄŸini biliyorum dolayısıyla ortak noktalarda buluÅŸmamız mümkün. Ortak bir öneri çıkar diye düşünüyoruz.”

Toplantıya HDP’nin de katılmasını istediklerini belirten Tezcan, yüzde yüz mutabakat saÄŸlanırsa daha saÄŸlıklı bir çalışma ortaya çıkacağını belirtti.

Zamanlama konusunda ise Bülent Tezcan’ın ÅŸimdilik bir tahmini yok. Ancak mini bir paket olduÄŸu için çok uzun bir çalışma gerekmeyeceÄŸi görüşünde. Tezcan, gelecek hafta sonu tatile girmesi öngörülen Meclis’in çalışma takviminin de belirleyici olacağını söyledi.

Üç partinin temsilcilerinden oluÅŸan bu mini komisyonun kendi arasında bir uzlaÅŸmaya varması durumunda metin yazımı yapılacak. OluÅŸturulacak metin Meclis Anayasa Komisyonu gündemine gelecek. HDP dışındaki üç parti uzlaÅŸtığı için komisyon aÅŸamasının hızlı geçmesi bekleniyor. Ardından Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi TBMM Genel Kurul’u gündemine gelecek. Yapılacak iki oylamanın ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın onayıyla düzenleme yürürlüğe girebilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.