Sosyal Medya

Dünya

Darbe girişiminde ABD'nin rolü ne kadar?

NYT, darbe kalkışmasının arkasında ABD'nni olduğpu yönündeki ipuçlarını reddederken wsws.org yazarı Bill Van Auken NYT'yi eleştirerek gazetenin ABD'nin darbedeki rolünü örtbas ettiğini belirtiyor



New York Times gazetesinin 4 AÄŸustos tarihli sayısının editör yazısında darbe giriÅŸimi sonrasında ABD'ye yönelik suçlamaların NATO ve ABD ile iliÅŸkiler ve Türkiye'nin uzun vâdeli istikrarı için risk teÅŸkil ettiÄŸi iddia edildi. Yazıda ayrıca ABD'nin darbede rolü olduÄŸuna dair iddialar reddedildi ve medyada yer alan bu konuyla ilgili haberlerin yanlış olduÄŸu savunuldu.

wsws.org yazarı Bill Van Auken ise gazetenin bu yazısından hareketle kaleme aldığı "NYT, ABD'nin darbedeki rolünü örtbas ediyor" başlıklı makalesinde NYT'nin başarısız darbenin arkasında Washington'un olduğu yolunda gayet açık ve sağlam temelleri olan bir sonuca vardıkları için Türk hükümetini ve Türk halkını azarladığını belirtti.

Auken yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Şurası açık ki darbe büyük oranda Türkiye'nin güneydoğusundaki İncirlik Hava Üssü'nden organize edildi. 1,400 Amerikan askeri personeli ve yüzlerce Amerikan taşerona ev sahipliği yapan üs, Amerika'nın Irak ve Suriye'ye olan hava saldırılarının merkezi değil yalnızca. Aynı zamanda Amerika'nın Avrupa'daki en geniş nükleer silah stoku olan üste, sayısı 90'ı bulan ve her biri Hiroşima'ya atılandan on kat daha yıkıcı bir güce sahip olan B-61 taktik nükleer bombalar bulunuyor.

Darbe başarısız olduktan sonra, bu teşebbüste mühim bir rol oynayan ve Pentagon yakın ilişkileri olan üs komutanı Amerikalı meslektaşlarından sığınma talep etti.

EÄŸer CIA ve diÄŸer Amerikan istihbarat kurumları Amerikan ordusunun burnunun dibinde organize edilen bu eli kulağında darbe hakkında hiçbir ÅŸey bilmiyorduysa, bu Amerikan tarihindeki en büyük istihbarat fiyaskolarından biri demektir. Peki nükleer bombaların yönünün El-Kaide’ye, IŞİD'e veya benzeri bir oluÅŸuma çevrildiÄŸi bir yerde bu yaÅŸanan Ä°slamcı bir darbe olsaydı? Böyle bir fiyasko CIA baÅŸkanı John Brennan, Amiral Michael Rogers, NSA baÅŸkanı ve diÄŸerlerinin istifası anlamına gelirdi. Tabii ki bu istifalar yaÅŸanmadı."

NYT'NİN EDİTÖR YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

BILL VAN AUKEN'İN YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.